Zdravstvena stanja, ki vplivajo na spolnost v zrelih letih

(Foto: Shutterstock)

S staranjem postajamo dovzetnejši za bolezni, ki lahko vplivajo na spolno življenje, čeprav ne pomenijo odrekanja seksu.

Najpogostejše so:
  • Artritis. Artritis ali obolenje sklepov prizadene ljudi po štiridesetem letu starosti. Vpliv na spolno življenje je minimalen; pomagajo redna telovadba, počitek in tople kopeli. Najboljše naravno zdravilo je prav reden seks, ki sprošča in celo blaži bolečine.
  • Diabetes. Možnost za nastanek diabetesa v katerikoli obliki z leti narašča. Večina sladkornih bolnikov s spolnostjo nima težav, kljub temu pa je to ena od redkih bolezni, ki lahko povzroči impotenco. V večini primerov pomaga zdravljenje.
  • Bolezni srca. Večina ljudi, ki je preživela srčni napad, se zaradi prepričanja, da bo spolni odnos povzročil nov srčni napad, boji prakticirati tovrstno dejavnost. V resnici je tveganje minimalno, saj med spolnim odnosom pride do manj kot enega odstotka nenadnih koronarnih smrti (kar 70 odstotkov se jih pojavi v zunajzakonskem spolnem odnosu oziroma pri skoku čez plot!). V večini primerov lahko spolno življenje oživimo v treh do štirih mesecih po srčnem napadu.
  • Hipertenzija. Zdravila za visok krvni tlak so najpogostejši vzrok spolnih težav, povezanih z zdravili, predvsem pri starejših moških. Z zdravnikom se pogovorimo o vzporednem zdravljenju - o hujšanju, telovadbi, manjšem vnosu soli in zmanjšanju stresa.
  • Srčna ali možganska kap. Obe vrsti kapi le redko vplivata na spolnost in obratno - spolnost povzroči srčno ali možgansko kap v zanemarljivem odstotku primerov.
  • Operacije. Operacije prostate, masektomija in druge s spolnimi organi povezane operacije povzročijo le duševnega težave, nimajo pa telesnega vpliva na spolno funkcioniranje moških in žensk.
Mojca Cepuš

Mojca Cepuš svetovanje o prehrani Svetovalka za zdravo prehrano in hujšanje, certificirana nutricistka.

Irma Kuhar

Irma Kuhar dr. med. spec. psihiatrije, psihoterapevtka, kognitivno vedenjska terapevtka

Mirjam Toporiš Božnik

mag. Mirjam Toporiš Božnik certificirana apiterapevtka in NLP praktik hipnoze

Postavi vprašanje

Vsi Viva strokovnjaki