Starejše ženske bolj uživajo v spolnosti

  • NP
  • ponedeljek, 29. april 2013
(Foto: Shutterstock)

Na Kalifornijski univerzi v San Diegu so preučevali zadovoljstvo s spolnim življenjem in pogostost spolnih odnosov pri nekaj manj kot 1000 ženskah, v povprečju starih 67 let, od katerih jih je bila več kot polovica v pomenopavznem obdobju. Ugotovili so, da kar 67 odsostotkov spolno dejavnih žensk vedno ali vsaj običajno doživi orgazem, da so vse zadovoljne z doživljanjem orgazma, da pa se pogostost spolnih odnosov z leti manjša.

Kar 40 odstotkov preučevanih žensk je priznalo, da skoraj nikoli ali nikoli ne občutijo spolne sle, tretjina spolno dejavnih žensk pa je povedala, da je njihova spolna sla zelo majhna. Čeprav obstaja tesna povezava med spolno slo in zadovoljstvom s spolnostjo, samo petina spolno dejavnih žensk čuti tudi močno spolno slo. Skoraj polovica žensk, ki so v povprečju stare 80 let, se vzburi, njihova nožnica pa navlaži. Običajno tudi doživijo orgazem, čeprav ne čutijo spolne sle. Kar 61 odstotkov žensk je zadovoljnih s svojim spolnim življenjem, ne glede na to, ali imajo partnerja ali ne.

Starost navadno povezujemo z majhnim zadovoljstvom s spolnostjo, vendar je odstotek  žensk, ki so zadovoljne s svojo spolnostjo, s starostjo močno narašča. Skoraj polovica žensk, starih več kot 80 let, je poročala, da so zelo zadovoljne s svojim spolnim življenjem in z doživljanjem orgazma. Sam spolni akt ni merilo za zadovoljstvo, je še ugotovila raziskava, saj ga prinašajo tudi dotikanje, božanje in druge intimnosti dolgotrajnega partnerstva. Čustvena in telesna bližina je lahko veliko pomembnejša od orgazma, so še ugotovili znanstveniki. Raziskava je bila objavljena v reviji The American Journal of Medicine.