Pešanje spolne moči

prim. doc. dr. Maja Ravnik Oblak, dr. med., spec. inter.
prim. doc. dr. Maja Ravnik Oblak, dr. med., spec. inter. (Foto: Diana Anđelić)

Sladkor okvarja žile in živce ter zmanjšuje erekcijo

Med poglavitnimi dejavniki tveganja za razvoj erektilnih motenj je tudi diabetes. Kar približno polovica vseh moških, ki imajo že dalj časa sladkorno bolezen, opazi, da imajo občasne ali stalne motnje erekcije. To se zgodi zato, ker dolgotrajno povišana raven krvnega sladkorja lahko močno okvari žilni in živčni sistem. Ker je penis zelo oživčen in je v njem veliko žil, je logično, da se lahko pojavijo težave z erekcijo, pojasnjuje prim. doc. dr. Maja Ravnik Oblak, dr. med., svetnica, specialistka internistka s Kliničnega oddelka za endokrinologijo, diabetes in presnovne bolezni Kliničnega centra v Ljubljani, ki med drugim zadnjih petnajst let vodi ambulanto za sladkorne bolnike z erektilnimi motnjami.

Pogosto prvi znak

Ker so motnje erekcije tako pogoste spremljevalke diabetesa, se včasih primeri, da so prav te prvi opozorilni znak, da ima moški to bolezen. Če se še ne zdravi in omeni, da opaža težave pri erekciji, je smiselno, da ga zdravnik napoti na pregled krvi in preveri vrednosti njegovega krvnega sladkorja.


Za bolnike, ki se že zdravijo, je nadvse pomembno, da imajo bolezen čimbolj pod nadzorom. Občasno slabše urejen diabetes lahko povzroči prehodne težave z erekcijo. Bolniki, ki imajo kronično slabo urejen diabetes, imajo veliko več poznih zapletov kot bolniki, ki so urejeni. In ker trajno zvišana raven krvnega sladkorja okvari žile in živce, posredno narašča tudi možnost za nastanek trajnih erektilnih motenj. Zato je pomemben dejavnik preventive dosledno upoštevanje zdravnikovih navodil pri zdravljenju osnovne, torej sladkorne bolezni.

Pogovor hitro steče

Dr. Ravnik Oblak se s sladkornimi bolniki, ki imajo težave z erekcijo, srečuje vsakodnevno. Pojasnjuje, da kljub občutljivosti teme nima težav, ko mora začeti pogovor z bolnikom. V petnajstih letih dela v ambulanti za erektilne motnje si je dodobra izostrila posluh za bolnike in razvila potrebne komunikacijske spretnosti. Kot pravi, brez večje zadrege in težav načne pogovor, poudarja pa, da je odprtost predvsem stvar zaupanja med bolnikom in zdravnikom.

Če se razumeta in če zdravnik bolnika dobro pozna, ni težav, ko se pogovor obrne v to smer. Sama vsakemu moškemu bolniku s sladkorno boleznijo pove, da med zaplete, povezane z osnovno boleznijo, spadajo tudi motnje erekcije. Ker so težave pogoste, moške bolnike med pregledom vpraša, ali jih imajo tudi sami. Njihovi odzivi so običajno umirjeni. Opaža, da se marsikateri moški odzove z olajšanjem, saj takrat, ko končno lahko z nekom odkrito spregovori o svoji težavi, z njegovih ramen pade veliko breme. Večini moških pomeni olajšanje tudi dejstvo, da s svojo težavo sploh niso osamljeni.

Zdravljenje predpiše splošni zdravnik ali diabetolog

Erektilno motnjo pri bolnikih s sladkorno boleznijo zdravi bodisi splošni zdravnik bodisi diabetolog. Od česa je to odvisno? Dr. Ravnik Oblak pojasnjuje: splošni zdravnik obravnava "lažje" sladkorne bolnike, torej samo tiste, ki nimajo močno izraženih poznih zapletov bolezni ter se zdravijo z dieto in tabletami za zniževanje ravni krvnega sladkorja. Ti bolniki ostanejo v domeni splošnega zdravnika tudi, če se pri njih pojavijo erektilne motnje. Nasprotno pa "težji" sladkorni bolniki, ki potrebujejo inzulinsko zdravljenje in/ali imajo tudi pozne zaplete na očeh, ledvicah in živčevju, hodijo na redne preglede k diabetologu, ki je tudi pristojen za zdravljenje motenj erekcije, če se te pojavijo.

Članek se nadaljuje »


Nevio Medved

Nevio Medved dr. med. plastične, rekonstrukcijske in estetske kirurgije

Postavi vprašanje

Vsi Viva strokovnjaki