Si vzamete čas za seks?

 • MN
 • torek, 15. marec 2011
(Foto: Dreamstime)

Eliksir za dušo in telo

Seks je odličen eliksir za dušo in telo, zato se nikar ne obotavljajte in izkoristite sleherno priložnost za ljubezen, ki jo ponudi življenje.

Izidi poglobljenih študij s tega področja pričajo, da ima seks veliko lepih lastnosti:

 • Pospešuje delovanje obrambnega sistema in s tem krepi imunost proti najrazličnejšim škodljivim povzročiteljem, ki nenehno prežijo na nas.
 • Spolni hormoni, ki se izločajo med spolnimi odnosi, ščitijo notranje organe: testosteron varuje jetra pripadnikov močnejšega spola pred škodljivimi učinki prekomernega uživanja alkohola -- v skladu s to ugotovitvijo naj bi poraščeni in pogosto plešasti moški brez škode prenesli večjo količino alkohola kot njihovi deški vrstniki in ženske.
 • Ugodno deluje na pljuča, srce in ožilje, saj pospeši pulz in dihanje, dvigne krvni pritisk in ga posledično tudi uravnava, požene kri po telesu in tako pomaga sleherni celici, da se oskrbi s kisikom in hranilnimi snovmi.
 • Ugodno vpliva na kožo in na lase, ki zaradi boljše prehranjenosti manj izpadajo, obenem pa so zdravi in bleščeči, saj korenine ne trpijo pomanjkanja sveže krvi in vitalnih substanc.
 • Seks in poljubljanje s svojevrstno desenzibilizacijo krepita obrambni odgovor organizma, saj se pri tem zmeša in izmenja slina obeh partnerjev, pri čemer se zaljubljenca obogatita s spektrom bakterijske flore, ki jo vsebuje njuna slina. Tako pridobljene bakterije v prejemnikovem telesu krepijo imunski sistem oziroma odpornost na obolenja, ki jih povzročajo – torej je seks svojevrstna imunizacija. Podobno velja za izmenjavo drugih telesnih tekočin.
 • Pomaga pri depresiji in stresu, saj se človek med seksom popolnoma sprosti.
 • Seks je dobro uspavalno sredstvo. Verjetno ste se o tem prepričali tudi sami, ko ste po orgazmu spokojno zaspali v partnerjevem objemu.
 • Zvišuje prag za bolečino, zato človek med in po ljubljenju lažje prenaša telesne bolečine. Med spolno dejavnostjo se izločajo endorfini, tako imenovani hormoni sreče, ki zmanjšujejo občutljivost partnerjev na telesno bolečino. Japonci so ugotovili, da so božanje, ljubkovanje in spolni odnosi učinkovito in prijetno sredstvo proti migreni.
 • Varuje proti raku, zlasti moške. Vpliv spolne dejavnosti na obolevnost za malignimi obolenji ženskih spolovil in rodil pa znanost za zdaj še preučuje.
 • Preprečuje debelost, ne le zaradi pospešenega gibanja pri spolnih odnosih, temveč tudi zaradi pospešenega metabolizma. Človek med desetminutnim seksom porabi kar 200 kalorij, toliko kot s polurnim nepretrganim tekom ali s štiridesetminutno telovadbo.
 • Pospešuje prebavo, saj se med ljubljenjem izloča več telesnih tekočin. Tudi prebavni sokovi so obilnejši, obenem pa se spodbudi peristaltika.
 • Povečuje dejavnost in učinkovitost možganov. Američani so ugotovili, da so ljudje z rednim spolnim življenjem intelektualno prožnejši in dejavnejši, obenem pa seks povečuje tudi navdušenje in delovno vnemo. Takšni ljudje ohranijo duševno prožnost vse do pozne starosti.
 • Preprečuje melanholijo, depresijo in samomorilne misli. K temu pripomorejo že omenjeni hormoni sreče, ki povzročajo dobro voljo in optimistično razpoloženje. Pravite, da nimate časa in priložnosti? Skušajte se spomniti svoje prve ljubezni, prvih dotikov, nežnosti, hrepenenja, pričakovanja. Vse našteto je v vašem odnosu s partnerjem verjetno že (davno) zamrlo. Oživite jih, spodbudite in jim dajte zagona. Če ni ognja in strasti, je prazno tudi upanje na osrečujočo ljubezen, hrepenenje po zbližanju pa je le stvar nostalgije.
 • Pomislite, kako vam je nekoč uspelo izkoristiti vsak trenutek, izrabiti vsako priložnost in uresničiti vsako možnost za druženje in uživanje s svojo ljubeznijo. Zdaj vas pri uresničevanju želje po užitku in radosti v dvoje po nepotrebnem moti kopica stvari: nimate časa, priložnosti, intimnosti, niste razpoloženi, imate preveč dela, skrbi, problemov ...
 • Bistvo pa bržčas tiči v eni sami, navidez nepomembni, dejansko pa ključni "malenkosti" -- med vama ni več prave kemije in ognja, iz katerih bi se lahko napajale želje, strasti, hrepenenja, pričakovanja in sanje. V vsaki ljubezni mora ostati kanček čarobnosti -- zanjo se je vredno potruditi.