Okužba z virusom HIV povsem obvladljiva kronična bolezen, če je ustrezno zdravljena

  • UR
  • nedelja, 28. februar 2016

Nekdaj je bila najboljša preventiva in »zdravilo« za okužbo z virusom HIV strah, danes pa so na voljo občutno bolj izpopolnjene znanstvene metode. Strokovnjaki se sicer strinjajo, da je strah do neke mere povsem koristen, zlasti če prispeva k malo bolj opreznemu spolnemu vedenju, saj je okužba z virusom HIV spolno prenosljiva.

Okuži se lahko kdorkoli, ne glede na spol, starost, spolno usmerjenost, a statistika pravi, da je možnost za okužbo neprimerno bolj prisotna med istospolno usmerjenimi moškimi ter tistimi ljudmi, ki imajo nezaščitene spolne odnose z različnimi osebami.

Okužba z virusom HIV je zelo nalezljiva in dovolj je že en sam kontakt z okuženim človekom in s tem izpostavljenostjo virusu. Vsak, ki živi bolj tvegano, bi zato moral tudi poznati in redno spremljati svoj status, saj se okužbo danes lahko zelo učinkovito zdravi.

Okužba z virusom HIV sčasoma napreduje in povzroča vse več težav. Potrebno jo je začeti zdraviti, tudi če okuženi še ne čuti težav. A te so žal z napredovanjem okužbe neizogibne. Tudi pri obvladovanju okužbe s HIV velja podobno kot za druge bolezni: prej kot jih odkrijejo in začnejo zdraviti, boljši so uspehi. In še nekaj je pomembno prav pri HIV. Z rednim jemanjem zdravil danes bolniki lahko dosežejo, da njihova bolezen postane kronična, njihovo življenje pa brez težav in simptomov, ki so sicer spremljevalci okužbe s HIV.

Pred tridesetimi leti, ko so začela prihajati prva poročila o nenavadni bolezni neznanega povzročitelja, ki je puščal težke posledice in visoko smrtnost, so bili zdravniki bolj ali manj povsem nemočni. Na voljo ni bilo prav nobenih zdravil, s katerimi bi lahko zaustavili pohod in napredovanje okužbe z virusom HIV. Danes je situacija povsem drugačna, saj je na voljo zares pester izbor zdravljenja. To je za zdravnika in bolnika vselej dobra novica, saj pomeni veliko prožnost pri izbiri ter zamenjavi zdravil, če določena kombinacija bolniku in njegovemu načinu življenja iz različnih razlogov ne ustreza.

Na izbor kombinacije zdravil vpliva več dejavnikov, med drugim tudi to, katere pridružene bolezni ima človek, ki se je okužil z virusom HIV, v kakšni splošni telesni kondiciji je, ali jemlje nedovoljene droge, pomembno pa je tudi, da zdravnik oceni, kako disciplinirano se bo bolnik držal sheme zdravljenja. Če je ta zahtevnejša in terja od bolnika več samodiscipline, bolnik pa kaže številne znake, da se je ne bo držal, je bolj smiselno poiskati zanj enostavnejšo. Na ljubljanski infekcijski kliniki imajo okoli petsto ljudi, ki jih obravnavajo zaradi okužbe z virusom HIV in velika večina redno hodi na preglede ter svojo bolezen tudi zelo dobro obvladuje. Danes so zdravila oziroma njihovo delovanje že tako izpopolnjeni, da je okužba z virusom HIV postala povsem obvladljiva kronična bolezen, z rednim zdravljenjem pa so rezultati resnično dobri. To dokazujejo klinične izkušnje, ki kažejo, da je po slabem letu zdravljenja virus v krvi komaj še zaznaven.

Ob tem je razveseljivo tudi dejstvo, da razvoj zdravil ne miruje, temveč prihajajo nova, ob tem pa je pomembno tudi to, da ob že obstoječih proizvajalci iščejo za bolnike čim ugodnejše sheme jemanja. Prav zdaj se je zaključila klinična študija ONCEMRK, v kateri so preizkušali učinek na zdravljenje raziskovanega (že obstoječega) zdravila, ki so ga okuženi v dvojnem odmerku vzeli le enkrat na dan namesto v dveh odmerkih dvakrat na dan. Izkazalo se je, da je učinkovitost povsem primerljiva, kar je za bolnike, ki se zdravijo s tem zdravilom (v kombinaciji z drugimi) vsekakor dobra novica in bo verjetno tudi pripomogla k večji sodelovalnosti v zdravljenju.

Vojko Kanič

prim. doc. dr. Vojko Kanič dr. med. spec. kardiologije, vaskularne in interne medicine

Postavi vprašanje

Bogdan Ambrožič

dr. Bogdan Ambrožič dr. med. spec. ortopedije

Postavi vprašanje

Pavle Košorok

prof. dr. Pavle Košorok dr. med. spec. kolorektalne medicine

Postavi vprašanje

Vsi Viva strokovnjaki