Spolno prenosljive okužbe med nami

(Foto: Shutterstock)

Bolezni, ki se jih nalezemo med seksom

Vsi vemo, da je prav na počitnicah najlepše spoznati novega partnerja in z njim preživeti nekajdnevno počitniško avanturo. Pri tem pa ne smemo pozabiti, da je vsak spolni stik z neznano osebo tvegan. Zato moramo, če smo se na počitnice odpravili sami, trezno presoditi, kako tvegan je lahko stik z osebo, ki smo jo pravkar spoznali, in če že ne gre drugače, uporabimo kondom. Spolno prenosljive okužbe (SPO) so nalezljive bolezni, ki se večinoma prenašajo s spolnimi stiki, lahko pa tudi kako drugače. SPO lahko razdelimo na več načinov, najprimernejša je razdelitev po povzročiteljih.Bakterije

sifilis, gonoreja, mehki čankar, dimeljski limfogranulom, klamidijske okužbe, okužbe z genitalnimi mikoplazmami

Virusi

HIV-okužba, herpes (virus herpesa tip 1 in tip 2), virus hepatitisa B in C, genitalne bradavice (humani papiloma virusi)

Glive

glivična obolenja (kandida in dermatofiti)

Praživali

trihomoniaza (trihomonas vaginalis)

Ektoparaziti

garje, sramna ušivost


Porast okužb v poletnih mesecih

SPO se v različnih letnih časih pojavljajo različno pogosto; to je povezano z našimi dejavnostmi v teh obdobjih. Njihov porast opažamo v času dopustov, zlasti poletnih, ko se skoraj vsi za nekaj tednov umaknemo iz vsakdanjega okolja ter se predamo brezdelju in tudi spoznavanju novih krajev in ljudi. Seveda se pri tem sem ter tja tudi zaljubimo; takrat nam še na misel ne pride, da je nezaščiten spolni odnos z osebo, v katero smo se zaljubili, lahko tvegan, saj o njej ne vemo tako rekoč ničesar.

Ne opazimo znakov  

Vedeti moramo, da na koži in sluznicah večine oseb, okuženih s katerim od povzročiteljev SPO, ni opaziti znakov okužbe. Poleg tega te osebe marsikdaj sploh ne vedo, da so okužene in da lahko usodno okužbo prenesejo tudi na nas. Zavedati se je treba, da je v določenih skupinah ljudi, kot so uživalci drog, pogostost SPO precej višja kot sicer, zato je spolni odnos s tako osebo lahko zelo tvegan. Zelo tvegan je tudi odnos z osebo, ki se ukvarja, čeprav samo priložnostno, s prostitucijo; v revnih deželah Afrike, Azije in Južne Amerike, v katerih je raven zdravstvenega varstva nizka, to ni nobena redkost.

Po romanci

Tako se proti koncu poletja poveča število oseb, ki obiščejo ambulante za spolno prenosljive bolezni (v Sloveniji in drugih evropskih državah) bodisi zato, ker so opazili na sebi katerega od znakov SPO, ali pa so se streznili po zanosni počitniški romanci in začeli razmišljati, da utegne imeti tistih nekaj čudovitih poletnih noči - morda je bila samo ena - trajne posledice zanje in za njihove bližnje.

Kdaj k zdravniku?

Po vsakem tveganem spolnem stiku, tudi če na telesu ni opaziti nobenih sprememb, priporočamo posvet s specialistom dermatovenerologom, infektologom, ginekologom ali osebnim zdravnikom, ki bo presodil, ali bi bilo glede na dane okoliščine potrebno opraviti ustrezne preiskave.
Možen je tudi pregled brez napotnice, vendar z urejenim zdravstvenim zavarovanjem (kartica zdravstvenega zavarovanja!) pri dermatovenerologu ali infektologu, ki bo opravil ustrezne preiskave, in če bo potrebno, poskrbel za zdravljenje.

Znaki

SPO se po inkubacijski dobi večinoma pokažejo kot spremembe na telesu. Po tveganem spolnem stiku je treba obiskati zdravnika, če pride do naslednjih znakov:
 • nenavaden izcedek iz sečnice ali nožnice,
 • pekoče bolečine pri spolnem odnosu ali uriniranju,
 • razjeda/e na spolovilu ali v ustni votlini,
 • bolečine v spodnjem delu trebuha,
 • izpuščaj, mehurčki ali srbež na spolovilu ali v bližnji okolici.
Obisk pri zdravniku je priporočljiv tudi, če težave izginejo same od sebe, saj povzročitelj še vedno ostane v našem telesu in z njim lahko okužimo bližnje.

Kam po pomoč?

 • splošni zdravnik
 • dermatovenerološke ambulante (Celje, Izola, Jesenice, Kranj, Ljubljana, Maribor, Murska Sobota, Nova Gorica, Novo mesto, Piran, Ptuj, Slovenj Gradec)
 • Ambulanta za SPO, Dermatovenerološka klinika, Klinični center Ljubljana
 • Ambulanta za SPO, Klinika za infekcijske bolezni in vročinska stanja, Klinični center Ljubljana
 • Svetovanje o SPO, Dermatovenerološka klinika, Klinični center Ljubljana

ŠE POSEBNO POZORNO PRI MLADOSTNIKIH

Mladostniki, ki se vse bolj zgodaj in slabo obveščeni o SPO odločajo za spolne odnose, so najbolj ranljiva skupina prebivalstva za SPO, zato zahtevajo posebno skrb zdravstvene službe, vzgojnih ustanov in javnih občil.

S čim jih je treba seznaniti?

 • načini okužbe s povzročitelji SPO
 • značilnosti SPO
 • posledice SPO
 • preprečevanje SPO (varnejša spolnost - pravilna uporaba kondoma!)

Katere SPO najbolj ogrožajo mladostnike?

 • klamidijske okužbe
 • okužbe z genitalnimi mikoplazmami
 • genitalne bradavice
 • genitalni herpes

Starši!

Starši so prvi, ki lahko svetujejo mladostniku ob vstopu v spolno življenje. Ker pa je spolnost tema, ki se je Slovenci, vsaj v domačem krogu, še vedno izogibamo, je dolžnost staršev, da z mladostnikom tudi na tem področju vzpostavijo zaupanje, ki bo preprečilo zavrtost in odpor do spolnosti, mladostnika pa bo spodbudilo, da se bo obrnil po nasvet ali pomoč. Tako bodo starši še pravočasno svetovali in s tem morda preprečili usodne dogodke, ki bi mladostniku utegnili spremeniti življenje.

"SEKSUALNI TURIZEM"
V zahodnoevropskih državah zelo razširjen "seksualni turizem", ki ljudi vodi v revne dežele Azije in Južne Amerike. Pri nas je prej izjema kot pravilo, zato je SPO, ki izvirajo iz teh dežel, zelo malo. Kljub temu spolne stike v teh deželah, tudi če so zaščiteni, odsvetujemo, saj ni zanesljive zaščite pred vsemi SPO.

ZDRAVLJENJE GENITALNIH BRADAVIC

Za zdaj številni načini zdravljenja genitalnih bradavic temeljijo le na praviloma bolečem odstranjevanju (izpraskanje, zamrzovanje, izrezovanje, kemični agensi) bradavic, ne pa na eradikciji virusa, ki jih je povzročil. V nekaterih zahodnoevropskih državah in v ZDA je na voljo lokalno zdravilo, namenjeno prav zdravljenju genitalnih bradavic. Čeprav njegovo natančno delovanje  ni poznano, vemo, da spodbudi lokalni protivirusni imunski odgovor (tvorbo citokinov in interferonov) in s tem lokalni protivirusni učinek. Več študij je dokazalo, da je to zdravilo učinkovito pri zdravljenju genitalnih bradavic, tudi ponovitve so po njegovi uporabi redkejše kot po drugih znanih načinih zdravljenja.

DOBRO JE VEDETI
 • Vse SPO, ki povzročajo razjede in vnetne spremembe na koži in sluznicah (sifilis, herpes), olajšajo okužbo s HIV.
 • Pravilna in dosledna raba kondoma je še vedno najboljša, čeprav ne popolna zaščita pred večino SPO. Učinkovitejša je le zvestoba enemu partnerju.
 • SPO se prenašajo z različnimi spolnimi stiki, torej ne le s "klasičnim" spolnim odnosom. Okužbe s predmeti za osebno rabo so sicer možne, vendar manj verjetne, saj povzročitelji preživijo zunaj gostitelja le nekaj ur. Enako velja za straniščne deske in školjke ter skupne kopalnice. S posteljnino ali oblačili se prenašajo uši in garje.
 • Tajnost osebnih podatkov je seveda zagotovljena, tako pri splošnem zdravniku kot pri specialistu. Zaradi narave SPO v Ambulanti za spolno prenosljive bolezni na Dermatovenerološki kliniki v Ljubljani posvečamo tajnosti še posebno pozornost.
 • Vedno je treba zdraviti tudi stalnega spolnega partnerja, saj je zdravljenje le enega nesmiselno, ker bo prišlo do vnovične okužbe.

Katja Arko Kampuš

Katja Arko Kampuš dr.dent.med. spec. ortodont

Postavi vprašanje

Zarja Đotišini

Zarja Đotišini indijska astrologija

Nevio Medved

Nevio Medved dr. med. plastične, rekonstrukcijske in estetske kirurgije

Postavi vprašanje

Vsi Viva strokovnjaki