Portal Viva za optimalno delovanje uporablja piškotke. Ali se strinjate z njihovo uporabo?


Strinjam se     Več o piškotkih »

Skrij
< >
 

 

*** Show Paged

Spolnost po porodu


(stran 2 od 3)


Med rjuhe po šestih tednih

Telo je po porodu razbolelo in zahteva čas za okrevanje. Organi, ki so "sodelovali" pri porodu, potrebujejo približno trideset dni, da se vrnejo v prejšnje stanje, po šestih tednih maternica dobi takšno velikost kot pred porodom, tonus vaginalnih mišic pa se lahko "popravlja" celo leto dni. Najbolje je, da porodnica počiva vsaj šest tednov po porodu, ko opravi tudi prvi poporodni pregled pri ginekologu. Na spolnost morda ne bo pripravljena tudi po šestih tednih, sploh če še vedno čuti bolečine. Kdaj je znova pripravljena na spolnost, je torej stvar vsake posameznice (in para), težavnosti poroda in praga bolečine. Nekateri pari na uspešen spolni odnos čakajo tudi po več mesecev, lahko celo leto dni ali dlje. Če ženska ni telesno in čustveno pripravljena, je ključno, da se ne sili k spolnosti in da se priganjanja vzdrži tudi partner. Nežnosti si lahko izkazujeta tudi na drugačne načine (masturbiranje, peting itn.) – to je celo zaželeno!

Če ženska ne prisluhne svojemu telesu, utegne telo razviti čustveno (strah, odpor) ali telesno blokado (suhost nožnice), s čimer še podaljša čas, ki je potreben za okrevanje in vnovične spolne odnose. Zato je veliko lažje, če partner ženski stoji ob strani, jo spodbuja in poskuša razumeti, da je pomanjkanje želje po spolnosti le začasno.
Seveda je v določenih primerih treba poiskati strokovno pomoč: če kljub obojestranski želji in pozornosti nastopi trdovraten strah pred spolnostjo, če bolečina traja dalj časa, če je penetracija nemogoča in boleča itn.

Kaj lahko pričakujemo od "prvega" seksa?

Tudi ko dobite "zeleno luč" in se lahko začnete prepuščati spolnosti, ta najverjetneje še ne bo kmalu popolnoma sproščena. Nastopi lahko občutek vnetja, kar je normalen pojav. Izločki, ki se izločajo še nekaj tednov po porodu, so nekaj povsem normalnega, utegnejo pa zmanjšati spolno slo. Pozorni moramo biti, če jih spremljajo neprijetne vonjave ter srbenje ali pekoč občutek. Znak za alarm je tudi, če dalj časa občutimo bolečino, če ob prodiranju penisa v nožnico ali ob položaju penisa v bližini materničnega vratu občutimo nelagodje. V takšnih primerih se je treba posvetovati z ginekologom.

Posebna previdnost velja po carskem rezu. Tudi ta zahteva določen čas "mirovanja", v katerem ni priporočljivo imeti spolnih odnosov, in sicer toliko časa, da se maternica povrne na velikost pred nosečnostjo, maternični vrat pa se zapre, sicer utegne spolni odnos povzročiti vnetje. Če ste imeli carski rez in je brazgotina še vedno mehka in občutljiva, pri spolnem odnosu izberite položaj, pri katerem bo izključeno njeno dotikanje (sede, bočno …). Čeprav porod ni potekal vaginalno, lahko pride do vaginalnih bolečin, ki so posledica hormonskih sprememb.

Prve spolne odnose po porodu si lahko olajšamo z uporabo lubrikanta na vodni osnovi; z izbiro položajev, ki partnerjema, predvsem pa ženski, najbolj ustrezajo (ženska na boku ali zgoraj lažje nadzira hitrost in globino penetracije); ter z ustrezno skrbjo zase in vnovičnim kopičenjem samozavesti. Predvsem ne hitite samo zato, da bi ustregli partnerju, ali zato, ker se vam samo dozdeva, da vam spolnost že diši. Hiter spolni odnos brez predigre je zaradi bolj občutljive in suhe nožnice po porodu lahko tudi zelo boleč, zato se tega lotevajte postopno in nežno. Če je največja težava utrujenost, izberita čas dneva, ko otrok spi oziroma ko nista utrujena. Bodite tudi spontani. Noč morda ni vedno pravi čas za nežnosti in spalnica ne pravo mesto. Začinite svoje spolno življenje tako, kot ste si ga pred nosečnostjo. Predvsem pa vedite: dojenje ni kontracepcija, zato poskrbite za zaščito – razen seveda, če želite že kmalu spet zibati.

Nekateri strokovnjaki prvih nekaj mesecev po porodu odsvetujejo oralni seks. Utegnil naj bi povzročiti okužbo vagine, v najbolj bizarnih primerih pa lahko, če partner piha zrak v nožnico, pride do zračne embolije in posledično smrti.
Članek se nadaljuje »


Vam je �lanek v�e�?


Povezano

trstsdsd