Portal Viva za optimalno delovanje uporablja piškotke. Ali se strinjate z njihovo uporabo?


Strinjam se     Več o piškotkih »

Skrij
< >
 

 

*** Show Paged

Seksualne parafilije: neobičajne spolne navade (2. del)


(stran 2 od 2)Sadizem

Pri sadizmu gre za seksualno naslado ob poniževanju partnerja, povzročanju bolečine, trpljenja … Nekatere ljudi obsedajo sadistične sanjarije, ki utegnejo nastopiti med seksualno dejavnostjo, vendar jih nikoli ne uresničijo. Drugi zadovoljujejo svoje sadistične želje s partnerjem, ki si želi trpeti, čutiti bolečino in biti ponižan. V takšnem primeru je trpljenje žrtve dejanje, iz katerega sadist črpa vznemirjenje. Pri sadističnih željah in dejavnosti gre za postopke, ki izkazujejo prevlado (dominacijo) nad žrtvijo (denimo siljenje žrtve, da se plazi po kolenih). Obsega lahko tudi zapiranje, povezovanje oči, tepež, udarce, bičanje, prebadanje, klofutanje, povzročanje opeklin, posiljevanje, rezanje, zbadanje, davljenje, mučenje … Sadistično seksualno sanjarjenje pogosto nastopi že v otroštvu in tudi izvajanje sadističnih dejavnosti se navadno začne zelo zgodaj.

Zoofilija (zoorastija)

Zoofilija je odvisnost od spolnih odnosov z živalmi in velja za eno od najstarejših spolnih odstopanj, razširjena pa je po vsem svetu. Ta parafilija je lahko bodisi aktivna bodisi pasivna. Osebo osvobaja strahu pred zavrnitvijo, kar je značilno tudi za večino drugih parafilij, ki ne obsegajo stikov z drugo osebo. Pogosto je prisotna že v otroštvu.

Zoofilija se pojavlja predvsem v okoljih in situacijah, v katerih je spolni odnos z odraslo osebo še posebno tabuiziran, denimo v primeru prepovedi spolnih odnosov pred poroko, skrajnih verskih stališč, rasnih ali drugih predsodkov, pa tudi kot izhod v sili. Pojavlja se predvsem pri shizoidno osebnostno strukturiranih pastirjih, živečih v samoti, pa tudi pri osebnostno motenih ljudeh, ki imajo lahko hkrati več vrst parafilij.

V Veliki Britaniji, Kanadi, Avstraliji in Novi Zelandiji je za spolni odnos z živaljo zagrožena večletna ali celo dosmrtna zaporna kazen. V Sloveniji je spolno nasilje nad živaljo obravnavano kot mučenje in se kaznuje z denarno kaznijo ali zaporom do šest mesecev oziroma do enega leta.


Transvestitski fetišizem

Za to parafilijo je značilno preoblačenje v oblačila nasprotnega spola. Gre za moške, ki zbirajo ženska oblačila in se vanje tudi preoblačijo. Med oblačenjem v oblačila nasprotnega spola se navadno samozadovoljujejo in sanjarijo, da so hkrati moški subjekt in ženski objekt svojih seksualnih želja. Motnjo opisujejo izključno pri heteroseksualnih moških. Če preoblačenje v oblačila nasprotnega spola spada k motnji spolne identitete, ne gre za transvestitski fetišizem. Nekateri moški pod moškimi oblačili nosijo posamezne kose ženskih oblačil, drugi pa se popolnoma preoblečejo v žensko in se tudi naličijo.

Motnja se navadno začne s preoblačenjem v otroštvu in najstniških letih. V večini primerov se oseba v javnosti ne pojavlja preoblečena vse do odraslosti. Izbrani kosi obleke so lahko zanjo erotični sami po sebi, njihova uporaba pa lahko postane navada – sprva med samozadovoljevanjem, pozneje pa tudi med spolnimi odnosi. Pri nekaterih se vzgibi po preoblačenju spreminjajo, lahko so občasni ali stalni, pri čemer se spolno vzburjenje, povezano s preoblačenjem, lahko tudi zmanjša ali celo izgine.

Vam je �lanek v�e�?


Povezano

trstsdsd