Portal Viva za optimalno delovanje uporablja piškotke. Ali se strinjate z njihovo uporabo?


Strinjam se     Več o piškotkih »

Skrij
< >
 

 

*** Show Paged

Seksualne fantazije


(stran 2 od 4)

Fantaziranje koristi

Seks se navadno začne v možganih. Dejavna domišljija torej lahko pomeni, da ste pripravljeni na seks, še preden se kaj konkretnega – telesnega − tudi v resnici zgodi. Če je želja jasna, je vzburjenje hitrejše.

Fantaziranje lahko oživi dolgoletne in monotone partnerske zveze. Je priložnost, zlasti če nas je v postelji rado sram, da damo domišljiji prosto pot in igramo vloge, ki nam pomagajo k večjemu užitku. Fantaziranje uporabljajmo kot nekakšno vadišče, na katerem urimo svojo spolno samozavest, preden se lotimo pravih podvigov. Če ugotovite, da med spolnim odnosom vaše misli uhajajo k podobam ali mislim, ki vam ne pomagajo pri vzburjenju, vam bo fantaziranje pomagalo, da se boste osredotočili na spolni užitek. Fantaziranje je lahko uporabno tudi pri premagovanju spolnih težav in soočanju z neprijetnimi fazami intimnosti in seksa. Pozabite torej na zadržke.

Če fantaziranje za vas ni pogosta praksa ali če vas je sram sanjariti o »prepovedanem« in »nenavadnem«, stopite do bližnje videoteke ali trgovine z erotičnimi pripomočki, izposodite si erotično knjigo, s katerimi je preplavljen slovenski trg, oglejte si erotično umetnost ali pa se zatecite na internet, ki je na tem področju neomejen vir informacij (toda deskanje po spletu naj bo v mejah normale – o zasvojenosti z internetom smo pisali v prejšnji številki Vive!)

Kako fantazirajo moški in kako ženske?

Spolne fantazije moških in žensk imajo nekaj skupnih točk, vendar med njimi obstajajo tudi razlike, predvsem ko gre za vsebino, stimulanse in pogostost spolnih fantazij (v povprečju moški pomislijo na seks vsakih sedem minut!). Te razlike so tudi posledica evolucije ter starih tabujev in omejitev, ki so nekoč vladali spolnemu izražanju.

Značilnost ženskih fantaziranj je, da so pogosteje kot moške uokvirjene v eksotična, romantična okolja, kot so denimo otoki, gozdovi, slapovi, mesečina … Pomemben vidik, ki ga ženske omenjajo v povezavi s fantaziranjem, je tudi osvobojenost od odgovornosti in »motenj« (otroci, telefon …). V nasprotju z moškimi ženske manj vzburja pornografija, bolj pa vizualne podobe, ki se jim pletejo v mislih med fantaziranjem. Za ženske ni nujno, da bi si to, o čemer fantazirajo, želele tudi v resnici, medtem ko si moški večinoma želijo, da bi svoje fantazije izživeli tudi v »resničnem« svetu. V nasprotju z moškimi so ženske v domišljiji raje pasivne prejemnice, fantazije moških pa so bolj usmerjene v izvajanje spolne dejavnosti na objektu domišljije. Ženske pogosteje fantazirajo o podrejeni vlogi, celo o »posilstvu«. To pa ni pravo posilstvo, ampak gre za neustavljivo žensko spolno privlačnost, ki, kot smo že zapisali, povzroči, da si jo objekt njene domišljije vzame malce bolj na silo, nebrzdano.

Ženske fantazije so bolj čustvene, intimne narave in pogosto odražajo željo ženske po predanem partnerju in romantičnem vzdušju. Povedano drugače, medtem ko moški sanjarijo o več spolnih partnericah hkrati (seksu v troje in "haremu"), ženske pogosteje sanjarijo o dotikih, občutkih in partnerjevih odzivih, a tudi o lastnih telesnih in čustvenih odzivih. Pogosteje kot moški sanjarijo o svojem dejanskem partnerju ali moškem, s katerim so nekoč že imele razmerje. V nasprotju z ženskami se moški osredotočajo na dejavnosti in telesne organe. Ženske fantazije so sicer tudi žive, vendar ne tako natančne pri »ogledovanju« telesnih podrobnosti domišljijskega ljubimca. Ženske fantazije so torej manj eksplicitne in pogosteje obsegajo opis njih samih, kot se vidijo v domišljiji (»V tem črnem perilu sem tako seksi, da kar ne more umakniti oči z mene.«) Spolne fantazije jim vzbudijo občutke sreče in svobode.
Članek se nadaljuje »


Vam je �lanek v�e�?


Povezano

trstsdsd