Kdaj smo najbolj spolno aktivni?

Najnovejša spoznanja vede, ki preučuje človekov bioritem, in seksologije pričajo, da je človek v različnih delih dneva različno dovzeten, zainteresiran, motiviran in sposoben za spolno aktivnost. Oglejmo si nekaj časovnih obdobij v cirkadianem ritmu, ko je človekova spolna aktivnost najbolj izrazita, živahna in raznolika ter temu primerno učinkovita.

Seks v polsnu, v topli postelji: zgodnja jutranja ljubezen

Ženske prisegajo na željo po nežnosti, moški na zgodnjo jutranjo erekcijo. Jutro je idealen čas za ljubezen in spolnost, zato ni čudno, da je v jutranjih urah (med 6. in 8. uro) v postelji najbolj živahno in čarobno, zlasti konec tedna, med prazniki, na počitnicah in ob prostih dnevih.


Ljubezen v dopoldanskem času: seksualno razkošje izbrancev

Privilegij, ki si ga večina lahko omisli le v dela prostih dneh, ko nismo odvisni od delovnega časa, domačih obveznosti in neusmiljenega zvonjenja budilke. Kronobiologi ugotavljajo, da je človek okrog enajstih dopoldne na vrhuncu moči, zato dopoldanski čas upravičeno velja za imenitno priložnost za ljubezen, seks in erotiko.

Ljubezen med dvanajsto in tretjo uro: čas seksualne regresije

Ljubezen po bolj ali manj obilnem kosilu je s psihološkega stališča povsem neprimerno, ali če hočete, celo brezupno, nespodbudno in povsem zgrešeno početje. Predstavniki obeh spolov po dvanajsti uri zapadejo v opoldanski minimum, ko se delovanje srca in ožilja, živčevja, žlez in čutil upočasni in umiri. Kljub temu se v najbolj neugodnem času po sili razmer rodi največ skritih in prepovedanih ljubezni med dinamičnimi zaposlenimi partnerji, ki prisegajo na hitri seks.


Poznopopoldanska ljubezen: seks za razvajence, užitkarje in poznavalce

Po četrti uri popoldne doseže energetska raven obeh spolov svoj drugi vrhunec, ki je dokaj izrazit pri vseh ljudeh. Strokovnjaki zato upravičeno poudarjajo, da med 17. in 19. uro nihče ne bi smel biti nezainteresiran, izmučen, nerazpoložen ali preutrujen za seks. Med 17. in 18. uro je občutljivost in sprejemljivost kože, živčevja in čutil za notranje stimuluse in zunanje dražljaje največja.

Ljubezen od osmih zvečer do polnoči: magični večerni seks

Začetek noči je povezan s skrivnostno mistiko in čarobnostjo, ki v človeku vzbuja željo po nežnosti in bližini ter spodbuja erotična občutja, povezana tudi z ustreznimi fiziološkimi spremembami v organizmu. S sončnim zahodom zajadramo v temni del dneva, ko organizem prek živčevja spodbudi delovanje hipofize, ključne žleze z notranjim izločanjem, ki proizvaja hormon melatonin, na katerega se človek odzove z večjo napetostjo, organizem zapade v nekakšno stanje vzburjenosti, obenem pa izzove večje izločanje spolnih hormonov.

Najpozneje okrog 22. ure pride do zaznavnega vrhunca, ko se človek običajno že povsem sprosti (kdor se tedaj spravi pred televizijski sprejemnik ali h knjigi, je izgubljen). Zato je to lahko čas divjega seksa ali nežne erotike, ljubkovanja in romantičnih sanj, ki ga velja izkoristiti in uživati. Najbolje je, da se partnerja skupaj odpravita v posteljo in se prepustita čarobnosti poznega večera oziroma zgodnje noči.

Ljubezen po polnoči in v predjutranjih urah: seks pozne noči

Čas med polnočjo in šesto uro zjutraj je po mnenju poznavalcev dejansko namenjen erotičnim sanjam in spontanim, nenačrtovanim, podzavestnim seksualnim reakcijam. Pri zdravem spečem moškem se, ne glede na spolno aktivnost minulega dne, vsakih 100 minut pojavi spontana, nekontrolirana in nenačrtovana erekcija, ki traja približno 60, včasih pa celo 90 minut. Podobno se dogaja nežnejšemu spolu, saj je ponoči tudi nožnica večkrat v stanju vzburjenosti (vagina nabrekne in se navlaži), ki pa je praviloma manj izrazito kot pri močnejšem spolu. Zato je tudi ta čas primeren za ljubezen in spolnost, četudi skoraj podzavestno, v polsnu, in čeprav morate zjutraj zgodaj vstati.