Spolno prenosljive bolezni

  • MJS
  • ponedeljek, 02. junij 2003
dr. Alenka Skaza, dr. med.
dr. Alenka Skaza, dr. med. (Foto: Sherpa)

Tvegani užitki na potovanju

Leta 1999 je Svetovna zdravstvena organizacija ocenila, da se vsako leto v svetu s spolno prenosljivimi boleznimi, ki so načeloma ozdravljive, na novo okuži približno 340 milijonov ljudi. Gre predvsem za trihomoniazo, klamidijske okužbe, sifilis in gonorejo, iz te številke pa so izvzete okužbe s HIV, humanimi papiloma virusi in herpetične okužbe. Sicer poznamo več kot 20 različnih mikroorganizmov, ki se lahko prenašajo s spolnimi odnosi.

Če vemo, da vsako leto na različne konce sveta potuje približno 600 milijonov ljudi, je jasno, da se spolno prenosljive bolezni razmeroma hitro in enostavno širijo. Lahko rečemo, da iz te pandemije ni izvzeta nobena država, pravi dr. Alenka Skaza, dr. med., vodja službe za epidemiologijo z Zavoda za zdravstveno varstvo Celje.

Ocene so vsekakor visoke, vendar sogovornica opozarja, da so uradni podatki posameznih držav podcenjeni, ker nekatere države bodisi nimajo urejenega sistema prijavljanja bodisi ga imajo, a prijavljanje ni takšno, kot bi si ga želeli. Enako, žal, velja za Slovenijo, kjer so podatki za vse spolno prenosljive bolezni, z izjemo HIV in sifilisa, zelo podcenjeni.

Veliko spolno prenosljivih bolezni poteka tiho in brez večjih težav, česar bi se morali zavedati tudi vsi, ki veliko potujejo in imajo na potovanjih spolne odnose s partnerji, ki jih ne poznajo dobro ali jih sploh ne poznajo. "Države, v katerih je zelo razvit dobičkonosen seksualni turizem, so predvsem Tajska, Laos, Kambodža, Vietnam, opozoriti pa želim tudi na države nekdanje Sovjetske zveze, kjer je zelo razširjena prostitucija, a veliko potnikov na to rado pozablja," opozarja sogovornica in dodaja, da je konkretno na Tajskem v zadnjih letih prišlo do spremembe na bolje. "Učinki promocije varne spolnosti izključno z bariernimi kontracepcijskimi sredstvi kondomom in femidonom se že poznajo, kar je razvidno iz padanja števila novih primerov okužb, zlasti s HIV."

Najbolj prizadete Azija, Afrika in Južna Amerika
 
Območja, kjer je največ ljudi okuženih s spolno prenosljivimi boleznimi, so po ocenah Svetovne zdravstvene organizacije Jugovzhodna Azija, subsaharska Afrika, Južna Amerika in Karibi. Razumljivo je, da te bolezni ogrožajo tudi popotnike, ki se podajajo v te kraje. "Ko se spuščamo v spolne odnose z nekom, ki ga ne poznamo, se moramo zavedati, da imamo v prenesenem pomenu spolni odnos z vsemi nekdanjimi intimnimi partnerji tega človeka. Če je okužen, se lahko okužimo tudi mi," opozarja dr. Skaza in dodaja, da je po drugi strani zmotno mišljenje, da se lahko okužimo že z enkratnim spolnim odnosom z okuženo osebo. Različne spolno prenosljive bolezni se različno prenašajo. Za primerjavo: hepatitis B je, denimo, 30-krat bolj prenosljiv kot HIV.

Najboljša zdravljenje je preprečevanje

Pred spolno prenosljivimi boleznimi se za zdaj ne moremo zaščititi drugače kot z uporabo kondoma in/ali femidona ter tako, da imamo spolne odnose z osebo, ki ji zaupamo in za katero vemo, da ni okužena. Za zdaj se lahko cepimo le proti hepatitisu B, ki se tudi prenaša s spolnimi odnosi. Zato bi se morali vsi, ki potujejo in imajo spolne odnose z lokalnim prebivalstvom, zavedati, da pri tem tvegajo okužbo z eno ali več spolno prenosljivimi boleznimi. Seveda popotniki ne tvegajo le pri spolnosti; sogovornica poudarja tudi tveganje, ki ga v državah s slabim zdravstvenim sistemom prinaša vsakršno medicinsko posredovanje, zlasti transfuzija, infuzija in uporaba drugih medicinskih instrumentov (skalpeli, kanile...). Tudi zato je smiselno cepljenje proti hepatitisu B.

Popotniki, ki se vračajo z območij z večjim tveganjem, pogosto sprašujejo, kje bi se lahko preventivno in brezplačno testirali ter tako ugotovili, ali so se morda okužili s katero od spolno prenosljivih bolezni. Žal je to možno le za HIV, za druge bolezni pa mora človek k svojemu zdravniku, ki se glede na ocenjeno tveganje in/ali težave odloči za nadaljnje preiskave, je sklenila dr. Alenka Skaza.

Marjan Berginc

Marjan Berginc dr. med. spec. družinske medicine

Denis Baš

Denis Baš dr.med. spec. pediatrije

Postavi vprašanje

Vesna Kaloh

Vesna Kaloh dr. dent. spec. čeljustne in zobne ortopedije

Postavi vprašanje

Vsi Viva strokovnjaki