Portal Viva za optimalno delovanje uporablja piškotke. Ali se strinjate z njihovo uporabo?


Strinjam se     Več o piškotkih »

Skrij
< >
 

 

*** Show Paged

Težave v spolnosti


(stran 2 od 3)NJEN ORGAZEM
Ženski orgazem je žal še vedno nepojasnjen. Drži, da kar 85 do 90 odstotkov žensk lahko doživi orgazem, drži pa tudi, da ga le tretjina doživi med odnosom. "Na osnovi teh podatkov se mi zdi, da orgazem ne sme biti cilj spolnosti," poudarja že nekoliko obrabljen recept dr. Beverly Whipple, predsednice Svetovnega združenja za seksologijo.

V odnosu, stremečemu k cilju, je razočaranje, ki ga partnerja doživljata zaradi odsotnosti orgazma, veliko. V odnosu, katerega glavni cilj je užitek, je dovolj že spolna dejavnost kot taka; partnerja sta zadovoljna z vsakim dotikom in strastnim poljubom. Razočaranje je izključeno. To težavo je mogoče kaj hitro odpraviti, če si partnerja vzameta čas za komunikacijo.

KORISTI ZA NJO

Manj boleča menstruacija: Dokazano je, da orgazem prispeva k manj glavobolom in bolečin tik pred menstruacijo.

Boljše razpoloženje:
Orgazem pospešuje izločanje estrogena, ki je odločilen za dobro razpoloženje. Poleg tega pospešuje izločanje endorfinov, ki blažijo duševne in telesne bolečine.

Kakovostnejša intimnost:
Oksitonon, hormon, odgovoren za občutke intimnosti, se med orgazmom in tik po njem izloča v petkrat večjih količinah.

Boljši počitek:
Oksitonon je odgovoren za trden spanec, zato ženska navadno zadremlje po 20 do 30 minutah po orgazmu, moški pa že pičli dve do pet minut po odnosu.

Manj stresa:
Stres pri ženskah je tesno povezan s težavami, povezanimi z zmožnostjo za vzburjenje, in ne samo z doseganjem orgazma. Da bi bili srečnejši, ni nujno, da dosežete orgazem. Dokazano je, da že 20 minut odnosa, če le v njem uživamo, sprosti toliko dopamina, da smo celi dve uri po seksu (če se na silo ne prepričamo drugače) bolj sproščeni kot po nekaj kozarcih vina.

KORISTI ZANJ
Fiziološko gledano se moški in ženski orgazem pravzaprav le malo razlikujeta. Problemi, povezani z nedoseganjem vrhunca, pa so zelo različni. "En odstotek moških ne more doseči orgazma, žal pa je odstotek tistih, ki imajo težavo s prezgodnjim izlivom, neprimerno višji," pravi dr. Jed Kaminetsky, profesor urologije na Univerzi v New Yorku. Pravi, da kar 30 odstotkov parov meni, da je prezgodnji izliv njihova največja težava.

Težava, ki nastopi pri zdravljenju, je v tem, da je zgodnji izliv težko definirati. Če ženska potrebuje eno uro spolnih igric, da bi doživela orgazem, moški pa zdrži "samo" 40 minut, je to za žensko prezgodnji izliv. Za moškega pa ne.

Naslednja težava je v tem, da so moški pri spolnosti izrazito usmerjeni k cilju, torej k orgazmu. Na vsak način želijo, da partnerica doživi orgazem. Ženska se posledično počuti kot poskusna miš, zato, da bi ugodila možu, orgazem zaigra. "V resnici je zaigran orgazem zgolj znak pomanjkljive intimne komunikacije," meni dr. Kaminetsky.

In kaj ima moški od orgazma?

Daljše življenje: Dokazano je, da moški, ki doživijo dva ali več orgazmov na teden, živijo dlje.

Manj raka:
Rak na prsih je pri moških sicer redek, a če jih doleti, je stopnja smrtnosti višja kot pri ženskah. Moški, ki doživijo več kot šest orgazmov na mesec, občutno redkeje zbolijo za rakom na prsih.

Bolj zdravo srce
: Moški, ki doživijo vsaj tri orgazme na teden, za polovico manj obolevajo na srcu in ožilju.

Splošno zdravje:
Moški, ki ima spolne odnose vsaj dvakrat na teden, je odpornejši proti prehladom in virusom, ki slabijo imunski sistem.

Mlajši videz:
Moški z živahnim spolnim življenjem so videti mlajši. Učinek je še večji, če je zadoščeno tudi njihovim čustvom.
Članek se nadaljuje »


Vam je �lanek v�e�?


Povezano

trstsdsd