Seksualne fantazije

  • N.Ž.
  • četrtek, 15. marec 2012
(Foto: Shutterstock)

Seks izza zaprtih oči

Seksualno fantaziranje ni ne škodljivo ne nenormalno ne nemoralno. Je zgolj in samo – naravno. In koristno. Spolne fantazije so normalen in zdrav del naše spolnosti – pa naj izvirajo iz minulih mesenih izkušenj ali pa so popolnoma imaginarne. Mnoge od teh fantazij veljajo za tabu teme ali pa so družbeno povsem nesprejemljive, zato so nam dosegljive le za zaprtimi očmi. Pravzaprav so, verjeli ali ne, spolne fantazije najpogostejša oblika spolne izkušnje; razlog za to je, da so zasebne in tako rekoč neomejene.

 Povezane so z visokim libidom: ljudje, ki več fantazirajo, imajo navadno tudi večjo željo po seksu in v postelji dosegajo večje zadovoljstvo. Poleg tega fantaziranje med spolnim odnosom poveča možnost doseganja orgazma – nekateri ljudje lahko orgazem dosežejo sploh in izključno samo s fantaziranjem. No, to zadnje je sicer zaskrbljujoče … sploh če pomislimo, da je lahko med njimi, hipotetično (!), tudi naš partner. Se mu za vekami vedno, kadar je na nas, pod nami, za nami in v nas, dogajajo vroče zgodbice, v katerih ne igramo glavne vloge? Preden se začnemo razburjati, se spomnimo na znani pregovor … kako že gre … naj prvi vrže kamen tisti, ki je brez greha …

Kaj so torej spolne fantazije

Spolnost je razsežnost življenja, ki jo bogatijo različne fantazije. Strokovno povedano so spolne fantazije mentalne podobe oseb, objektov poželenja ali situacij, ki obsegajo spolno prvino. To so nekakšni umski scenariji, ki navadno obsegajo osebo, ki ni naš partner, in spolne dejavnosti, ki pogosto – vendar ne praviloma − veljajo za neprimerne ali nesprejemljive oziroma jih v resničnem življenju najbrž ne bi upali ali želeli udejanjiti (seks z moževim prijateljem, s sodelavcem, z več moškimi hkrati itn.).

Spolne fantazije so eden od redkih načinov izživljanja »nesprejemljivih« želja in radovednosti. To so imaginarne predstave in ugibanja o tem, kakšen bi bil videti seks po naši meri – po meri, ki nas v spolnem smislu vznemirja in zadovoljuje. Spodbudijo jih zunanji dražljaji, kot so privlačen tujec, erotična fotografija, film, zgodba …
Spolne fantazije lahko dopolnjujejo spolno stvarnost ali pa služijo kot njen slab nadomestek. So sestavni del človeške narave in vsak trud, da bi se jim uprli, je zaman. Četudi v budnem stanju skušamo domišljijske predstave potlačiti daleč v podzavest, se nam kot bumerang vrnejo v spanju: v sladkih sanjah, iz katerih se prebudimo prijetno žgečkljivi, znojni, vlažni. Sanje veliko povedo o tem, kaj si želimo – toda o tem kdaj drugič.

Kako jih razumeti?

Spolne fantazije lahko izražajo nekatere vidike naše podzavesti. Fantazije o podrejanju ali pasivnosti utegnejo biti povezane z željo, da bi izkusili visoko spolno vzburjenje brez osebne odgovornosti. Hkrati se v spolnih fantazijah odraža cela paleta osebnih okusov in preferenc. Mnogi ljudje imajo slabo vest zaradi vsebin, ki jih izživljajo skozi spolne fantazije, ker menijo (ali so kje prebrali), da so družbeno nesprejemljive.

Vendar moramo razumeti, da to ne drži. Fantazije so zgolj »orodje«, ob pomoči katerega lahko sprostimo želje, ki jih v resničnem življenju ne bi nikoli: seks na javnem mestu, seks s »prepovedano« osebo in skupinski seks so le nekatere od najpogostejših, ki jih večina med vami verjetno ne bo nikoli uresničila – vzburijo pa nas prav zato, ker so nestvarne in hkrati – za nas – prepovedane. Tudi to, da fantaziramo o določeni spolni dejavnosti, še ne pomeni, da si jo dejansko želimo uresničiti in da bi v njej tudi v resnici uživali. Povedano drugače: fantaziranje ne odraža (vedno) nezavedne želje po uresničitvi. (nekatere ženske denimo fantazirajo o posilstvu, kar seveda ne pomeni, da si tudi v resnici želijo biti posiljene – ampak zgolj to, da si želijo izkusiti seks z moškim, ki bi se mu zdele neustavljive in bi zaradi tega hlepel po njih).

Odveč so tudi skrbi, da fantaziranje o človeku, ki ni vaš partner, pomeni nekakšno izdajo, znak, da vas partner ne privlači več in da se je vaša ljubezen do njega ohladila. Najpogosteje ni tako. Če fantazirate o drugih ljudeh, ne imejte slabe vesti in si zapomnite: um raziskuje mesta, kamor telo ne namerava iti, in temu se tako ali tako ne morete upreti. Če je edino, česar se bojite, slaba vest, mirno fantazirajte naprej – in vedite, da še zdaleč niste edini.
Članek se nadaljuje »


Boštjan Kersnič

Boštjan Kersnič dr. med. spec. nefrolog

Luka Hren

Luka Hren diplomirani kineziolog in gibalni terapevt Diplomirani kineziolog, Fakulteta za šport, magistrski študij Kinezioterapija

Postavi vprašanje

Pavle Košorok

prof. dr. Pavle Košorok dr. med. spec. kolorektalne medicine

Postavi vprašanje

Vsi Viva strokovnjaki