Seks in intimnost

(Foto: Jupiterimages)

Bližina za večji užitek v seksu

Kako v seks vnesti več bližine oziroma intimnosti? Vsak seks namreč še ne pomeni bližine, seveda z izjemo dejstva, da gre za telesno najbližjo stvar, ki jo dva človeka lahko počneta skupaj. Med seksom – četudi z osebo, ki jo globoko ljubimo – in intimnim seksom obstaja velika razlika. Prav bližina omogoči prehod na tisto višjo kakovostno raven, na kateri v čutnih ljubimcih vlada globok občutek intimne povezanosti.

Seks brez bližine je seveda možen, vendar je intimnost nadvse pomembna prvina seksa, za katero se zdi, da je sodobnim ljubimcem primanjkuje. Seksualno in seks sta besedi, ki prodajata, medtem ko izrazi, kot sta bližina in intimnost, ne pritegnejo velike pozornosti, sploh pri moških. Da bi to preverila, sem prejšnji mesec v enega od najbolj priljubljenih spletnih iskalnikov vtipkala besedo seks in dobila več kot 3,5 milijona zadetkov, medtem ko jih je izraz intimnost navrgel samo 659.

Nekateri seks enačijo z intimnostjo

Resda pogosto rečemo, da sta bila dva "intimna", v resnici pa hočemo povedati, da sta seksala. Nasploh intimnost pogosto zlorabljamo kot evfemizem za ljubljenje. To zlasti velja za moške, ki malo seksa ali njegovo odsotnost pogosto razumejo kot usihanje ljubezni. Strasten seks je možen tudi brez bližine, toda čeprav je spolna združitev najbrž najintimnejša telesna dejavnost, ki jo par lahko počne skupaj, ni nujno, da prinese tudi bližino.

Za druge je seks klic po bližini

Mladi, ki se ljubijo prvič, pogosto naivno verjamejo, da bodo za vedno ostali s človekom, ki so mu podarili nedolžnost. Sanjarijo o tem, da bo obdarovanec tako navdušen nad intimno naravo tega darila, da jim bo zvest vse življenje. Spoznanje, da drugi ne misli tako, utegne biti uničujoče. Takšno razočaranje lahko pomeni začetek nezadovoljivih seksualnih zvez in pričakovanj, ki utegnejo trajati vse življenje in pripeljati do zmotnega prepričanja, da je najbolje seksati brez obveznosti.


Če ni bližine …

V nasprotju z ženskami moški doživljajo bližino kot nekakšen solzav koncept, vendar tudi zanje velja, da odnos, ki mu primanjkuje bližine (ali pa je sploh ne premore), načenja čustveno povezanost, to pa posledično utegne ogroziti razmerje in voditi v njegov razpad. Žal velik del spolnosti, celo v zakonu, poteka v pomanjkanju bližine ali skorajda brez nje. Precej moških je obsedenih s pornografijo in aferami zunaj stalnega odnosa, pogosto zato, ker v odnosu z ženo ali partnerko ne čutijo bližine. Upam si trditi, da imajo osebe, ki živijo v odnosu, prežetem z bližino, znatno manjšo potrebo po tovrstnih zunanjih spodbudah.

Veličastna spolnost zahteva čutno bližino

Seks in intimnost sta lahko – in morata biti – povezana. Zdi se, da so moški manj motivirani za intimnost in da so ženske tiste, ki si prizadevajo okrepiti bližino z ljubljenim moškim. Za ženske je bližina pogosto na vrhu seznama želja in potreb. Pomanjkanje bližine v odnosu doživlja kot veliko praznino, če pa čuti bližino, postane izvirna pri izkazovanju strasti in ljubeča do partnerja. Več bližine ko čuti, večja je njena spolna strast. Kljub različnemu pojmovanju pa usmerjenost v ustvarjanje čutne bližine koristi obema partnerjema, saj jima pomaga doseči to, kar si najbolj želita: on čutno žensko, ona bližino ljubljenega moškega.

Za doseganje čutne intimnosti mora biti par zavzet in pri tem skupno delovati. Do čutne bližine pride, ko se stvari začnejo dogajati na čustveni, telesni in tudi duhovni ravni. To, kar partnerja čutita na čustveni ravni, je osnova za bližino (to zlasti velja za ženske, ki svoje spolno življenje v večji meri nadzirajo skozi čustva). Trajno veličastno spolno življenje neizogibno izhaja iz tesne bližine. Dober stik na čustveni in čutni ravni je pogoj za povezovanje na duhovni ravni, seveda ne v religioznem pomenu te besede. Ustvarjanje povezave na tej ravni intimnost približa najvišjim vrednotam na lestvici užitka.

Bližina pri ljubljenju odpira novo, neverjetno ljubezensko življenje, ki sega onkraj seksa. Ljudje, ki so tako povezani, doživljajo čustva, ki so intenzivnejša od tistih z začetka odnosa. Če se torej potrudite in v svoj odnos vnesete nekaj več bližine, se utegnete zasačiti, da o svoji ljubezni fantazirate povsem enako, kot ste na samem začetku vajine zveze.

Zarja Đotišini

Zarja Đotišini indijska astrologija

Zdravka Koman Mežek

Zdravka Koman Mežek dr. med. spec. ginekologije

Marjan Berginc

Marjan Berginc dr. med. spec. družinske medicine

Vsi Viva strokovnjaki