Seks v službi in na službenem potovanju

(Foto: Jupiterimages)

Flirt na delovnem mestu

Po mnenju strokovnjakov je flirt na delovnem mestu koristen za posel in zdravje, vendar nevaren za zasebno življenje in kariero. Vzpenjanje po službeni lestvici zahteva veliko več kot zgolj "posteljne vrline" -- te pogosto ovirajo ali celo onemogočijo napredovanje. Sicer pa ne moremo mimo dejstva, da simpatija, naklonjenost, flirtanje in nedolžno ljubimkanje (ne pa intimnost in spolnost) v poslovnem in zasebnem življenju koristijo zdravju in vitalnosti.

Do tega prepričanja je skupino švedskih znanstvenikov z Univerze v Linkoepingu pripeljal rezultat strokovne raziskave, ki je pokazala, da je odstotek konfliktov in bolniških izostankov v mešanih podjetjih za polovico manjši kot v podjetjih, ki zaposlujejo izključno ali pretežno moške/ženske. Po mnenju strokovnjakov flirtanje spodbuja optimizem, željo po kompromisu in sodelovanju ter voljo do življenja, poleg tega dviga obrambno sposobnost organizma.

V podjetjih, v katerih se pri poslu srečujejo predstavniki obeh spolov, je razpoloženje bolj sproščeno, odnosi so spodbudnejši, ustvarjalnost višja in učinkovitost zavidanja vredna, posli pa temu primerno uspešnejši. Še zahtevnejše in nevarnejše od istospolnega (samostanskega) vzdušja so okoliščine, v katerih se mora človek nenehno boriti s predstavniki nasprotnega spola. V takšnih razmerah je obolevnost kar štirikrat višja od običajne, tudi konflikti in nasprotovanja so izredno pogosti.

Dobe strani flirta
 
Po zaslugi simpatije do sodelavca ali nadrejenega (redkeje podrejenega) se človek bolj zavzame za svoje delo, prihaja točno v službo, ne izostaja po nepotrebnem, skuša biti urejen, nasmejan, dobro razpoložen, korekten, prijazen in ustrežljiv, obenem pa stori vse, da bi se s svojim uspehom postavil pred kolektivom in naredil vtis na izbranca/ko. Obenem je bolj motiviran za delo, sprejemljiv, navdušen in zavzet. Uspeh mu veliko pomeni tudi zaradi občudovanja in ugleda, ki si ga bo pridobil pri simpatiji. Flirtanje spodbuja samozavest, domiselnost, inovativnost, drznost, podjetnost in izvirnost -- lastnosti, brez katerih si na pragu tretjega tisočletja sploh ni več mogoče zamisliti dobrega posla.

Obeti zvez na delovnem mestu?

Izkušnje pričajo, da se najbolje obnesejo horizontalne zveze med kolegi na enakih in podobnih stopnjah hierarhične lestvice; te se največkrat končajo s trdno zvezo. Vertikalne povezave so redkejše -- to sicer ne pomeni, da se sem in tja kak šef ne poroči s podrejeno sodelavko. Najbolj "neugodne" so simpatije med nadrejeno žensko in podrejenim moškim, saj le izjemoma vodijo v zakonski pristan in izzvenijo v osrečujočem partnerstvu (takrat običajno eden izmed njiju zamenja službo). To se pogosto zgodi tudi prizadetemu ljubimcu, potem ko ga je občudovani partner dokončno zavrnil ali nadomestil z drugim sodelavcem.

Še seks na službenem potovanju …

Japonci, Kanadčani in Američani ugotavljajo, da se veliko tesnejših zvez med uslužbenci splete prav na službenih potovanjih. Zakaj? Vzrokov in povodov je veliko, sleherno posploševanje pa utegne biti nekorektno in zavajajoče, saj je treba tovrstne primere obravnavati individualno. Kljub temu je mogoče pojasniti vsaj nekaj najbolj klasičnih tovrstnih primerov. Na službenem potovanju lahko končata v postelji popolna neznanca -- ali pa poslovni skok izkoristita za dokončno zbližanje posameznika, ki se (dobro) poznata in sta si bila že prej naklonjena. V tem primeru je seksualna eskapada zgolj pika na i. Obstajajo še vmesne možnosti, ki so prej plod naključja kot načrtnega zapeljevanja.

… izplača?

Kakšno vlogo pripisujejo poznavalci intimnemu zbližanju na službenem potovanju? Zelo različno. Temu primerno pestri so tudi možni sklepi in posledice. Za žensko je najbolj neugodno, neprijetno in celo "nevarno", če se na poslovnem potovanju znajde v naročju predstojnika, ki je srečno poročen/vezan in ki se namerava z njo le sprostiti in poigrati, ona pa tega ne ve/noče vedeti, zato zadevo vzame zares in pričakuje primerno nagrado: ljubezen, romantiko, napredovanje, boljšo plačo, popestritev družabnega življenja ... Toda največkrat potegne krajši konec.

Raje v drugo službo

Tudi moškim, ki se na službenem potovanju ali na delovnem mestu zapletejo s šefinjo, ni postlano z rožicami. Tovrstni poskusi se praviloma obnesejo le, če je ona resnično zaljubljena vanj in zna najti pravo ravnovesje med poklicnim ter zasebnim življenjem. Dobro kaže tudi v primeru, ko je on dovolj sposoben, da napreduje v istem podjetju, tako da postaneta kolega tudi v poslu. Najboljše pa je, tako kot v prvem primeru, da si eden od njiju poišče drugo službo.

Pripravljeni na vse

Vsekakor je treba pred skokom med rjuhe v službenih okvirih s seboj in tudi s partnerjem razčistiti nekaj pomembnih zadev. Ker je zadeva kočljiva in občutljiva, morate biti pripravljeni na vse, zlasti če nočete, da se službeno potovanje, ki ste se ga tako veselili, spremeni v nočno moro in vam vsaj za nekaj časa zagreni življenje.

Potreben je temeljit premislek in dober strateški načrt ob upoštevanju palete različnih izidov tovrstnega početja. Zlasti če vam je človek, s katerim se boste zbližali, pri srcu, če je vaša kariera odvisna od njegovih odločitev in če uživate v svojem delu. V tem primeru vam svetujemo, da si zapeljivo spodnje perilo, ki ste ga za vsak primer vzeli na "usodno" službeno potovanje, opremite z opozorilom: Ravnaj skrajno previdno. 
          
Če se je službena romanca končala nesrečno, vam svetujemo naslednje:

 • Pospravite, odstranite in zavrzite vse, kar vas spominja na kolega.
 • Ne trpinčite se in ne obujajte bolečih spominov.
 • Ne skrivajte bolečine, ne pretvarjajte se, da se ni nič zgodilo.
 • Dajte duška svoji žalosti: jokajte, kričite.
 • Ugotovite, zakaj je prišlo do nezaželenega in nepričakovanega konca.
 • Po možnosti zamenjate službo (ali vsaj delovno mesto, oddelek, izmeno).
 • Do sebe bodite prijazni in prizanesljivi.
 • Izogibajte se stikom z nekdanjo ljubeznijo.
 • Obljubite si, da se naslednjič ne boste zaljubili v službi, temveč v prostem času.


Preden se spustite v intimen flirt na službeni poti, razčistite nekaj vprašanj:

 • Je to le ljubezen za eno noč, v kateri bova uživala in jo naslednjega jutra radostno spravila v skrinjico spominov za puste deževne dni in nostalgično hrepenenje?
 • Bova znala in zmogla še naprej ostati dobra sodelavca in kolega?
 • Kako pomembni sta za naju diskretnost in zasebnost?
 • Kakšno strategijo bova ubrala, če kdo izve za najino eskapado?
 • Kaj, če se zaljubiva?
 • Bova znala zadeve urediti tako, da ne bo trpelo poslovno in zasebno okolje?
 • Kaj če bo eden od naju odpovedal (zatajil, se prestrašil ali premislil) in se bo izkazalo, da v postelji sploh nisva kompatibilna?
 • Bova znala in zmogla dostojanstveno reči: hvala za prijaznost in razumevanje, vendar žal ...?!?
Peter Preskar

Peter Preskar dr. med. spec. oftalmolog

Jurica Ferenčina

Jurica Ferenčina dr. med. spec. družinske medicine

Postavi vprašanje

Bogdan Ambrožič

dr. Bogdan Ambrožič dr. med. spec. ortopedije

Postavi vprašanje

Vsi Viva strokovnjaki