Motnje erekcije je mogoče zdraviti

mag. Nena Kopčavar Guček, dr. med., spec. družinske medicine
mag. Nena Kopčavar Guček, dr. med., spec. družinske medicine (Foto: Diana Anđelić)

Z odprtimi ušesi in z izbranimi besedami

Pot do rešitve težav, ki jih povzroča erektilna disfunkcija, se največkrat začne v ordinaciji splošnega zdravnika oziroma zdravnika družinske medicine. Kot pravi mag. Nena Kopčavar Guček, dr. med., specialistka družinske medicine, ima prav splošni zdravnik oziroma zdravnik družinske medicine zelo veliko vlogo pri prepoznavanju te težave, saj se nanj obrne največ bolnikov. Seveda pogovor o težavah, ki jih povzroča erektilna disfunkcija, ni tako preprost in premočrten, kot je, denimo, tisti pri gripi. Prva ovira, ob katero trčita oba, zdravnik in bolnik, je že skrajno omejen čas, ki jima je na voljo. Le kako naj zdravnik v pičlih sedmih minutah, kolikor mu jih je v splošni ambulanti na voljo za posameznega bolnika, od bolnika izve, ali ima težave v spolnem življenju?

Zato, razlaga sogovornica, je včasih potrebna izjema. "Zdravnik mora za tak pogovor najprej vzpostaviti ustrezno vzdušje. Bolnika nikakor ne moremo kar naravnost vprašati, ali ima težave z erekcijo; to bi bilo seveda pregrobo. Če želimo ustvariti vzdušje zaupnosti, posežemo po nekaterih pomagalih in načinih, s katerimi načnemo temo.

Eno od takšnih pomagal je, denimo, zloženka, ki je bolnikom na voljo v čakalnici in ki bolniku služi kot 'vstopnica'. Bolnik sicer verjetno prihaja zaradi drugih težav, ampak med pogovorom lahko reče, da bi se rad pogovoril še o nečem drugem. Če premagamo to prvo oviro ali če motnjo prepoznamo, ni več ovir."

Tenkočutnost je na mestu

Druga možnost so tako imenovana odprta vprašanja, na katera je možen vsakršen odgovor. "Ko rešim težavo, zaradi katere je bolnik prišel v mojo ordinacijo, recimo zaradi zvina zapestja, ga vprašam še, kako se sicer počuti, ali ima še kakšno drugo težavo. Seveda morata biti za tovrstna vprašanja na voljo ustrezen čas in prostor. Če zdravnik ponudi bolniku priložnost, da spregovori o erektilni disfunkciji, bo to tudi storil."

Erektilna disfunkcija je seveda občutljiva tema, vendar sogovornica pravi, da je težko samo prvič. Ko je led prebit, se bolniki navadno odprejo in brez zadržkov spregovorijo o vseh vidikih, ki so povezani s to boleznijo ali težavo. "Ko enkrat odpreš temo, naslednjič pogovor poteka znatno lažje, saj ni več začetne ovire in zadrege." Včasih se zgodi, razlaga, da se bolnik, ko beseda prvič nanese na težave z erekcijo, odzove obrambno in ne želi govoriti, ko pa doma o tem razmisli, na naslednjem obisku sam načne pogovor in se odpre.

Ciljne skupine

Erektilna disfunkcija je spremljevalka bolnikov s sladkorno in koronarno boleznijo, zato je dr. Kopčavar Guček na ti skupini bolnikov še posebno pozorna. Kot pravi, jim med pogovorom omeni, da so težave z erekcijo pri njihovi bolezni pogoste, zato jih običajno vedno vpraša, ali so zaznali podobne težave tudi pri sebi. Povsem drugače je seveda pri moških, ki nimajo težav z žiljem. A ker imajo prav tako lahko težave z erektilno disfunkcijo, je pomembno, da jih zdravnik čimprej prepozna in začne pravočasno zdraviti.

Zdravljenje čimprej

Zdravljenje motenj erekcije se mora začeti čimprej, svetuje sogovornica. Če je anamneza jasna in so znani tudi dejavniki za srčno-žilne bolezni, se zdravljenje lahko začne takoj. Zdravila za zdravljenje erektilnih motenj niso nevarna. Žal so še vedno na negativni listi in jih mora bolnik plačati. "Čeprav so ta zdravila samoplačniška," opozarja dr. Kopčavar Guček, "to ne pomeni, da zdravnik ne nosi nobene odgovornosti. Ta je polna in preden jih zdravnik predpiše, se mora prepričati, da so za bolnika popolnoma zdrava oziroma brez tveganj. Vedeti je namreč treba, da zdravila niso primerna za srčne bolnike, ki jemljejo nitrate, zato mora zdravnik dobro poznati bolnikovo zdravstveno stanje. Drugih posebnih neželenih učinkov nimajo. Bolniki, ki so uporabili prvo škatlico, so praviloma prišli še po drugo."

Članek se nadaljuje »


Roman Paškulin

dr. Roman Paškulin dr. med. terapevt medicinske hipnoze


Postavi vprašanje

Vesna Kaloh

Vesna Kaloh dr. dent. spec. čeljustne in zobne ortopedije

Postavi vprašanje

Vsi Viva strokovnjaki