Hlinite orgazem?

Orgazem je kot ognjemet, čudovit, dokler traja, toda vedno se konča prekmalu. Ni treba, da je orgazem edini cilj seksa in intimnosti.
Orgazem je kot ognjemet, čudovit, dokler traja, toda vedno se konča prekmalu. Ni treba, da je orgazem edini cilj seksa in intimnosti. (Foto: Shutterstock)

Nekaj namigov za dober seks...

Večina moških, pa naj to priznajo ali ne, nikoli ne bo z gotovostjo vedela, ali ste doživeli pravi orgazem ali ne. Čeprav to učinkuje kot največja prevara v spalnici, ženske sem in tja preprosto morajo narediti, kar morajo ... V idealnem svetu bi vsi doživljali orgazem vsakič, ko se ljubimo. In to ne majcen, ampak orjaški orgazem. Toda nismo v raju in včasih se znajdemo v položaju, ko smo preprosto prisiljene narediti vse, samo da bi preživele noč. Če občasni "virtualni" orgazem lahko pomaga, res ni razloga za beljenje glave ali kaljenje mirnega spanca.

Dejstvo je (moški, prosimo vas, pokrite si ušesa!), da na svetu ni ženske, ki tega ni nikoli naredila. Po neki raziskavi, ki je zajela več kot 30.000 žensk je kar 100 odstotkov anketirank izjavilo, da občasno hlinijo orgazem. Hlinimo večinoma zaradi živčnosti oziroma nesproščenosti, zdolgočasenost ali utrujenosti.


Moški ne ve!

Nobenega zanesljivega načina ni, kako ugotoviti, ali je ženska doživela orgazem ali ne, niti za žensko samo ne. Fizična kakovost orgazma se razlikuje od orgazma do orgazma. Včasih ženska še sama ne ve, ali je doživela orgazem ali pa samo intenziven seksualni užitek, ki je lahko celo močnejši od orgazma. Če je ženska doživela orgazem, to na drugi strani še ne pomeni, da je tudi uživala. Orgazem je lahko tudi dolgočasen.

Če celo ženska ne ve vedno, ali je doživela orgazem ali ne, ali je to potem mogoče pričakovati od partnerja? Temu dodajmo še dejstvo, da večina mladih žensk in moških nima pojma, kakšna je videti in slišati ženska in kako se počuti med orgazmom, saj tega nikoli in nikjer niso izvedeli. Družba mladim ljudem informacije o tem celo prikriva, pod pretvezo, da jih želi "obvarovati". Tudi filmi in televizija so slab vir informacij, zlasti če vemo, da je večina teh orgazmov in seksualnih užitkov zaigranih in lažnih.

"Ali ti je prišlo?"

Raziskava, opravljena med ženskami, je pokazala, da je eno od najmanj primernih vprašanj, ki jih je mogoče postaviti po spolnem odnosu - ali ti je prišlo? Si doživela orgazem? Redko koga bo presenetilo, da se bo najverjetnejši odgovor ženske glasil: "Seveda mi je!" ali celo "Če bi ti bilo res do mene, bi to vedel!" Celo v primeru, da se še vedno pogovarja z vami in da še ne spite. Njen odziv na to vprašanje je lahko tudi zelo negativen, ne glede na to, ali je doživela orgazem, resničen ali zaigran. Tako je zaradi družbenega pritiska, ki mu je izpostavljena, saj nas družba navaja k verjetju, da je za žensko naravno, da pri vsakem spolnem odnosu doživi orgazem, saj se to od nje zahteva, če želi, da velja za normalno in moderno žensko.


Od ženske se to pričakuje

Medtem ko je bil v preteklosti ženski orgazem popolnoma prezrt, zdaj velja, da ga vse ženske doživljajo prav vsakič. Pravzaprav se zdaj od ženske pričakuje več kot en orgazem - in to hitro. Prav tako se pričakuje orgazem, ne glede na vrsto stimulacije ali partnerjevo spretnost in seksualno znanje. To vendar uspeva vsem ženskam na televiziji, zlasti v filmih za odrasle, ki prikazujejo "pravi seks". Naslovnice časopisov nas seznanjajo, da vsaka ženska doseže eksplozivne orgazme, če se le drži preprostih nasvetov iz članka.

Ljubezenski romani in tudi filmi so polni žensk, ki jim prihaja že ob dotiku moškega ali ženske. Ženska pogosto verjame, da vse njene prijateljice vedno doživljajo orgazem, saj ji najbrž nikoli niso povedale kaj drugega, ona pa se jih ne upa vprašati. Žensk ne učijo doživljati orgazma, zato se mora ta pojaviti instinktivno. Ženska bi morala samo leči in doživeti orgazem!? Če ga ne doživi, ne izpolnjuje svojih obveznosti do družbe in partnerja!?
Članek se nadaljuje »


Veronika Podgoršek

dr. Veronika Podgoršek psihoterapevtka

Nastja Lazar

Nastja Lazar dr. med. spec. dermatovenerologije

Mirjam Toporiš Božnik

mag. Mirjam Toporiš Božnik certificirana apiterapevtka in NLP praktik hipnoze

Postavi vprašanje

Vsi Viva strokovnjaki