Predlogi za boljši seks

  • U. M.
  • ponedeljek, 09. november 2009
(Foto: Dreamstime)

Kako ohranjati poželenje

Poželenje sprva plamti kot najmočnejši ogenj. Nato pridejo poroka, kariera, otroci, posojila … Divji plamen počasi ugaša. Odnos postane hladen, dolgočasen, utrujajoč, spolni odnosi pa obveznost in ne romantični trenutki. Ni nujno, da je tako.

Felice Dunas, mag. psihologije in avtorica knjige Igra strasti: starodavne skrivnosti, ki nam pomagajo s čutno spolnostjo vse življenje obdržati zdravje in radost (Passion Play: Ancient Secrets for a Lifetime of Health and Happiness Through Sensational Sex, Reverhead Books, 1997), meni da so nekoč spolnost znatno bolj cenili in poznali kot danes. Zato avtorica vsem, ki želijo v svojem odnosu ohraniti strast, predlaga, naj se ozrejo v preteklost in poiščejo modrosti starih učiteljev, kitajskih filozofov.

V knjigi lahko preberemo, da osnovna modrost čutne spolnosti temelji na dveh predpostavkah. Prva je, da mora par uravnovesiti razmerje med energijama jin in jang. Ženska strast, jin, se prebuja in ugaša postopno, medtem ko moško poželenje, jang, vzplamti in ugasne občutno hitreje kot plamen. Po drugi predpostavki se med ljubimcema pri poljubljanju in oralnem seksu prek telesnih sokov izmenjuje energija či, ki nas poživlja in je izvor osnovne življenjske energije.

Z usklajenostjo energij jin, jang in či bo vaša spolnost vselej čutna in ekstatična, meni Dunasova. Tu je deset osnovnih tehnik, ki jih predstavlja omenjena knjiga. Vsako izmed njih spremljajo mnenja tujih psihiatrov in kliničnih psihologov, ki delujejo predvsem na področju spolnosti. Ne pozabite, da so to le predlogi in mnenja, zato jih preizkusite le, če vas mikajo.

1.  Predigra

POGLOBI, IZPOLNI IN RAZŠIRI SPOLNO IZKUŠNJO

Predlog: Dan, ki se začne s spolnim odnosom brez predigre, ni izpolnjen. Sodeč po starih zapisih, so Kitajci menili, da dobra predigra poglobi, izpolni in razširi spolno izkušnjo -- tako moškim kot ženskam. Dunasova meni, da so med partnerjema štiri roke, dvajset prstov, štiri ustnice, dva jezika, dvoje spolovil in dve navidezni celini kože, ki sta polni erogenih con. Pri vsem naštetem se paru z nekaj domišljije res ni treba bati dolgočasja.

Mnenja strokovnjakov:
David Hopkins, klinični psiholog: »Temu nihče ne oporeka.”
Ann Turkel, psihiatrinja: »Želja in zadovoljitev nista isto. To moramo upoštevati. Recimo, da vaš mož želi spolni odnos vedno takoj, na hitro. Povejte mu, da boste zagotovo bolj strastni, če boste predtem deležni vzburjanja s predigro. Toda vaša pričakovanja naj bodo realna. Menim, da zadošča dvajset minut predigre -- ne zahtevajte cele ure ali celo več.”

Marilyn DuHamel, socialna delavka: “Možev odpor ali neodzivnost je lahko tudi posledica njegovega občutka neustreznosti. Zato o tem, kar pogrešate, nikoli ne govorite prav med spolnim odnosom ali tik po njem. Izberite ustrezen čas, povejte mu svoje želje. In ko opazite spremembo, ne pozabite izraziti zadovoljstva.”

Lonnie Barbach, psihologinja: “Če naj ženske lažje razumejo moške, naj poskušajo razmišljati podobno kot oni. Moški so bolj vizualni, zato se vznemirijo že, ko gledajo partnerko, ki se slači. Čez dan jih vznemirjajo tudi pogledi na druge ženske. Če bi se ženske podobno odzivale, denimo čez dan ob pogledu na druge moške, bi bilo zvečer manj težav.”

2.  Zapeljevanje

ŽENSKE GA POTREBUJEJO VEČ

Predlog: Ženske navadno potrebujejo daljše zapeljevanje. Večerja ob soju sveč, počasen ples, sprehod po mesečini, rože -- vse to so drobci romantičnega vzdušja, ki postopno vzbudijo jin seksualnost. Za nepotrpežljivega -- jang -- moškega je to lahko nadležno. Vendar je pomembna še ena jin lastnost ženske čutnosti: ko se ženska ogreje, ogenj dolgo gori.

Mnenja strokovnjakov:
Prav vsi terapevti, ki se pri svojem delu ukvarjajo s spolnostjo, se strinjajo s to trditvijo. Tako ženske kot moški si želijo občutiti intimnost, od partnerja si želijo upoštevanje, želijo biti sprejeti. Toda Turkel meni: “Bodimo praktični. Ko boste poročeni, se opisani romantični trenutki ne bodo zgodili prav pogosto. Lahko pa se dogovorita za en dan v tednu, ki ga posvetite le drug drugemu, tako kot takrat, ko ste se še zapeljevala. Lepo se oblecita in odidita v restavracijo na dobro večerjo ali v gledališče ter se ne pogovarjajta o računih in stežavah.”

3.  Poljub

TRAJA NAJ VSAJ DESET SEKUND

Predlog: Zagotavljam vam, da boste presenečeni nad posledicami vsakodnevnega, vsaj desetsekundnega poljuba, ki ga boste prinesli svojemu dragemu po vrnitvi z dela. Bolj ko je poljub vlažen, več sline in s tem energije či bosta izmenjala, večji bo učinek. Tak poljub vaju bo vsakokrat znova spomnil, zakaj sta skupaj. Tako bo preostanek dneva lepši, meni Dunassova.

Mnenja strokovnjakov:
Barbara Keesling, psihologinja: “Zakaj ne? Menim pa, da sočnost poljuba ni tako pomembna kot povezanost, ki jo začutimo v tistem trenutku. Tak poljub mora biti izraz poželenja, ne le izpolnjevanje obveznosti, rutina. Odnos med partnerjema lahko primerjamo s poslom, ki ga vodimo samostojno. Na začetku vlagamo v posel veliko energije. Če nato prenehamo, ne bomo imeli več dobička, s katerim bi se preživljali. Podobno se zgodi, če prenehamo vlagati energijo v odnos, a še naprej pričakujemo, da nas bo zadovoljeval. Nikoli ne smemo odnehati.”

4.  Presenečenja

NE PREVEČ

Predlog: Ljubezenska pisma in vrtnice bodo izgubili čar in postali dolgočasni, če jih boste nenehno dobivali. Prvo pravilo zapeljevanja je torej presenečenje.

Mnenja strokovnjakov:
Briana Line, klinični psiholog: “Odnos med partnerjema, izpolnjen z ustvarjalnostjo, raznolikostjo in spontanostjo, je pomembnejši od raznovrstnih spolnih iger in erotike. Spolnost je lahko zelo različna. Lahko je zabavna, romantična, sprostilna, ljubeča ... Več ko je svobode pri njenem doživljanju, večja sta zadovoljstvo in zanimanje, ki ohranjata odnos.”

Ann Turkel: “Toda ne pozabite, da tudi nenehna presenečanja kmalu izgubijo čar -- poleg tega boste kaj kmalu ostali brez idej.”

5. Začnita dan skupaj

ZJUTRAJ NIKOLI DO ORGAZMA

Predlog: Vsako jutro si vzemita deset minut in se spolno vzburita, vendar nikoli do orgazma. To vama bo dalo moči, poleg tega boste preostanek dneva preživela hrepeneč po drugemu. Če vaš partner na to ni pripravljen, s tem zmanjšuje vaše možnosti za dolgotrajno spolno življenje.”

Mnenja strokovnjakov:
Ann Turkel: “Za ljudi, ki jim ni treba zgodaj vstajati, je to morda celo dobro, vendar menim, da je v resnici težko izvedljivo. Poleg tega nisem prepričana, da je prav veliko ljudi, ki bi si želeli biti cele dneve tako vzburjeni, da bi lahko premišljevali le o spolnosti.”

Shirley Zussman, terapevtka spolnih motenj: “Že vsakodnevna desetminutna jutranja telovadba je zahtevna reč, kaj šele, da bi se držali takšnega pravila ... Poleg tega bi s postavljanjem tovrstnih pravil bližina počasi izgubila pomen.”
DuHamelova meni, da ima takšna zamisel tudi prednosti: »Nisem prepričana, da bi sama prepovedala orgazem, všeč pa mi je zamisel, da strast in poželenje ves dan odzvanjata v našem telesu in domišljiji.”

6.  Poimenujte svoja spolovila

FLAVTA, ŠKRLATNI PTIČ, ZLATA RAZPOKA …

Predlog: Intimnost vašega odnosa poglobita s tem, da spolovila poimenujeta z ljubkovalnimi vzdevki. Tako jim pripišete tudi karakter in osebnost, kar vaju bo zbližalo in olajšalo komunikacijo prek obeh organov. Avtorica tudi predlaga nekaj tradicionalnih azijskih vzdevkov, kot so steber iz žada, flavta, škrlatni ptič, medena čašica, zlata razpoka, dolina užitka ...

Mnenja strokovnjakov:
Hopkinson: “Težko bi bilo izgovarjati ta imena, ne da bi izbruhnili v smeh.”

Barbach: »Mislim, da to lahko poveča intimnost med partnerjema ter jima pomaga razbiti nekatere tabuje, ki so še vedno povezani z določenimi deli našega telesa.”

Keesling: “Kakršnakoli imena, ki jih par izbere, so primerna, če le ustrezajo obema. Moj nekdanji fant je imenoval mojo vagino sveto mesto. Še danes govorim o svojem ginekologu kot o skrbniku svetega mesta.”

Gina Ogden, psihologinja, meni: “Poimenovanje spolnih organov je v redu. Toda ne smemo pozabiti poimenovati tudi jezika in prstov, saj nam ti lahko ponujajo celo več užitkov kot spolovila.”

7.  Spoznajte svoje sokove

OKUŠAJTA SE

Predlog: “Cenite svojo ženskost. Za sproščeno spolnost je pomembno, da poznate in sprejemate svoje spolne organe. Ko boste spolno vzburjeni, se podrgnite z roko in spoznajte naravni vonj svojih izločkov. Pri tem jih tudi okusite.”

Mnenja strokovnjakov:
DuHamel: “Če ženska ob spolnem vzburjenju sprejema svoje občutke in naravni vonj, jih bo prav gotovo bolj sproščeno delila s partnerjem. Če ni tako, mislim, da tudi opisani način ne bo pripomogel k bolj sproščenemu odnosu, še posebno, če jo v to silimo.”

8.  Poskusite z mehkejšim vstopom

POSEBNA ZADOVOLJSTVA

Predlog: Občasna penetracija z mehkim penisom prinaša prav posebna zadovoljstva. Občutimo ga povsem drugače kot takrat, ko je v erekciji, in drugače kot jezik ali prst.

Mnenja strokovnjakov:
Line: “S tem se ne strinjam. Kadar moški poskuša na tak način prodreti v vagino, to navadno poslabša težave z erekcijo.”

Turkel: “Menim, da zadeva tudi 'mehansko' ni izvedljiva. Vsak moški bi kaj kmalu odnehal.”

Keesling: “Če bi ocenili stopnjo erekcije z lestvico od 1 do 10, velja, da erekcija sedme do osme stopnje ponuja ženski največ užitkov. Z mišicami vagine lahko stisne penis, to pa sproži množico prijetnih občutij pri obeh partnerjih. Poleg tega je zaznavanje naraščajoče erekcije znotraj vagine zelo vznemirljivo.”

9.  Dober seks lahko zdravi

SEKSUALNA – ŽIVLJENSKA ENERGIJA

Predlog: Seksualno energijo lahko enačimo z življenjsko energijo, ki jo imenujemo tudi či. Pri primernem spolnem odnosu se sprošča energija či in se pretaka skozi vse telo kot poživljajoč sok, ki utrdi organe in zdravi bolezni.” Po mnenju Dunasove lahko tako ozdravimo tumorje, neplodnost, migreno, spolne bolezni, endometriozo in zvonjenje v ušesih.

Mnenja strokovnjakov:
Turkel: “Spolnost prav gotovo zmanjšuje stres, vse ostalo je nesmiselno. To je najbolj nora ideja, kar sem jih slišala danes. Kar predstavljam si frigidno žensko, katere partner zboli za rakom in ji to potem očita, da je vsega kriva! Takšne trditve nimajo znanstvene osnove.”

10.  Zadržujte se in zadržite

KAR PODALJŠUJE ŽIVLJENJE MOŠKIH

Predlog: Kitajci priporočajo prekinitev spolnega odnosa tik pred izlivom. Pri tem ne gre za versko utemeljeno samozanikanje, temveč za povečanje ekstatičnosti doživetja in intimnosti ter izmenjavo energij med partnerjema. Poleg tega naj bi se na ta način povečala vitalnost in zdravje moškega ter podaljšala njegova življenjska doba.

Mnenja strokovnjakov:
Mark Schwartz, direktor klinike v St. Louisu: “V takšni izjavi ne vidim nobenega smisla. To se mi zdi enako, kot bi rekli nekomu, naj zadržuje kihanje, ker bo imel tako več energije. Ne poznam izsledkov ali podatkov, na katerih bi lahko temeljila omenjena trditev.”

Turkel: “Mislim, da bi s tem prikrajšali moške za del užitka, ki ga občutijo med ejakulacijo. Poleg tega lahko njihove genitalije v primeru, da ne pride do ejakulacije, postanejo zelo boleče.”

Keesling: “Ne poznam dokaza, ki bi govoril v prid koristnosti zadrževanja ejakulacije. Menim, da zadrževanje orgazma moške lahko pripelje le do večjega vrhunca. Tako bi se morda celo približali vzorcu ženskega doživljanja orgazma in morda se po spolnem odnosu ne bi več počutili tako izmučeni, temveč poživljeni.”

Peter Preskar

Peter Preskar dr. med. spec. oftalmolog

Andrej Repež

asis. dr. Andrej Repež dr. med. spec. plastične, rekonstruktivne in estetske kirurgije

Vsi Viva strokovnjaki