Portal Viva za optimalno delovanje uporablja piškotke. Ali se strinjate z njihovo uporabo?


Strinjam se     Več o piškotkih »

Skrij
< >
 

 

*** Show Paged

Kdo so metroseksualci


(stran 2 od 3)


"Štepanje" identitete


Metroseksualnost pomeni konec "seksualnosti" 19. stoletja, psevdoznanosti o seksualni zmernosti, ki je trdila, da sta osebnost in identiteta določeni s tem, ali so spolni organi tvojega partnerja iste oblike kot tvoji. V hiperpotrošniškem postindustrijskem obdobju, kot je naše, identiteti in osebnosti ni dovoljeno, da bi bili prirojeni - sicer bi večina oglaševalskih agencij ostala brez posla - pač pa sta skrbno zasnovani na izbirah življenjskega sloga, obrazcih potrošništva, blagovnih znamkah in družbenih krogih. Ljubezen in način razmnoževanja sta postala stvar življenjskega sloga. Ljubezen in seksualna usmerjenost sta sicer pomembni tudi za metroseksualce in njihove partnerke/partnerje, toda njihova identiteta ne temelji na njej, tako da je s kulturno-komercialnega vidika skoraj zanemarljiva.

Zlahka razumemo, zakaj oglaševalci trdijo, da so metroseksualci straight, in skušajo vse več moških prepričati, naj se sprostijo pri nakupovanju. Dobrikajo se jim tako, da jim šepetajo v uho, kako v tem, da so žrtve korporativnega potrošništva, ni prav nič gejevskega. Kar je, po ironiji usode, tudi popolnoma res.

Razlika med metroseksualcem in japijem?


Po mnenju očeta metroseksualnosti pripadnik tega novodobnega plemena ne bi nikoli oblekel suknjiča s podloženimi rameni. Metroseksualec nosi srajce brez rokavov, da pokaže svoje brezhibno razvite deltoide in dizajnerske tetovaže. Japiji so po njegovem izrabljena in preživeta kategorija.Metroseksualcev ne bi bilo brez medijske pozornosti, saj so pravzaprav njihov izdelek. Metroseksualnost je pravzaprav eden od najočitnejših simbolov medializiranega sveta - moško telo, še zadnja postaja, je zdaj že izčrpno raziskano in preučeno. Dejstvo, da mediji množično posiljujejo metroseksualca, svojega lastnega zunajzakonskega otroka, je po Simpsonovem mnenju rahlo incestuozno ali vsaj nepotistično.


Naključna vzdržnost


Na drugi strani se sočasno s tem oblikuje še ena oblika seksualnosti, ki bo metroseksualcem najbrž zelo blizu. Poimenovali so jo naključna vzdržnost. Ameriški seksologi seks v tem medializiranem svetu primerjajo s pop-up okni. So lepa, pomembna, nemara skrivajo tudi kakšno nagrado, toda nihče jih ne odpira. Čeprav smo ljudje vse bolj povezani, statistike kažejo, da vse manj seksamo.

Ko so prodajalci najsodobnejših mobitelov, s katerimi lahko tudi fotografirate, preplavili trg, so jih poimenovali za morilske aplikacije. Morilske zato, ker boste ubili vaš stari mobitel, čeprav še vedno deluje, samo zato, da bi lahko videli, v kaj je oblečena vaša draga, medtem ko se pogovarjata.

Seks nima te morilske aplikacije - vsi si ga želijo, le redki pa imajo dejansko možnost, da se vržejo eni na druge in to ovekovečijo z zgoraj opisanim mobitelom. Po neki študiji, ki so jo opravili na Univerzi v Chicagu, se je samo lani vzdržalo seksa toliko Američanov, da številke niso primerljive niti s tistimi izpred petnajstih let. Menda tudi v Evropi ni znatno bolje, pri nas pa je glede na našo raziskavo izpred nekaj let sicer drugače, bi jo pa vsekakor veljalo ponoviti.Vam prhljaj dela sive lase?
Članek se nadaljuje »


Vam je �lanek v�e�?


Povezano

trstsdsd