Najpogostejše erogene cone

Vešči seksualni »tehniki« vedo, da se erotični zemljevid telesa z najpogostejšimi erogenimi conami ne konča.
Vešči seksualni »tehniki« vedo, da se erotični zemljevid telesa z najpogostejšimi erogenimi conami ne konča. (Foto: Shutterstock)

Nekateri deli telesa, tako moškega kot ženskega, so občutljivejši na spolno draženje kot drugi. Gre za tako imenovane erogene cone, nekaj, kar je znano že iz starodavnih časov.

Prastari spis Kamasutra je pravzaprav vodnik po učenju veščine telesnega ljubljenja. V raziskovanju erotičnega zemljevida partnerjevega telesa je poseben čar, hkrati pa je to eden od pogojev za resnično uživanje v seksu. Pri spolnosti je vsekakor manj pomembna tehnika ljubljenja kot to, da par veže ljubezen, vseeno pa ljubezen ni nujen pogoj za to, da dva uživata v seksu.

Zaradi svoje občutljivosti med najpogostejše erogene cone spadajo:

 • ščegetavček,
 • male sramne ustnice,
 • vhod v nožnico,
 • sprednji del nožnične stene,
 • glavica penisa,
 • predel pod glavico,
 • del med anusom in spolnimi organi,
 • zadnjica, notranje strani stegen,
 • usta (zlasti ustnice),
 • ušesa (zlasti uhlji) in
 • dojke (zlasti bradavice).
Vešči seksualni »tehniki« dobro vedo, da se erotični zemljevid telesa s temi erogenimi conami ne konča.

Glas

Ljubezen je nekaj, kar se zgodi, ko ljubljena oseba zadovoljuje vse čute človeka, ki ljubi. Seks je manj zahteven. Za spolno vznemirjenje včasih zadošča vzburjenost enega samega čutila. Moč telesnega videza, prijetnega moškega baritona, zapeljivega ženskega glasu ali telesnega vonja na številne ljudi učinkuje močnejše od vsakega afrodiziaka, pa naj gre za španske muhe ali orehe z medom.

Znoj

V strokovni literaturi so opisani tudi primeri trajne spolne obsedenosti nekaterih moških in žensk že zgolj z naključnim dotikom robčka, natopljenega z znojem ljubljene osebe. Čeprav videz, glas in vonj igrajo nadvse pomembno vlogo pri spolni komunikaciji, je telesni dotik zanesljivo najmočnejši spolni dražljaj, ki praviloma vodi k orgazmu.


Dotik

Nič čudnega. Možgani namreč sekundarno obdelujejo videz, glas in vonj osebe, nato pa se ti dražljaji spajajo s prejšnjimi izkušnjami, ki bodo določile, ali nas bo ta oseba spolno vzburila ali ne. Dotik se dogaja mimo velikih možganov. Seksualni občutki, ki nas navdajo ob dotiku telesa, so refleksne narave, kar pomeni, da so neposredni. Celo paralizirane osebe, če nimajo poškodovanih centrov v hrbtenjači, lahko z dotikom dosežejo erekcijo oziroma ovlažitev nožnice.

Toda vsi deli telesa niso enako občutljivi na dotik. Praviloma velja: bolj ko je območje prepredeno z živčnimi končiči, bolj je občutljivo na vsako občutje, tudi če je spolne narave. V tem smislu na telesu obstaja nekakšen erotični zemljevid z območji, ki so nadvse občutljiva na dotik.

Vrat, dlani, podplati …

Tudi dotik vratu ter božanje notranje strani dlani, prstnih blazinic, podplatov, nožnih prstov in spodnjega dela hrbta imajo svojo moč, saj lahko sprožijo močno spolno vzburjenje in spodbudijo spolno željo. Izvedenci ljubljenja vedo še več kot to. Vse telo s svojevrstnimi spolnimi mehanizmi učenja (pogojevanja) ima vse možnosti, da postane »seksualna bomba«.

Kolena in obrvi

Tako lahko kolena, čeprav niso prepletena z živčnimi končiči, pri nedostopnih ženskah, ki ne dovoljujejo dotikanja drugih telesnih delov, postanejo vir globokega vzburjenja. V literaturi so opisani primeri, ko so nekatere ženske doživljale orgazem v trenutkih, ko jim je moški ščipal obrvi ali pa izvajal močan pritisk na zobe.

Vseeno pa ne mislite preveč na erogene cone

Toda tudi pretiravanje v tehniki ima svoje pomanjkljivosti. Odtujeno izvajanje spolne tehnike, če med ljubezenskima partnerjema ni prave komunikacije, namesto vzburjenja pogosto pripelje do odbojnosti. Zato pozabite na tehniko. Kajti če se med seksom ne prepustite občutkom, ampak se sprašujete, katero je mesto na erotičnem zemljevidu ljubljenega telesa, ki se ga je treba najprej dotakniti, da jo/ga boste pošteno »zakurili«, se seksualni ogenj utegne klavrno ugasniti, namesto da bi se razplamtel.