Usihanje spolne sle

(Foto: Jupiterimages)

Devet namigov, kako razvneti željo po seksu

Kaj pomeni usihanje spolne sle za ženske in zakaj do tega pride? Za vas smo poiskali najboljše strokovnjake s področja spolnosti, ki so poleg vzrokov govorili predvsem o tem, kaj je mogoče storiti. Ne pozabite, da pogostost ni merilo zdrave seksualne želje. Štejejo samo vaša čustva. Če se seksa veselite in se pred njim, med njim in po njem počutite dobro, je to pravo merilo za zdrav libido. Preberite si nekaj nasvetov, kako spet razpihati iskro želje pod pepelom.

1. Poskusite s sebičnostjo

Žensko željo po seksu najbolj obremenjujeta želja po ugajanju ter skrb za druge (družina). To je razlog, da ženska večinoma misli na druge. Toda če ne zmorete sebičnosti – v najbolj pozitivnem smislu gre za sposobnost osredotočenja nase v navzočnosti drugih – verjetno ne boste doživele orgazma.

2. Usmerite se na drobne, osebne užitke

Ženskam, ki so povsem otopele, kot že omenjena mati štirih otrok, terapevti svetujejo, naj se usmerijo na lastna drobna zadovoljstva. Najemite varuško in se odpravite v kino, uživajte v dišeči peneči kopeli … Tako se boste spomnile, da si zaslužite užitek. Začeti je treba z majhnimi stvarmi in graditi naprej.

3. Spremenite scenarij

Strast se hrani z novostmi in vznemirjenjem – dolgčas jo ubija. Ko stvari postanejo rutinske, to prizadene libido. Zato seksologi predlagajo, da občasno najamete hotelsko sobo, nemara celo v domačem kraju, in začinite stvari. Ali pa preprosto uporabite drugo sobo – kdo pa pravi, da se je vedno treba ljubiti v spalnici?

4. Poskusite se podžgati

Ženske, ki se samozadovoljujejo, imajo večje možnosti, da bodo uživale s partnerjem. Tako se naučijo, kaj jim prinaša ugodje, kar lahko sporočijo svojemu partnerju.

5. Povejte mu, kaj vam ugaja

Najslabša stvar, ki jo lahko naredite, če se izogibate seksu, je, da nehate govoriti o tem in si mislite, da bo težava izginila sam od sebe. S partnerjem prebirajta seksualne knjige, ogledujta si slike, smejta se … Partnerju dajte vedeti, kaj si želeli poskusiti naslednjič; tako se boste izognili takojšnjemu pritisku.

6. Uporabite lubrikant

Naj suhost nožnice ne zapre pot do spolnega užitka. Odkrijte množico lubrikantov; na voljo so različni okusi in arome. Že skupno nakupovanje lubrikanta je lahko vznemirljiv dogodek za oba. Estrogenska krema, ki jo nanesete neposredno na vagino, pomaga povečati vaginalne izločke. V nasprotju z estrogenom, ki ga uživamo oralno in prinaša nekatera tveganja, so estrogenske kreme razmeroma varne. Kljub temu se o tem posvetujte s svojim zdravnikom.

7. Ne ubadajte se s svojim videzom

Raziskave kažejo, da imajo ženske strožja merila, ko gre za ocenjevanje lastnega telesa, kot moški. Za svojega partnerja ste zelo verjetno privlačnejši, kot ste sami sebi. Zato se sprostite, bodite prijazni s seboj in uživajte.

8. Vaša pričakovanja naj bodo stvarna

Ženske potrebujejo približno trikrat več časa, da dosežejo orgazem, kot moški. Nekateri ocenjujejo, da samo 26 odstotkov žensk vedno doživi orgazem. Toda ženske celo brez velikega O rade seksajo, saj se potem počutijo bližje partnerju. Dovolite si poskusiti nekaj novega, saj utegnete biti prijetno presenečeni. Pri tem ni čarobne formule (seksi perilo, igrače, pornografija …) – pomembno je, da deluje, da je varno, v soglasju z željami obeh partnerjev in da ponuja užitek.

9. Vivin namig

Številni pari bi morali pred razmišljanjem o izboljšanju spolnega življenja pomembno okrepiti intimno povezanost. To je preprosto dolg objem oblečenih partnerjev, ki traja od pet do deset minut, dokler ne začutite sproščenosti in miru. Vnovično vzpostavljanje vezi, s hkratnim ohranjanjem občutka zase, medtem ko ste čustveno in telesno blizu partnerja, je osnova strasti v razmerju.

Peter Preskar

Peter Preskar dr. med. spec. oftalmolog

Vojko Kanič

prim. doc. dr. Vojko Kanič dr. med. spec. kardiologije, vaskularne in interne medicine

Postavi vprašanje

Vsi Viva strokovnjaki