Portal Viva za optimalno delovanje uporablja piškotke. Ali se strinjate z njihovo uporabo?


Strinjam se     Več o piškotkih »

Skrij
< >
 

 

Cepiti hčerko proti HPV da ali ne?

Citiraj
Sem mamica šestošolke in v času sistematskega pregleda, ko bi se morali odločiti za cepljenje tudi proti hpv, je imela hči povišano temperaturo, tako da je nismo cepili, vendar kolikor vem je za to čas še celo šolsko leto, vendar nisem povsem prepričana, saj je hči pogosto bolna, kar pomeni, da ima šibak imunski sistem, cepivo pa naj tudi ne bi bilo povsem brez stranskih učinkov, zato me obhajajo dvomi in strah me je, da ne bi prišlo do kakšnih hujših stranskih učinkov. Z nobeno mamico od njenih sošolk nisem tako blizu, da bi se o tem pogovorila, zato me zanima, če je na tem forumu kdo, ki se ubada s podobnimi težavami oziroma vprašanjem, cepiti ali ne. Hvala za vsako mnenje.
Na vrh Sledi ZS Objavi
Citiraj
Jaz še vedno cincam, mož pa mi pravi, bog ne daj, da se ji kaj v prihodnosti zgodi, kar bi lahko preprečili – nikoli si ne bi oprostila. Govorila sem s pediatri in sestrami, vsi ga priporočajo, vsekakor pa se mi zdi dobro izkoristiti možnost, da cepljenje plača država, saj sicer ni prav poceni (mislim okoli 300 ali 400 e)
Na vrh Sledi ZS Objavi
Citiraj
Vesela sem, da bomo, ko bo moja deklica v starosti, ko bi se morala cepiti, veliko več vedeli o koristi in stranskih učinkih ter resnični zaščiti, ki naj bi jo cepivo ponujalo in skladno s tem se bova odločili.
Na vrh Sledi ZS Objavi
Citiraj
Najboljša zaščita je varen seks in seveda redni obiski pri zdravniku. Nikakor mi ni jasno, zakaj bi cepili deklice v šestem razredu osnovne šole. Kaj te punčke že vedo, kaj je seks?
Na vrh Sledi ZS Objavi
Citiraj
Mi naše šestošolke lani nismo dali cepit. Tudi njena sošolka, katere starši so "doma" v farmaciji, se ni cepila. Sem pa brala, katere skupine žensk so najbolj ogrožene, da zbolijo in sem prepričana, da je najbolj varno, če ji privzgojiš določena načela. Ta nimajo stranskih učinkov...
Na vrh Sledi ZS Objavi
Citiraj
Punce, previdno. Nisem kakšna posebna zagovornica cepljenja nasploh, prav tako ne sodim v skupino žensk z rizičnim obnašanjem. Sem pa ena tistih žensk, ki je prebolela raka materničnega vratu. In sem imela HPV. Na srečo se je vse dobro izteklo, lahko pa se ne bi... Zato sem v teh primerih izrazita zagovornica cepljenja, glede na to, da HPV dokazano povzroča RMV. Res sem prav začudena, morda zaradi osebne izkušnje, da se ženske ne odločajo za to preventivo. Po mojem smo vsi skupaj premalo informirani o razsežnostih HPV-ja. Žal...
Na vrh Sledi ZS Objavi
Citiraj
Tesa, v celoti se strinjam s tabo, da smo premalo infromirani. Lani je bila moja prijateljica prav tako v dilemah ali naj da hčerko cepit ali ne. Pregledali sva vse možne članke na to temo, na koncu je šla še k svoji ginekologinji na posvet. Punčke pri 11 letih res ne vedo, kaj je to spolnost, doktrina po celem svetu pa je, da je cepljenje učinkovito le, če se dekleta cepijo preden so spolno aktivna, ne glede na to, da nekatera še leta ne bodo imele odnosov..
Pa še varen seks - dejstvo je, da kondom ne ščiti pred okužbo; prav tako je dejstvo, da so tudi moški prenašalci (mimogrede, njih ne testirajo). ?????
Na vrh Sledi ZS Objavi
Citiraj
če bi imela hči, bi jo sigurno cepila. opažam, da je največ strahu in dvomov zaradi stranskih učinkov, kar jerazumljivo, vendar je pa cepljenje načeloma namenjeno zdravim, kar se le redko natančno preverja. pri večini hujših stranskih učinkih po cepljenju hpv se je kasneje pokazalo, da so bila od zadaj obstoječe bolezni.
je pa to prvič, da lahko s cepivom preprečimo raka, proti kateremu zaenkrat žal še nimamo zdravila in zaradi katerega ljudje umirajo (kot je moja prijateljica februarja letos, ki jo zelo pogrešam...)
sem pa prepričana, da če bi zaradi raka, ki ga povzroča hpv, v enaki meri kot ženske umirali moški, bi bilo verjetno drugače...
Na vrh Sledi ZS Objavi
Citiraj
Meni pa še nekaj ni jasno. Večkrat sem slišala o bradavicah oz. genitalnih bradavicah, ki so v nekakšni povezavi s HPV-jem. Mi lahko katera razloži za kaj gre?
Na vrh Sledi ZS Objavi
Citiraj
HPV je krivec za genitalne bradavice oziroma jih povzročajo nekatere njegove vrste, ker obstaja več kot 100 različnih vrst HPV - druge, visokorizične vrste HPV pa povzročajo raka materničnega vratu. cepivo ščiti proti proti obojemu
Na vrh Sledi ZS Objavi
Citiraj
[quote"Betica je napisal/a:
Meni pa še nekaj ni jasno. Večkrat sem slišala o bradavicah oz. genitalnih bradavicah, ki so v nekakšni povezavi s HPV-jem. Mi lahko katera razloži za kaj gre?


Betica, klikni na sponji link - članek o bradavicah in HPV.

http://www.viva.si/Ginekologija-in-porodništvo/1793/HPV-in-genitalne-bradavice
Na vrh Sledi ZS Objavi