Ženske med telovadbo in spalnico

  • M.M
  • ponedeljek, 09. november 2009
(Foto: Shutterstock)

Blagodejno spolno življenje

Ostaja zelo tesna vez med seksom in športom. Vse, kar izboljšuje zdravje, splošno počutje in samozavest, blagodejno vpliva tudi na spolno življenje - in obratno. Tako med seksom in med telovadbo telo izloča endorfine (hormone sreče), poleg tega se poveča prekrvljenost. Številni strokovnjaki skušajo ugotoviti, katere oblike telovadbe najbolj pozitivno vplivajo na spolno življenje in kateri šport največ prispeva k orgazmu. Če bi radi koristi športa prenesli v spalnico, si preberite, kaj je pokazala anketa, ki so jo opravili med 500 naključno izbranimi ženskami.

Tako med seksom in med telovadbo telo izloča endorfine (hormone sreče), poleg tega se poveča prekrvljenost. Številni strokovnjaki skušajo ugotoviti, katere oblike telovadbe najbolj pozitivno vplivajo na spolno življenje in kateri šport največ prispeva k orgazmu. Če bi radi koristi športa prenesli v spalnico, si preberite, kaj je pokazala anketa, ki so jo opravili med 500 naključno izbranimi ženskami.

KAKO ŠPORT VPLIVA NA SEKS?
K
ar 35 odstotkov anketirank, ki so vsakodnevno dejavne med rjuhami, telovadi od 3 do 4 ure na teden. Večina žensk, ki seksajo manj kot enkrat na teden, sploh ne pozna dejavnosti v telovadnici ali pa telovadijo kvečjemu eno uro na teden. Njihova najbolj priljubljena oblika telovadbe je hitra hoja.

Približno 37 odstotkov vprašanih žensk, ki so se v zadnjem letu začele ukvarjati s športom, pravi, da je zdaj boljše tudi njihovo spolno življenje.

Približno 60 odstotkov žensk, ki so zelo zadovoljne s svojim telesom, seksa najmanj enkrat na teden, kar 60 odstotkov tistih, ki niso zadovoljne s svojim telesom, pa seksa manj kot enkrat na teden. Nasvet: nehajte se posvečati svojim napakam, ki jih tako ali tako vidite samo vi, in se raje posvetite partnerju!

Približno 44 odstotkov žensk je priznalo, da so se odpovedale telovadbi, da bi imele več časa za partnerja/seks, 16 odstotkov pa jih je dejalo, da so preskočile seks, da bi imele več časa za telovadbo. Tiste, ki so odpovedale telovadbi, da bi večer preživele s partnerjem, pravzaprav niso škodovale svojemu zdravju. V eni uri ležernega seksa namreč telo porabi 137 kalorij, kolikor bi jih porabili, če bi v pičlih dvanajstih minutah pretekli dva kilometra.

Približno 32 odstotkov žensk ima med telovadbo seksualne fantazije. Miselni preskok med telovadbo in seksom res ni težaven; v obeh primerih se poveča pulz in napnejo mišice.

Kar 77 odstotkov žensk, ki vadijo same, ima med telovadbo seksualne fantazije, vendar ne sanjarijo o svojem partnerju. Največkrat mislijo na osebnega trenerja, neznanca, ki so ga malo prej srečale na ulici, sodelavca ...

Kar 77 odstotkov žensk pravi, da se najbolj vzburijo, če so športno dejavne s svojim možem ali partnerjem. - Približno 20 odstotkov žensk skoči med rjuhe še isti dan po telovadbi, 71 odstotkov pa jih pravi, da športna dejavnost ne vpliva pomembno na to, ali bodo spolno dejavne še isti dan. Samo 9 odstotkov žensk pravi, da jih telovadba tako utrudi, da zvečer zaspijo, še preden se jim partner približa.

Približno 23 odstotkov žensk, ki so postale športno naravnane v zadnjih dveh letih, pravi, da so zdaj dejavnejše tudi v spalnici, 66 odstotkov pa jih meni, da se njihova spolna sla s tem ni pomembno spremenila. Približno 11 odstotkov žensk, ki menijo, da so na račun športa manj spolno dejavne, je priznalo, da je bil njihov partnerski odnos že prej precej načet, zato jim šport prinaša več zadovoljstva kot seks.

KATERE ŠPORTNICE NAJVEČ SEKSAJO?
Raziskave kažejo, da so najbolj spolno dejavne ženske, ki tečejo. Kar 62 odstotkov anketirank je priznalo, da je njihovo spolno življenje veliko bolj zadovoljivo, odkar najmanj dvakrat na teden tečejo. Če jim gre verjeti, seksajo najmanj štirikrat na teden. Še več, polovica teh žensk pri vsakem seksu doživi orgazem.

Tudi ženske, ki se ukvarjajo s taičijem, in tiste, ki vadijo z utežmi, imajo več kot zadovoljivo spolno življenje. Kar 10 odstotkov žensk, ki se navdušujejo nad taičijem, in 8 odstotkov žensk, ki vadijo z utežmi, trdi, da seksajo prav vsak dan. Približno 29 odstotkov žensk iz prve in 25 odstotkov žensk iz druge skupine pravi, da skočijo med rjuhe od tri- do petkrat na teden.

Tudi ženske, ki so se v minulih dveh letih začele ukvarjati z jogo, pravijo, da so precej bolj spolno dejavne. Seksajo vsaj enkrat na teden.

Najmanj se je spolno življenje spremenilo ženskam, katerih priljubljeni šport je hoja ali skakanje s kolebnico.

Od vseh najmanjkrat prevzamejo pobudo kolesarke in plavalke, še najbolj pa skušajo partnerjevim željam zadostiti ženske, ki tečejo, in tiste, ki vadijo z utežmi.
Luka Hren

Luka Hren diplomirani kineziolog in gibalni terapevt Diplomirani kineziolog, Fakulteta za šport, magistrski študij Kinezioterapija

Postavi vprašanje

Nastja Lazar

Nastja Lazar dr. med. spec. dermatovenerologije

Marko Hočevar

prof. dr. Marko Hočevar dr. med. spec. splošne in onkološke kirurgije

Postavi vprašanje

Vsi Viva strokovnjaki