S seksom do osvoboditve

(Foto: Jupiterimages)

Tantra

Tantra je 2500 let star indijski filozofski sistem, opisan v več sto sanskrtskih tekstih (Tantre, Šiva Agame, Višnu Samhita, Šakta Nigama), od katerih so mnogi še neprevedeni in skriti v zasebnih knjižnicah. Mnoge od teh knjig so napisane v simboličnem jeziku, ki ga ne moremo razumeti brez ustne razlage dobrega učitelja. Zavedati se moramo, da je ta starodavna filozofija razumljiva predvsem Indijcem (hinduistom, džainistom in budistom), zahodnjaki pa smo večinoma le njeni zunanji razlagalci.

Filozofija tantre dopolnjuje razumevanje današnjega sveta, ker ponuja celosten pogled na življenje, ki je nasproten zahodnjaškemu materialističnemu, razumskemu in "znanstvenemu" pristopu. Malo ljudi ve, da je Mark Twain obiskal Indijo in zapisal: "Nam, bogatim zahodnjakom, se zdijo Indijci revni, toda v zadevah duha smo mi reveži, oni pa milijonarji." (Samuel Clemens, 1895).

Zahodnjaki smo omejili življenje na nerodovitno odlagališče stranskih produktov potrošništva ter nepomembna in naključna srečevanja subatomskih delcev. Naša kultura je ločila um od telesa, povzdignila je logiko na račun intuicije in kastrirala čustva v korist mišljenja. Seks je skorajda edina transcendentna izkušnja, ki nam še ostane. "Orgazem je edino spontano in naravno izkustvo nesmrtne in brezčasne razsežnosti, ki ne pozna bolečine." (Dr. Jonn Mumford, Ecstasy through Tantra)

Tantra je že davno pred Freudom, Jungom in biološkim determinizmom prepoznala pomembnost in globino seksualnosti. Dr. Jonn Mumford, psiholog in osteopat, ki se že od šestnajstega leta dejavno ukvarja s tantro, rad navaja besede svojega džainističnega guruja iz Bombaja: "Če bi iz sveta odstranili seks in zlato, bi se zemlja nehala vrteti in postala mrtva gmota, ki potuje po vesolju."

V enosti do svobode

Tantra nas uči, da se lahko naši hedonistični goni, ki temeljijo na uživanju, preoblikujejo v duhovno izkustvo. Erotični sentiment nosi v sebi seme misticizma in tudi orgazem lahko uporabimo kot sredstvo, s katerim dosežemo spremembo zavesti oziroma transcendenco. Beseda tantra izhaja iz sanskrtskega korena besed "tan", ki pomeni razširiti, in "trajati", ki pomeni osvoboditev. Tantra je torej sistem, s katerim širimo zavest do končne osvoboditve. Seveda se takoj vprašamo, kakšna je ta končna osvoboditev. Vzhodnjaško načelo osvoboditve (mokša) najlažje pojasnimo kot osvoboditev od vseh omejujočih prepričanj, ki nam onemogočajo, da bi začutili enost z vsem. Odsev tega občutka lahko za nekaj sekund doživimo v orgazmu, ko začutimo enost s partnerjem in z življenjsko silo, ki teče skozi nas. V tantri uporabljamo energijo orgazma kot sredstvo za širitev zavesti, kot sredstvo za doživljanje transcendence.

Seks je meditacija

Seksualne tehnike so le majhen del celotne tantrične filozofije, vendar so v zadnjih letih na Zahodu zelo priljubljene, tudi zaradi vpliva krščanstva, ki zanika duhovno razsežnost telesne ljubezni. Takšno poenostavljeno tantro predpisujejo kot recept za zdravljenje spolnih težav, kot nekakšno moderno nujo po kakovostnejšem seksu, tako kot je nuja poznavanje G-točke in doživljanje več zaporednih orgazmov. Seveda je boljša takšna tantra kot nikakršna tantra, toda tisti, ki se podajajo v tantro s tovrstnimi motivi, bodo dobili več, kot so morda pripravljeni prebaviti.

Ob pomoči tantričnih tehnik preobrazimo strast v ljubezen in seks v meditacijo. Tantrični orgazem povzroči:
  • Ustavitev modifikacij uma. (Joga je prenehanje modifikacij uma. (Sutre o jogi – Patandžali)
  • Osvoboditev od preteklosti in prihodnosti – zavest je tukaj in zdaj.
  • Psihedelične vizije, ker se odprejo psihični centri v glavi.
Članek se nadaljuje »


Marko Hočevar

prof. dr. Marko Hočevar dr. med. spec. splošne kirurgije

Postavi vprašanje

Nevio Medved

Nevio Medved dr. med. plastične, rekonstrukcijske in estetske kirurgije

Postavi vprašanje

Nastja Lazar

Nastja Lazar dr. med. spec. dermatovenerologije

Vsi Viva strokovnjaki