Samozadovoljevanje

(Foto: Shutterstock)

Tantra brez partnerja?!

Tantra ponuja nov pogled na samozadovoljevanje. Pri samozadovoljevanju lahko spoznamo sebe in svojo seksualnost ter se tehnik transmutacije ali zadrževanja orgazma najprej naučimo sami, šele nato pa jih preizkusimo s partnerjem. Naučimo se sprejemati sebe in meditirati s svojo seksualno energijo. Samozadovoljevanje je priložnost, da si ponudimo užitek brez občutkov krivde. Psihoterapevt in seksolog Wilhelm Reich je dejal: "Če pacient ni sposoben z zadovoljstvom masturbirati, še ni ozdravljen in ni dokončall terapije." Reich torej pravi, da je sposobnost, da si dajemo užitek, glavni pokazatelj, ki kaže, v kolikšni meri se sprejemamo.

Naučite si dajati vso erotično spodbudo, ki jo želite prejemati od partnerja - potem boste lahko tudi partnerja nauečili, kaj si želite. Odkrili boste, da ste vi sami izvor orgazma. Mnogi so namreč še vedno prepričani, da je njihov orgazem odvisen od partnerjeve spretnosti. Samozadovoljevanje lahko izboljša odnos s partnerjem, ker boste spoznali, da vaša zadovoljitev ni odvisna od njega - in tudi njemu bo lažje, saj se ne bo več čutil odgovornega za vašo ekstazo.

Partner vam lahko pomaga doseči orgazem, ne more pa doseči, da ste orgazmični. To je vaša odgovornost. Ker je kakovost vašega orgazma odvisna od vas samih, je pomembno, da spoznate, kako se giblje telo, kako se odzivajo mišice, kako ritem dihanja vpliva na doživljanje spolnosti in kako lahko orgazmične občutke okrepite in podaljšate.Pri samozadovoljevanju se lahko naučite tehnik zadrževanja orgazma in njihovega kombiniranja ter ugotovite, kako vplivajo na raven vaše seksualne energije. Ko boste bolje spoznali svojo spolnost in se naučili teh tehnik, boste okrepili zaupanje vase in v svojo spolno privlačnost.

Samozadovoljevanje moških

Taoistični in tantrični nauki se strinjajo, da je sperma največji zaklad, ki ga ima moški, saj vsebuje vse njegove telesne in duhovne atribute, zato je ne sme neprevidno zapravljati.

Masturbacija, ki se konča z ejakulacijo, torej ni priporočljiva, razen v izjemnih primerih.Še posebno škodljiva je za mlade fante, katerih telesni elementi še niso povsem oblikovani. To velja do šestnajstega leta, ko naj bi fantovsko telo dozorelo. Masturbacija brez ejakulacije pa lahko pomaga fantu pri seznanjanju z delovanjem svojega telesa ter pri spoznavanju povezanosti med dihanjem, mislijo in vzburjenjem. Fant se tako seznani s stopnjami vzburjenja pred ejakulacijo, kar mu pomaga pri nadzorovanju izliva.

S tem postaja seksualno samozavestnejši in pripravljen na transcendentne heteroseksualne izkušnje. Masturbacija je torej za mlade fante priporočljiva, če le uporabljajo tehnike za nadzor izliva ali tehnike za transmutacijo seksualne energije. Po starih taoističnih tekstih obstajajo določeni intervali, v katerih moški lahko ejakulira, ne da bi mu to škodovalo. Čas med temi intervali je namenjen polnjenju z vitalno energijo.

Formula za določanje osebnega ritma je naslednja:

Starost, izražena v letih x 0,2 = frekvenca ejakulacije v dnevih.
Če je moški star 30 let: 30 x 0,2 = 6

To pomeni da lahko tridesetletni moški brez škodljivih posledic ejakulira vsakih šest dni. V vmesnem obdobju naj bi pri spolnih odnosih uporabljal tehnike zadrževanja orgazma. Obdobja, ko ne ejakulira, so seveda lahko tudi daljša, vendar naj ne bi bila daljša kot mesec dni.Tudi sami lahko s preprostim eksperimentom ugotovite, kakšen je vaš osebni ritem, in sicer tako, da ejakulirate ter se nato vzdržite spolnih odnosov in stikov s partnerko. Čez nekaj dni boste opazili večjo spolno željo, ki se bo krepila iz dneva v dan. Ne zmenite se zanjo, dokler ne dosežete točke, ko boste brezpogojno morali imeti spolni odnos - takrat ste dosegli vrhunec vašega ritma. Število dni, ki je minilo od zadnje ejakulacije, predstavlja vaš osebni ritem. Če to število delite z 0,2, boste dobili svojo biološko starost.

V določenih okolišeinah je ejakulacija priporočljiva, če je sperma zaradi bolezni ali načina življenja devitalizirana ali če je moški letargieen zaradi blokad energetskih poti.

Refleksologija: lingam ima točke, ki so povezane z notranjimi organi. Če spodbujate vedno isti del lingama in zanemarjate druge refleksne cone, pretirano spodbujate samo en organ in ustvarjate notranje neravnovesje. Pri masturbaciji se večina moških osredotoči na eno točko, tisto, ki je najbolj erogena. Priporočljivo je, da moški posveča enako pozornost celotnemu lingamu, saj tako posredno harmonično spodbuja vse notranje organe.

Samozadovoljevanje žensk

Samozadovoljevanje žensk se razlikuje od samozadovoljevanja moških. Osnovna razlika je že v tem, da ima ženska neomejeno zalogo esence jin v primerjavi z omejeno zalogo esence jang pri moškem. To pomeni, da ženska z orgazmom ne izgubi toliko energije kot moški, zato lahko doživi več orgazmov zapored. Z vsakim luninim ciklusom se njeno telo prenovi in uravnovesi. Avtoerotizem pri ženski poveča tok esence jin, v nasprotju z moškim, ki, če energije ne transmutira, z ejakulacijo izgublja esenco jang.

Refleksologija: ženske pri samozadovoljevanju navadno spodbujajo samo klitoris in zanemarjajo vaginalni kanal. Refleksološko sta klitoris in vhod v vagino povezana z mehurjem in ledvicami, notranjost vagine pa je povezana z notranjimi organi, tako kot lingam. Tudi ženska naj bi se samozadovoljevala uravnoteženo. Če spodbuja samo klitoris, se utegnejo pojaviti težave z zadrževanjem vode in delovanjem ledvic nasploh.

Luka Hren

Luka Hren diplomirani kineziolog in gibalni terapevt Diplomirani kineziolog, Fakulteta za šport, magistrski študij Kinezioterapija

Postavi vprašanje

Sonja Kapun

Sonja Kapun dr. med. spec. interne medicine

Postavi vprašanje

Vsi Viva strokovnjaki