Portal Viva za optimalno delovanje uporablja piškotke. Ali se strinjate z njihovo uporabo?


Strinjam se     Več o piškotkih »

Skrij
< >
 

 

Diagnoza: demenca alzheimerjevega tipa

Citiraj
Pred 14 -ti dnevi so to diagnozo potrdili moji 78-letni mami. Vem,kakšen je oz. bo potek bolezni...in kaj nas čaka...
Ima kdo izkušnje s katerim od starejših družinskih članov s to diagnozo?Kako ste si organizirali življenje, je končna rešitev res dom za upokojence, kot mi je namignila mamina zdravnica?
Na vrh Sledi ZS Objavi
Citiraj
Moji babici so diagnosticirali alzhimerjevo pri 75-ih. V začetnem obdobju - dve, tri leta, ni bilo, razen pozabljanja besed, dogodkov, večjih težav. Potem pa je prišlo do hitrega poslabšanja, v smislu "bežanja" od doma oz. kar šla je in ni vedela kam; potem spreminjanje značajskih lastnosti - iz srčne, tople ženske, se je na trenutke spremenila v agresivno (npr. kar udarila je otroka); ni kontrolirala svojih higienskih potreb. itd. Za svojce pomeni to velik šok, zmedenost, nenazadnje žalost ... Moj nasvet je, da je pri takšni diagnozi bistveno, da se dobro pripravite na različne izpade, menjanje razpoloženja, depresivna stanja in da pred tem čustveno razpucate vsak pri sebi. Človeka je treba vzeti takšnega kot je, z vsemi težavami, ki sodijo zraven. Za tiste, ki živijo z njim, je kar naporno, ampak kot povsod, je tudi tu pomembna ljubezen, toplina, razumevanje, predvsem pa velika mera potrpežljivosti. Ko se stvari poslabšujejo, je treba bivalni prostor prilagoditi temu - npr. samolepilni listki na omaricah, predalih z napisano vsebino, kaj je noter; mi smo označili tudi vrata; zakljenjene nevarne snovi (čistila, zdravila ...), ključavnice na vratih; vedno je treba prekontrolirati npr. plin, elektriko, vodo - ker ne ugasnejo štedilnikov, zaprejo vode itd.
Vglavnem - dementnega bolnika je treba skorajda nenehno spremljat kaj počne - kot otroka. Ko to enkrat spoznaš, je tudi sprejemanje in ravnanje veliko lažje in manj obremenjujoče.
Na vrh Sledi ZS Objavi