Portal Viva za optimalno delovanje uporablja piškotke. Ali se strinjate z njihovo uporabo?


Strinjam se     Več o piškotkih »

Skrij
< >
 

 

Izleti po Sloveniji

Citiraj
Patrice,
v prejšnji debati v rubriki partnerski odnosi si dal zelo dobro idejo kam na enodnevni izlet. V Borovnico, soteska Pekel, ne? Prosila bi te, da mi das se kaksno idejo prijetnega izleta. Dobila sem obcutek, da si zelo sporten tip, zato bi te za zacetek prosila, ce mi prosim das kaksno idejo kratkega, sproscujocega izleta, za zacetek, da s fantom dobiva zagon... Sva iz Ljubljane, pa me zanima kam bi se lahko odpravila za kaksen dan.
Na vrh Sledi ZS Objavi
Citiraj
Bom dodajal postopoma, ker jih je kar nekaj. Bom probal tudi težavnost opisati, kolikor bom lahko.
Pa začnimo: Brunarica Zadvor - Orle (sproščujoč izletek na vzhodnem robu Ljubljane z najboljšim pivom v Sloveniji
Izhodišče: Brunarica Zadvor. Opis dostopa: Po Litijski cesti z avtom naravnost čez obvoznico in nato na prvem križišču desno. Malo pred črpalko desno in ko pridete do hiš, glejte odcep desno v gozd. Tam pustite avto.
Zahtevnost: 2 h hoje. Vzpona 200 vm.
Opis: Nadaljujete v smeri, kjer ste prišli z avtom. Najprej sledite trim stezi, nato pa nadaljujete naprej proti Orlam. Bodite pozorni na odcep nazaj tik pred Orlami, sicer se lahko znajdete na Urhu, česar nočete.
Na vrh Sledi ZS Objavi
Citiraj
Debni (Debenji) vrh - lepa turca na vzhodu Ljubljane
Izhodišče: Parkirišče za mostom čez Ljubljanico v Zalogu (po Zaloški do Zaloga, nato na semaforju naravnost).
Zahtevnost: 2 h, 250 vm vzpona
Opis: Markirana pot se začne skozi most. Ko pridete na greben, se samo držite poti naravnost. Na vrhu ste nagrajeni z lepim pogledom na Ljubljano iz razglednega stolpa.
Sestop: Začnite v smeri, iz katere ste prišli. Nato se na razcepu poti pred manjšim vzponom odpravite po poti desno in se ves čas držite desno, dokler ne pridete do razvalin starega gradu. Iz gradu se vrnete kakih 100 m nazaj po isti poti, nato pa zavijete rahlo desno na kolovoz, ki se ne spušča. Nato na prvi možni potki zavijete levo gor in se začnete spuščati rahlo proti levi (markirano).
Na vrh Sledi ZS Objavi
Citiraj
Kaj pa za začetek kakšen manj naporen izlet, bolj po ravnem čez gozd? Pa nekje dobro urico hoje?
Na vrh Sledi ZS Objavi
Citiraj
Žare, samo za tebe :) ne, hec, bom še veliko izletov dodal sčasoma. In vabim pa tudi druge, da še kaj sami dopišejo, da ustvarimo borzo izletov ;)
Evo, en rehabilitacijski.
Debni (Debenji vrh) iz Pečarja
Zahtevnost: 1h, vzpona 50 vm
Izhodišče: Kmetija Pečar. Dostop do kmetije je dokaj enostaven. Usmerite se na Litijsko cesto in se odpravite proti Sostru. V Sostrem na dveh tri krakih križiščih zavijete po prednostni cesti (desno in takoj levo). Kmalu se začne cesta vzpenjati. Ko pridete do sedla, boste na svoji levi videli kmetijo Pečar (zraven je tudi odcep desno za Javor). Avto lahko pustite na desni strani neposredno po sedlu.
Opis: Ob kmetiji Pečar se začne kolovoz, na katerega se usmerite tudi vi. Nadaljujte po kolovozu, na odcepih pa se držite grebena. Po kake pol ure hoje pridete na vrh. Nazaj greste po isti poti.

Zanimivost: Je lahko lepa gorsko kolesarska tura, če naredite spust na Stari grad in naprej bodisi v Zalog (zahtevno) ali pa nadaljujte naravnost po kolovozu tam, kjer bi sicer iz kolovoza zavili navzgor na potko in pridete ven v Podgradu (vozno tudi v obratni smeri).
Na vrh Sledi ZS Objavi
Citiraj
Iški vintgar
Zahtevnost: 30 min hoje, brez pomembnega vzpona
Izhodišče: Dom v Iškem vintgarju. V Iški vintgar pridete iz Ljubljane tako, da se usmerite v smer proti Igu. V Igu zavijete desno, nato sledite glavni cesti do konca Iga, kjer greste naravnost. Nato se držite ves čas prednostne ceste, do vasi Iška, kjer greste v čudnem križišču naravnost. Po cesti potem nadaljujte do konca.
Opis: Nadaljujte naravnost po dolini naprej, dokler se kolovoz pri nekem tolmunu ne konča. Povratek po isti poti.
Varianta za pridne: Po soteski se da priti še precej naprej, vendar pa zahteva pot malo iskanja in predvsem dobro obutev. Izogibajte se gaženju po potoku. Namig: Začnete desno gor, da obidete skalo na levem (če ste obrnjeni proti toku desnem) bregu. Hoje kolikor hočete, pa še v kakem tolmunčku se lahko okopate.
Na vrh Sledi ZS Objavi
Citiraj
Blejski vintgar - slikovita soteska radovne
Dolžina: 1h
Dostop iz Ljubljane: Po avtocesti do razcepa na začetku Jesenic (Lipce). Na križišču zavijete levo. Cesta se kmalu začne vzpenjati, nato pa po izravnavi pridete v vas Kočna, nato pa še do Spodnjih Gorij, kjer bodite pozorni na tablo Blejski Vintgar. Sledite kažipotu, ki vas pripelje do parkirišča.
Opis: Odpravite se po dolini naprej. Pot je izjemno slikovita, saj poteka po steni izredno ozke soteske in je v bistvu ves čas pravzaprav lesena brv v zraku - brez skrbi, ograje so trdne, je pa potrebno plačati simbolično vstopnino. Ko boste prispeli do železniškega mostu nad sabo, vedite, da ste že pri koncu doline, kjer si lahko privoščite okrepčilo. Na izhodišče se vrnete po isti poti.
Na vrh Sledi ZS Objavi
Citiraj
Super, ravno to sem imela v mislih. Nekaj predlogov izletov, kamor se lahko odpraviva na lep soncen dan. Patrice hvala, ce pa bos imel se kaksno idejo jo le kar zapisi, ti bom zelo hvalezna in bom z veseljem prebrala.
Na vrh Sledi ZS Objavi
Citiraj
Brunarica Zadvor - kolesarski izlet
Dolžina: 30 km
Vzpon: Minimalno
Uvod: Danes sva si z ženo zaželela nekaj slastnega piva v Brunarici Zadvor, kjer točijo najboljše Laško pivo v Sloveniji. Ker sva oba precej "preč", žena zaradi nategnjene hrbtne mišice, jaz pa zaradi nujne regeneracije po petkovi turci (2200 vm vzpona, 80 km+ poti) sva si privoščila nekaj res lahkotne "pivske" turneje.
Izhodišče: Tromostovje
Opis: Začnete v smeri mestne hiše in se usmerite levo na Poljansko cesto. Nadaljujete naravnost ves čas, dokler ne pridete na začetek Štepanjskega naselja, kjer zavijete desno. Nato se držite glavne ceste, dokler skozi Bizovik in Dobrunje ne pridete do odcepa za Orle in Podmolnik. Tam zavijete desno in takoj za prvimi hišami, kjer se začne drevje (kontejnerji), desno gor v gozd in po 50 m klančka pridete na zasluženo pivo (klanček je tam zato, da pivo še bolj paše).
Post festum: Po parih pirčkih sva se z ženo odpravila domov in sva se ustavila na vrtu Jazz lokala poleg Drame (Lj. center). Poleg avtentične Jazz glasbe so poskrbeli še za avtentični socialistični stil postrežbe, saj polovice pijač v ceniku sploh niso imeli, možnost izbire je bila seveda skrajno omejena in v stilu seveda sploh niso prinesli vsega naročenega. Vzdušje so pokvarili s tem, ker nas ob pritožbah sploh niso nadrli ali poslali v 3 p.m. (ja v tem elementu se morajo še izboljšati in za natakarje organizirati tečaj ustreznih kletvic). Seveda ima lekcija iz zgodovine ustrezno ceno :)
Na vrh Sledi ZS Objavi
Citiraj
O, Patrice, pa ti si pravi maher, poznaš vso Slovenijo. pokahontas, če si iz Ljubljane, potem ti svetujem, da se s fantom odpravita na krajši izlet na sv. Ano, cerkvico nad barjem. Zapeljati se morata do podpeči in potem še v hrib proti Rakitni. vse skupaj je cca 20 min zelo zložne hoje v rahel hrib, na vrhu pa te pričaka enkraten razgled na celotno Barje. Vredno vsakega sopiha.

Po vrnitvi v dolino pa je v okolici tudi kar nekaj gostilnic za dušo privezat, sploh brunarica pri jezeru v vasi Jezero je super.
Na vrh Sledi ZS Objavi
Citiraj
Malo slabši opis tokrat, ker zadeve nisem vozil, ampak, ali ste morda razmislili o kolesarjenju v okolici Sečovelj. Lepa narava, potke so, vzponov ni, je pa lahko precej romantično. Sicer je to varianta bolj za jesen kot poletje, ker je poleti prevroče. Ampak mislim, da bi se tam dal potegniti sproščujoč kolesarski izlet.
Na vrh Sledi ZS Objavi