Portal Viva za optimalno delovanje uporablja piškotke. Ali se strinjate z njihovo uporabo?


Strinjam se     Več o piškotkih »

Skrij
< >
 

 

Paradižniki iz veleblagovnic

Citiraj
Doma vzgojen paradižnik je po mojem najboljša rešitev, če ... če imamo za to prostor, čas, voljo, znanje ... Saj to slednje si še najhitreje pridobimo, za vse drugo je večji problem. Še največji problem pa se bo kmalu izkazal, ker več ne bo starih semen, ampak samo še gensko spremenjena. Semena plodov tako spremenjenih sadežev pa bojda ne rodijo, če iz njih sami skušamo vzgojiti svoje sadike.
Na vrh Sledi ZS Objavi
Citiraj
Jaz sem letos pridelala štiri vrste paradižnika iz kupljenih eko semen. Na začetku je bil super, zdaj pa plesni, ker ga nisem dovolj pokrila, da ne bi prišel zraven dež.

Eko hrana v veleblagovnicah je slabe kakovosti (sicer ne vsa), zato ker je pridelana v rastlinjakih - eko je postal hud biznis - pa še obsevana, zato da dlje zdrži. Tudi eko sadje in zelenjava so dostikrat pobrani nezreli, ali pa dlje ležijo v hladilnicah. Vse to jim jemlje okus. Zato je res najboljša sezonska hrana in pa ozimnica.

Najbolje je kupovati pri eko kmetih. Sčasoma človek ugotovi, komu lahko zaupa. Še najbolje pa je lasten vrt.
Na vrh Sledi ZS Objavi
Citiraj
Sabina, da ti paradižnik ne splesni, tudi če ni pokrit, si lahko naslednje leto pomagaš na dva načina: enega je predlagala soforumašica sončnica in sicer zapičiš bakrene žičke v stebla paradižnika, drugi pa je v obliki naravnega pršila:

zmešaš pet litrov vode, vanjo streseš žlico sode bikarbone, pol žlice naribanega otroškega mila in doliješ dve žlici in pol olja. Vse premešaš, vliješ v špricalko in škropiš rastline. S tem preprečiš razširitev plesni. Meni je letos pomagalo. Največji problem trenutno je v tem, ker plodovi slabo zorijo zaradi nenehnega menjavanja temperatur in veliko moče.
Na vrh Sledi ZS Objavi
Citiraj
Cvetka, hvala za nasvet. Mogoče bom preiskusila, čeprav se mi zdi malo sporno tisto milo.

Moji paradižniki letos zelo lepo zorijo in če ne bi plesneli, bi imela bogat pridelek. Sadike sem dala tudi staršem, ki jih imajo pokrite, tako da dež ne pride zraven, in jim zelo lepo dela in ne plesni.
Na vrh Sledi ZS Objavi