Portal Viva za optimalno delovanje uporablja piškotke. Ali se strinjate z njihovo uporabo?


Strinjam se     Več o piškotkih »

Skrij
< >
 

 

*** Show Paged

Seksualni tabuji ali zgolj predsodki ?


(stran 4 od 4)

7. FANTAZIRANJE: repertoar za vsak dan
Dejstvo je, da ni dobrega seksa brez dobre domišljije, dobre domišljije pa ne brez vsaj kančka fantazije. Vsakdo od nas pred in med seksom razmišlja o nekaterih stvareh, predstavlja si nekatere situacije, položaje, nekateri celo druge ljudi, ki v njihovi domišljiji igrajo partnerja med rjuhami. S tem ni nič narobe in to, da med seksom oživite fantazijske ljubimce, ne pomeni, da ste do partnerja nepošteni, da ga želite zamenjati z drugim, da imate nenavadne želje in potrebe, da ga v mislih varate in podobno. Nasprotno, to pomeni, da imate bogat "repertoar" možnih situacij, ki vas spolno vznemirjajo in zaradi katerih ste v postelji lahko še bolj domiselni, divji, poželjivi in seksi. Neredko se celo primeri, da našo domišljijo zasedajo "junaki brez obraza", kar pomeni, da zavestno odmislimo podobo človeka, ki nas v mislih in med seksom dodatno spolno spodbuja, ker nočemo "prizadeti" partnerja ali pri sebi vzbuditi slabe vesti. 

Težava nastopi, če ugotovite, da vas človek, ki nastopa v vaši domišljiji in ni vaš partner, vendar ga poznate, tudi v resnici tako zelo privlači, da ste pripravljeni zaradi njega tvegati trenutno zvezo. Če ugotovite, da je nekdo drug glavni junak večine vaših fantazij in da o njem sanjarite tudi "zunaj delovnega časa". V tem primeru seveda najprej razčistite sami s seboj in domišljijo za nekaj časa potisnite na stranski tir.

8. SEKS V JAVNOSTI: naveza vzburjenja in strahu
Le redki bomo kdaj izkusili javno ponižanje Georgiosa Kyriacosa Panayiotouja. Obnovimo na hitro: nekega sončnega dne, bilo je leta 1998, je bil gospod Panayiotou, lep moški v tridesetih letih, v javnem stranišču, kjer je pritegnil pogled drugega mladega moškega. Med njima so, vsaj navidez, preskočile iskrice. Ker je gospod Panayiotou podlegel hormonom, sta z mladeničem stopila v akcijo. Žal je bil njegov naključni partner policist pod krinko, ki je gospoda Panayiotouja nemudoma aretiral. Incident bi seveda ostal prikrit javnosti, če ne bi bilo v igri pomembno dejstvo: gospoda Panayiotouja ves svet pozna pod drugim imenom: George Michael.

Zakaj je George Michael iskal seks v javnem stranišču (angl. cottaging) – ne nazadnje bi gotovo z lahkoto dobil partnerja kjerkoli drugje, na intimnejšem mestu? Ali drugače: če je iskal zgolj hitro seksualno zadovoljitev, zakaj ni za to koga najel, zakaj si ni poiskal primernega lokala? Ko so ga vprašali, zakaj je tako tvegal, se je njegov odgovor glasil:"Mar ni prav to bistveno?" Je možno, da največja skrivnost Georgea Michaela ni v tem, da je gej, ampak da je agorafil, človek torej, ki ga vzburja seks v javnosti? 

Pomembno je, da razlikujemo med ljudmi, ki jih psihologi imenujejo "ekshibicionisti", in ljudmi, ki uživajo v seksu v javnosti. Ekshibicionist je človek, ki ga vznemirja izpostavljanje žrtvi, ki tega ne pričakuje ali ne želi. Ljudje, ki radi seksajo v javnosti, pa so odrasli samski ali vezani ljudje z različnimi motivi. Morda par nima možnosti, da bi seksal drugje. Morda je trenutna seksualna želja tako močna, da se ne moreta več nadzirati. Morda je v ozadju želja po preizkušanju česa novega, poskus oživiti partnerski odnos … Drugim, kot je, denimo, George Michael, vzburjenje poveča strah, da bi jih zalotili, saj sta centra za strah in vzburjenje v možganih zelo blizu drug drugega. Kakorkoli že, mesta, kjer želite izživeti svoje strasti, izbirajte previdno ter bodite diskretni in obzirni do ljudi, ki utegnejo priti mimo. Seks na javnem mestu je vznemirljiv in če ste dovolj previdni, v njem lahko uživate ob minimalnem tveganju.

In sklepna misel?

Povsem preprosta: tako kot velja, da je lepota v očeh opazovalca, velja tudi za seksualne tabuje. Če se odrasla človeka (ali odrasli ljudje!) odločita, da bosta v seksu preizkusila nekaj novega, nekaj, kar ne bo nikomur škodovalo in ne bo nikogar prizadelo, pri tem pa sta soglasna, gre za normalno in sprejemljivo odločitev. Tabujev torej ni. So samo predsodki, ki jih moramo premagati. Izplača se!
Vam je �lanek v�e�?


Povezano

trstsdsd