Slovenci in seks: Kdo ima težave z erekcijo

(Foto: Shutterstock)

Iz raziskave Spolno življenje Slovencev in Slovenk

V tokratnem članku, v katerem podrobneje predstavljamo izsledke raziskave Spolno življenje Slovencev, ki jo je opravila revija Viva, postavljamo v središče moške težave z erekcijo in problem prezgodnjega izliva. V kolikšni meri so bili moški, ki so sodelovali v naši raziskavi, iskreni, je nemogoče ugotoviti, vendar se izsledki naše raziskave v primerjavi ne razlikujejo pomembno od tistih, ki so jih prinesle večje evropske raziskave.

Najmanj težav z erekcijo imajo Savinjčani

Največ moških, ki so priznali, da ki se jim je že kdaj primerilo, da njihov ud ni bil dovolj trd za penetracijo, je bilo na Gorenjskem, v osrednjeslovenski in spodnjesavski regiji, in sicer približno tretjina, sledijo pa jim moški iz goriške regije, Korošci in Podravci s približno 27 odstotki. Najmanj težav z erekcijo oziroma največ težav z njihovim priznavanjem imajo moški iz Savinjske doline (14 %), Pomurja (15 %) in jugovzhodne regije (slabih 20 %).

Da so v postelji že kdaj doživeli težave, je šlo najtežje z jezika moškim z osnovnošolsko izobrazbo, saj jih je to priznalo le 2,6 odstotka. Med moškimi s poklicno je bilo takih "že" 32 odstotkov, med srednješolsko izobraženimi pa 21 odstotkov. Moških z višjo in visoko izobrazbo je bilo 31 odstotkov, najvišje izobraženih pa natanko četrtina.

Ne preseneča, da obseg težav z erekcijo narašča s starostjo. Med moškimi, starimi do 30 let, jih je težave z erekcijo doživelo 17,5 odstotka, med tistimi v srednjih letih 20 odstotkov, v skupini zrelih moških (do 70 let) pa se je to primerilo že dobrim 40 odstotkom. K sreči se je to veliki večini, približno 80 odstotkom, dogaja zgolj občasno oziroma redko.

40 odstotkov moških molči o težavah

Moške smo še povprašali, ali so se o težavah z erekcijo pogovorili s partnerko ali z zdravnikom. Izkazalo se je, da je veliko moških glede tega v zadregi, saj je bil odstotek tistih, ki se niso pogovorili z nikomer, presenetljivo visok.

Raziskava je tudi razkrila razmeroma majhno zaupanje v zdravnike. Samo v Pomurju je večina moških navedla, da so se o težavi pogovorili z zdravnikom. V vseh drugih regijah je delež odgovorov, da se o tem lahko zaupajo zdravniku, gibal okrog 10 odstotkov. Približno 50 odstotkov moških se je o tem pogovorilo s partnerko, več kot 40 odstotkov pa se o težavi, ki močno načenja moško samozavest in krni splošno kakovost partnerskega odnosa, ni pogovorilo z nikomer. Kot je znano, je mogoče težave z erekcijo zelo učinkovito zdraviti, zlasti z zdravili. O svoji izkušnji z zdravilom za zdravljenje erekcije je spregovorilo le nekaj moških iz goriške regije, z njim pa so bili zadovoljni.

Najbolj vzdržljivi so Pomurci

Druga težava moških, ki pa posredno utegne celo bolj prizadeti njihove partnerke, je prezgodnji izliv. To se je primerilo skoraj 70 odstotkom vseh moških, zajetih v raziskavo – k sreči v večini primerov redko (približno 70 %), v slabi tretjini primerov pa pogosto oziroma občasno.

Po odgovorih sodeč je največ "prehitrih" na Koroškem, v savinjski, spodnjesavski in osrednjeslovenski regiji (približno 75 %), kot najvzdržljivejši pa so se izkazali Pomurci (42 % jih te težave sploh ne pozna), ki jim sledijo moški iz jugovzhodne regije in Goriškega (37 %). Največ moških, ki se jim to dogaja pogosto oziroma redno, je na Gorenjskem (14 %), v jugovzhodni regiji (13 %) in v Zasavju (11 %).

Proti pričakovanjem je najmanj moških, pri katerih prihaja do prezgodnjega izliva pogosto oziroma občasno, v najmlajši starostni skupini, torej med najmanj "izkušenimi" (20 %), kar 80 odstotkom pa se to zgodi le redko. Takih je v drugih dveh starostnih skupinah, torej od 31 do 70 let 62 odstotkov, preostalim 38 odstotkom moških pa se to primeri pogosto oziroma občasno. Najradovednejšim priporočamo primerjavo s pogostnostjo doživljanja orgazma pri ženskah, ki smo jo objavili v prejšnji številki.Boštjan Kersnič

Boštjan Kersnič dr. med. spec. nefrolog

Karin Sernec

asis. dr. Karin Sernec dr. med. psihiatrinja in psihoterapevtka

Postavi vprašanje

Nevio Medved

Nevio Medved dr. med. plastične, rekonstrukcijske in estetske kirurgije

Postavi vprašanje

Vsi Viva strokovnjaki