Portal Viva za optimalno delovanje uporablja piškotke. Ali se strinjate z njihovo uporabo?


Strinjam se     Več o piškotkih »

Skrij
< >
 

 

*** Show Paged

Spolnost po porodu


(stran 3 od 3)


Ostanite spolno bitje

Kakovost spolnosti pred porodom je navadno tudi merilo spolnosti po njem, zato porod in obdobje po njem, razen če za to ni utemeljenih razlogov, nikoli nista razlog za to, da spolni odnosi postanejo redki in nezadovoljivi. Tudi otrok ni in ne sme biti izgovor: skupna skrb zanj lahko razumevanje med partnerjema kvečjemu poglobi, to pa jima pomaga, da se lažje in hitreje intimno združita. Ostanite torej spolno bitje: to, da ohranite telesno povezanost s partnerjem, je zdaj nemara celo pomembneje kot kdajkoli prej. Bodita ljubimca, temu pa namenita dovolj časa in predanosti. Če zamre ta del vašega življenja, ste na dobri poti, da zamre tudi partnerska zveza.

Moški, ki je bil navzoč pri porodu, pogosto začne na novo spoštovati žensko telo, lažje izraža čustva, povezana z novo fazo partnerskega odnosa, in je dovzetnejši za partnerkine spreminjajoče se potrebe. Redki moški, ki so bili priča porodu, dobijo občutek krivde zaradi bolečin, ki jih je partnerka prestajala med porodom.

Prvi pregled po porodu

Prvi ginekološki pregled je na vrsti šest tednov po porodu. Pomemben del obiska je svetovanje zaščite, pri čemer je pomembno, ali mamica doji ali ne, ali želi vnovič zanositi ali ne … Hormonske kontracepcijske tabletke, ki vsebujejo estrogene (takšne so vse, ki jih lahko predpišejo ginekologi), med dojenjem niso dovoljene.

Kaj lahko novopečena mamica stori zase?

 • Ko dojenček spi, se odpočijte tudi vi: če boste tisto uro ali dve pospravljali ali se drugače naprezali, boste zgolj izgubljali energijo. Ko se bo malček zbudil, boste izčrpani in slabe volje.
 • Vzemite si čas za branje, poslušanje glasbe, osvežilne kopeli in druge oblike sproščanja.
 • Ne zanemarite se in redno skrbite za osebno higieno. To, da ste rodile in pridobile nekaj kilogramov, še ne pomeni, da se lahko doma sprehajate v razvlečenih trenirkah in se sprehajate nepočesane. Bolj ko boste skrbeli zase, privlačnejši boste, zase in za partnerja.
 • Čimveč časa prebijte na svežem zraku, z dojenčkom ali brez njega, če lahko kdo popazi nanj.
 • S partnerjem si vsak dan vzemita vsaj petnajst minut zase. Pogovarjajta se – vendar ne samo o otroku!
 • Gospodinjska opravila in kuhanje zmanjšajte na minimum; za to bo čas pozneje. Omejite tudi obiske, če vas motijo.

Poporodna depresija

V prvih treh mesecih po porodu lahko nastopi poporodna depresija, ki je posledica poporodnih sprememb, tako telesnih kot čustvenih. Za poporodno depresijo je značilno naglo spreminjanje razpoloženja, ki ga povzročajo hormonska nihanja, kar ni nič nenavadnega. Ravni progesterona in estrogena sta med nosečnostjo visoki, po porodu pa količini obeh hormonov upadeta, čemur se telo težko prilagodi.

Hormonske spremembe pomembno vplivajo na čustvovanje novopečene mamice. Če simptomi poporodne potrtosti ne izzvenijo in se začnejo celo stopnjevati, gre morda za poporodno depresijo. To je prehodno in ozdravljivo stanje, ki se pri vsaki ženski kaže nekoliko drugače. Depresija se lahko razvija počasi in postane očitna šele nekaj tednov po porodu. Izmenjevanje potrtosti in vznesenosti navadno ne traja dlje kot teden dni. V večini primerov potrtost traja le nekaj dni, včasih pa se stopnjuje v večmesečno poporodno depresijo, ki zahteva strokovno pomoč.

Dovzetnost za razvoj poporodne depresije je večja v naslednjih primerih:
 • ženske, ki so bile pred porodom v službi na vodilnem položaju, se včasih težko privadijo na drugačno vlogo,
 • minule zamere ter nerazčiščeni ali nasploh slabi odnosi med partnerjema pred porodom,
 • občutek nesposobnosti zaradi zahtevnosti otroka, ki se ji ženska težko prilagaja, kar dodatno stopnjuje izčrpanost,
 • ženske, ki so se že zdravile zaradi depresije, so bolj podvržene poporodni depresiji,
 • k poporodni depresiji so bolj nagnjene ženske z neurejenimi socialnimi razmerami,
 • poporodna depresija je pogostejša pri ženskah, ki po porodu potlačijo potrtost in obup.
Vam je �lanek v�e�?


Povezano

trstsdsd