Seksualne parafilije: neobičajne spolne navade (2. del)

(Foto: Shutterstock)

Razvrat ali bolezen?

Tokrat zaključujemo s pregledom seksualnih parafilij. Te neobičajne spolne prakse, močne spolne potrebe ali posebne spolne fantazije so povezane z različnimi predmeti, neobičajnimi praksami, s trpljenjem, poniževanjem …

Nekatere parafilije družba strogo obsoja in zakonsko prepoveduje, medtem ko druge zgolj blago prezira, saj niso nevarne. Posamezne prvine katerekoli od parafilij še ne pomenijo motnje oziroma bolezni, vse dokler te dejavnosti in misli niso edini in izključni način doseganja spolnega vzburjenja ter potešitve – takrat je tovrstno obnašanje smiselno zdraviti. Drugače je pri hudih oblikah parafilij, katerih zdravljenje zahteva tudi zakon.

Voajerizem

Vznemirjenje med skritim opazovanjem spolnega akta, običajno neznancev. Največje vznemirjenje pri osebi povzroči védenje, da jo utegnejo zasačiti. Cilj opazovanja je seksualno vzburjenje; voajerju ne do seksualne dejavnosti z opazovano osebo. Vrhunec voajer navadno doseže s samozadovoljevanjem med opazovanjem ali pa pozneje, ko se videnega samo spominja. Voajerji pogosto sanjarijo o seksu z opazovanimi osebami, v resnici pa do tega pride zelo redko. Voajerizem navadno nastopi še pred petnajstim letom starosti.

Sitofilija

Sitofil je oseba, ki jo vznemirja uporaba hrane v seksualne namene. Legenda pravi, da naj bi leta 1967 policija zasačila Micka Jaggerja z glavo v mednožju Marianne Faithfull, iz katerega je štrlela tablica čokolade. Namesto čokolade sitofili uporabljajo tudi nekatere vrtnine, mesne izdelke in trdo kuhana jajca, pa tudi kuhane špagete in tekočo hrano.

Mazohizem

Pri mazohizmu spolno vzburjenje povzročajo trpljenje ponižanja, bolečine, trpljenje … Nekatere osebe tako med samozadovoljevanjem kakor tudi med odnosom preganjajo mazohistične želje, vendar jih ne uresničijo, druge jih izvajajo na sebi (privezovanje) ali pa jih zadovoljujejo partnerji. Seksualne dejavnosti, ki vključujejo partnerja, obsegajo privezovanje, povezovanje oči, teptanje, tepež, bičanje, šibanje, elektrošoke, rezanje, poniževanje, uriniranje, iztrebljanje, siljenje k plazenju in laježu, besedno poniževanje … Nekateri mazohisti si celo želijo, da jih partner obravnava kot nemočnega otroka in jih oblači v plenice.

Posebna oblika mazohizma je hipoksifilija, ki povečuje seksualno vzburjenje z odtegovanjem kisika, kar mazohisti dosegajo s pritiskom na prsi, z zankami, s plastičnimi vrečkami, z maskami in s kemikalijami. Seksualni mazohizem se navadno začne v mlajših letih. Nekateri mazohisti sčasoma, ali v obdobjih stresa povečujejo intenzivnost mazohističnih postopkov, kar lahko pripelje do resnih poškodb in celo smrti.


Pedofilija

Ena od najbolj zavržnih seksualnih praks je seksualna dejavnost z otroki, navadno starimi trinajst let ali manj. Da gre pri osebi za pedofila, mora biti starejša od šestnajst let oziroma vsaj pet let starejša od otroka. Nekateri pedofili imajo rajši fantke, spet drugi deklice, za tretje je spol nepomemben. Pogostejše žrtve pedofilov so deklice. Nekatere pedofile privlačijo izključno otroci, medtem ko drugi občujejo tudi z odraslimi. Pedofilske dejavnosti obsegajo opazovanje in razgaljanje otrok, izpostavljanje svojega telesa, samozadovoljevanje pred otroki, dotikanje njihovih spolnih organov in božanje.

Nekateri otrokom ližejo spolne organe, vanje vtikajo prste, tujke ali penis, pri čemer uporabljajo različno stopnjo sile. Pedofili te dejavnosti navadno razlagajo z izgovori ali pa jih racionalizacijo, češ da ima to izobraževalno vrednost, da otroku ponuja seksualno ugodje ali da je bil otrok seksualno izzivalen. Motnja navadno nastopi v najstniških letih, čeprav nekateri trdijo, da jih otroci niso vzburjali vse do odraslosti.

Pedofilija je zakonsko prepovedana. Po novem zakoniku je v Sloveniji najvišja zagrožena kazen za spolno nasilje nad otroki petnajst let zapora.
Članek se nadaljuje »


Luka Hren

Luka Hren diplomirani kineziolog in gibalni terapevt Diplomirani kineziolog, Fakulteta za šport, magistrski študij Kinezioterapija

Postavi vprašanje

Marko Hočevar

prof. dr. Marko Hočevar dr. med. spec. splošne in onkološke kirurgije

Postavi vprašanje

Petra Može

Petra Može univ. dipl. soc. del.

Postavi vprašanje

Vsi Viva strokovnjaki