|
Indijanka
študent
Pridružil/a:
ponedeljek, 28. junij 2010
Prispevkov:
13
|
Citiraj
petek, 09. julij 2010
ob
09:06
Zanima me zakaj ima sadje in zelenjava, ki jo kupim v veleblagovnnici tako "voden" okus? Še posebno zanič je paradižnik. Slišala sem, da je ta pridelan na popolnoma umeten način (pod lampicami) in pravzaprav sploh ni več paradižnik. Ima kdo kakšne informacije o tem?
Hvala!
|
Na vrh
|
Sledi
Objavi
|
|
Iztok P.
stažist
Pridružil/a:
četrtek, 10. junij 2010
Prispevkov:
52
|
Citiraj
petek, 09. julij 2010
ob
18:02
Kolikor vem, gre še za eno novo pogrutavščino za čim večji pridelek, kar pomeni več neokusnega in v končni fazi tudi škodljivega pridelka zelenjave- hidroponsko pridelovanje zelenjave z vsemi "pripomočki" vred. Osebno prisegam na zelenjavo, gojeno v zemlji, po možnosti ekološke pridelave - domači vrt. Ne kupujem zelenjave oz. paradižnika v trgovinah; če pa ga kupim, ga od domačih branjevk na tržnici- pa tudi pri njih je potrebno biti pazljiv!
|
Na vrh
|
Sledi
Objavi
|
|
Indijanka
študent
Pridružil/a:
ponedeljek, 28. junij 2010
Prispevkov:
13
|
Citiraj
ponedeljek, 12. julij 2010
ob
14:41
Hm, ja tudi sama sem skeptiča tudi do branjevk na trgu...obljubljajo, da je njihov paradižnik oh in sploh...Morda poznaš način, kako ugotoviti, da je paradižnik res pravi, eko...?
|
Na vrh
|
Sledi
Objavi
|
|
Cvetka
profesor
Pridružil/a:
torek, 22. junij 2010
Prispevkov:
100
|
Citiraj
torek, 13. julij 2010
ob
16:01
pri branjevki (mislim pri tistih, ki paradižnik res prinese s svojega vrta) je paradižnik vsak svoje oblike in velikosti in le redkokdaj čisto do konca pobarvan in tudi nikoli tako rdeče barve,kot bi ga z vodenimi barvicami pobarval. Vedno se barve malo prelivajo, na vrhu so zelenkasto rdeče rumene, nižje dol rdeče in še to v svetlejših tonih. Če je paradižnik z vrta temno rdeč, potem je že skoraj gnil in nikoli čvrst kot v supermarketih. tudi sama sem se odločila, da bom paradižnik (in ostalo zelenjavo) jedla sezonsko, tako kot smo jo pred desetimi, dvajsetimi leti. Jagode in češnje maja, paradižnik avgusta, solato do konca oktobra, naprej pa zelje in kislo zelje ali motovilec. Vse tole lisičenje narave vsekakor ni dobro za naš organizem.
|
Na vrh
|
Sledi
Objavi
|
|
NaCl
bruc
Pridružil/a:
sreda, 31. marec 2010
Prispevkov:
9
|
Citiraj
petek, 06. avgust 2010
ob
17:07
Genetsko spremenjeno sadje in zelenjava sploh ni nič novega. Multinacionalke kot so Monsanto (o tem je bilo že ogromno govora) se že leta trudijo razvijati in prepričati države v legaliziranje genetsko spremenjenih semen. Seveda jih je veliko že na tržišču - predvsem je zastrašujoč podatek da je na ameriškem trgu že 95% vse soje pridobljene iz genetsko spremenjenih semen (pa vrjetno še marsikaj drugega).
V zadnjih časih je bilo tudi veliko govora o kloniranju živali za prehrano. EU sicer to prepoveduje opozarja pa, da so tudi na evropskem trgu že dobili primere takega mesa.
Pač tu so v igri veliki dobički - pa lepo simetrično rdeče jabolko lažje prodaš kot pa črvivo šiško.
|
Na vrh
|
Sledi
Objavi
|
|
Iztok P.
stažist
Pridružil/a:
četrtek, 10. junij 2010
Prispevkov:
52
|
Citiraj
sobota, 07. avgust 2010
ob
10:38
NaCl, bolj se ne bi mogel strijati s tabo. Kako pa je s sojo v Sloveniji, je tudi večina že gensko spremenjena? Sem namreč velik uporabnik raznoraraznih sojinih izdelkov ...
|
Na vrh
|
Sledi
Objavi
|
|
Patrice Monroe Pustavrh
profesor
Pridružil/a:
sreda, 31. marec 2010
Prispevkov:
180
|
Citiraj
nedelja, 08. avgust 2010
ob
20:58
Malo offtopic, ampak si ne morem kaj: Pri gensko spremenjeni hrani me skrbi predvsem to, da bodo šli z rekombinacijo genov enostavno predaleč. Sama tehnologija se bi načeloma sicer dala povsem varno in koristno uporabiti. Ampak tako kot jo uporabljajo danes je približno tako, kot če bi rekel, da imaš nož za rezanje, ki ga seveda lahko normalno uporabiš, pa besno režeš vse živo okoli sebe (kar pa ni več varno). V glavnem, ni problem v sami tehnologiji ali znanju, pač pa v preveč pohlepnem izkoriščanju le te (pa ni samo genska tehnologija temu podvržena). Se pravi: tehnologija da, znanje da, napredek da, ampak tudi zdrava pamet in nekaj previdnosti da in predvsem, pohlep NE!
|
Na vrh
|
Sledi
Objavi
|
|
Nalinka
študent
Pridružil/a:
nedelja, 30. maj 2010
Prispevkov:
23
|
Citiraj
nedelja, 08. avgust 2010
ob
22:11
Ja, paradižniki si resnično ne zaslužijo več imena. Najboljša pot do okusnega je, da si izbereš kmeta oz. branjevko, ki mu/ji zaupaš ali pa ga posadiš sam. Seveda to pomeni tudi, da paradižnika najbrž ne moreš jesti celo leto, ampak takrat, ko pač zraste ...
|
Na vrh
|
Sledi
Objavi
|
|
Ela
specialist
Pridružil/a:
torek, 30. marec 2010
Prispevkov:
67
|
Citiraj
sreda, 11. avgust 2010
ob
11:22
se strinjam z Nalinko, ker tudi nekateri iz tržnice, ki ponujajo domače paradižnike prodajajo tiste, ki so jih kupili v veleblagovnicah.
|
Na vrh
|
Sledi
Objavi
|
|
Anin
stažist
Pridružil/a:
torek, 30. marec 2010
Prispevkov:
43
|
Citiraj
sreda, 11. avgust 2010
ob
15:39
bolje da ne jeste paradižnika, kot tega iz veleblagovnice! po moje ma še un iz legokock več okusa.
|
Na vrh
|
Sledi
Objavi
|
|
Patrice Monroe Pustavrh
profesor
Pridružil/a:
sreda, 31. marec 2010
Prispevkov:
180
|
Citiraj
sobota, 14. avgust 2010
ob
20:24
Ah, spomnim se, da ko sem bil otrok, da so bile lego kocke nadvse okusne... Zanima me, kako okusen bi bil takrat današnji paradižnik :D
|
Na vrh
|
Sledi
Objavi
|
|