Seksualni tabuji ali zgolj predsodki ?

(Foto: Shutterstock)

Znebimo se tabujev

Nastopil je osmi mesec letošnjega leta in čas je, da sesujemo osem tabujev. Osem najpogostejših zadržkov, tj. prepričanj, misli in čustev, ki omejujejo našo spolno svobodo in možnost izbire med rjuhami. Čas je, da, v duhu vročih dni in še bolj vročih noči, podležemo načelu užitka: če nekaj prija, torej to počni!

1. GRDO GOVORJENJE: besedni afrodiziak

Ste se že zalotili, da želite v navalu strasti izreči kaj seksi, perverznega, celo grdega ali neprimernega, samo zato, da bi sprostili napetost? Vas je kdaj zaskrbelo, da bi šli z grdim govorjenjem predaleč in se osramotili pred partnerjem? Naj vas potolažimo: niste edini in grdo govorjenje ni nujno neskladno z običajno romantično rutino, kakršne ste vajeni s svojim partnerjem, in z vašo osebnostjo. Nasprotno: ker dodatno začini erotične trenutke, je lahko dobra oblika sprostitve. Izbijte si iz glave predstavo, da "pridne punčke" ne govorijo tako (kje pa sploh piše, da morate biti v postelji pridni?!), ter se zavedajte, da je erotično govorjenje oblika dajanja in sprejemanja užitka. Ne podlezite stereotipom, da je grdo govorjenje slabo, sramotno ali "napačno", ter da so ljudje, ki se v postelji grdo izražajo, nemoralni, plehki in razpuščeni. In ne domnevajte, da vas je partner, ki se je v postelji nenadoma začel vesti nenavadno (za vaše pojme, seveda), prevaral. 

Grdo ali "seksi" govorjenje je afrodiziak za večino moških in številne ženske. To je orodje, s katerim izražate svojo "grdo" stran. Obsega lahko vse, od seksualnega žargona do uporabljanja "pokvarjenega" tona glasu, s katerim od partnerja dobite dovoljenje, da počnete "tisto". Takšno govorjenje je stališče, odnos, skupaj s priučenim naborom spretnosti, ki sodijo k dobremu seksu. Naučiti se grdega govorjenja med seksom je spretnost, ki jo morate osvojiti. Preizkusite, kako deluje, sami, pred ogledalom, in ga nato postopno uvajajte med rjuhe. Če se vam zdi, da partnerju vaše početje ni všeč, morate seveda ugotoviti, kje je razlog. Če pa se pri tem še bolj vzburi ali se z vami še bolj igra, nadaljujte. Ker gre za odmik od vašega siceršnjega sporazumevanja s partnerjem, boste v spalnico vpeljali veliko mero fantazije, nova vedênja in nove energije, ki se preprosto prevedejo v vzburjenje, a tudi sami se boste zaradi razvezanega jezika in sloga izražanja v postelji počutili bolj samozavestni, ustvarjalni, domiselni. 

Če se odločite tako popestriti svoje spolno življenje in če vam je nasploh neprijetno uporabljati seksi govorico, ki vključuje besede na "F", "K" in mnoge druge, najprej pri sebi razelektrite negativnost, ki jo vidite v teh besedah. Skušajte jih ponavljati karseda pogosto, na samem, da omilite njihov pomen. Če pa na koncu vendarle ugotovite, da vam je zaradi tega neprijetno, grdo govorjenje raje opustite, kot da bi ga uporabljali napačno.

2. IGRA VLOG: zapeljevanje z domišljijo
Priznajte: kolikokrat ste vsaj s kotičkom svoje domišljije pomislili, kako vznemirljivo bi bilo ustaviti dvigalo z neznancem, pobliže spoznati mišičastega vodoinstalaterja, zapeljati kirurga, se otepati vsiljivega, vendar privlačnega soseda? Če vam domišljija ne seže tako daleč, preskočite na naslednji tabu: če priznate, da vas vznemirja misel, da bi debitirali kot seksi igralka, je čas, da se tega podviga lotite tudi v resnici. 

Igra vlog lahko na nešteto načinov popestri spolno življenje partnerjev. Med najbolj priljubljene sodijo pari medicinska sestra-pacient, gospodinja-obrtnik, nadrejeni-podrejena, policist-občanka itn., torej klasične situacije, ki pa imajo prav zato, ker se v "realnem" življenju z njimi ne srečujemo prav pogosto, pridih eksotike. Drugi razlog je, protislovno, ta, da se v igri vlog pogosto kombinirajo tipi parov, katerih "kemijsko" ujemanje je v realnem življenju bolj malo verjetno (npr. srečanje s policistom, z gasilcem, s šefom …), zato je zaigrano zapeljevanje toliko bolj napeto in od obeh "akterjev" zahteva veliko več domišljije. Prav zapletenost situacije, če jo partnerja le znata dobro odigrati, stopnjuje napetost in dviguje raven poželenja do magične meje, ko igra postane realnost.

Igra vlog je tudi priložnost, da bolje spoznate svoje in partnerjeve seksualne preference, saj so to trenutki, ko v zanosu pokažete svoje zatrte želje in pričakovanja, seveda pa to velja tudi za partnerja. Zato se utegne zgoditi tudi to, da boste nad partnerjevimi "izbruhi" neprijetno presenečeni. V tem primeru se morata seveda pogovoriti in razmisliti o tem, ali se bosta tudi v prihodnje igrala zdravnike, šefe, policiste in obrtnike.

Članek se nadaljuje »


Veronika Podgoršek

dr. Veronika Podgoršek psihoterapevtka

Lara Pezdir Podbregar

Lara Pezdir Podbregar mag.farm. P3 Professional licenciran svetovalec

Postavi vprašanje

Petra Može

Petra Može univ. dipl. soc. del.

Postavi vprašanje

Vsi Viva strokovnjaki