Poljub

(Foto: Dreamstime)

Poljub je lahko tudi zdravilo

Poljub ljubljene osebe lahko za pet let podaljša življenje. Strastno poljubljanje pa pomaga nadzirati stres in kožo na obrazu ohranja bolj napeto.Star pregovor pravi, da prve ljubezni nikoli ne pozabimo. In kot kaže, tudi prvega poljuba ne. Mnogi zatrjujejo, da so se takrat počutili v devetih nebesih. Ljudje preprosto čutimo potrebo po poljubih, kot bi se podzavestno zavedali, da so koristni tako v psihološkem kot v telesnem smislu.

Skupina nemških raziskovalcev je prišla do ugotovitve, da tisti, ki vsako jutro pred odhodom zdoma poljubijo svojega partnerja, živijo pet let dlje. Poleg tega imajo višjo plačo, povzročijo manj prometnih nezgod in manj izostajajo z dela zaradi bolniških dopustov. 

Poljub je močno naravno sredstvo proti napetosti: znižuje namreč raven stresnega hormona kortizola ter hkrati sprošča nekatere snovi dobre volje, ki so tesno povezane z ugodjem (dopamin, oksitocin in endorfini). Kadar smo vznemirjeni, žalostni ali demoralizirani, ni boljše stvari od poljuba. Nekateri znanstveniki so učinke poljuba primerjali celo z meditacijo: oboje namreč pomirja dušo in pomaga zavestno doživljati zdajšnji trenutek.

Olajšanje pred glavobolom
Dopamin in endorfini znižujejo občutljivost na bolečino. Če vas muči glavobol, se, preden vzamete tableto, raje nekaj minut poljubljajte. Pritisk ustnic na ustnice spodbuja nastajanje oksitocina, ki prispeva k trdnejšim čustvenim zvezam, in omili mehanizme, ki vodijo v stres. Več ko je poljubov, trdnejša, trajnejša in bolj zadovoljiva postaja zveza. Toda poljub ima še druge učinke. Med poljubljanjem pride do izmenjave protiteles, kar ugodno vpliva na človekov imunski sistem, ki ga varuje pred boleznimi. 

Nekatere raziskave, na primer tista, ki so jo opravili v bolnišnici Satou v Osaki na Japonskem, pa kažejo, da poljubljanje učinkuje tudi proti alergijam. Raziskovalci so 24 pacientov z atopičnim dermatitisom in 24 pacientov z alergičnim rinitisom, ki so bile na zdravljenju v tej bolnišnici, prosili, naj pol ure poljubljajo svojega partnerja. Za prijetno vzdušje je bilo poskrbljeno, saj je v ozadju igrala prijetna glasba, vsak par pa je bil tudi na varnem pred neželenimi pogledi. Pred in po tem romantičnim preizkusom so prostovoljci opravili vrsto testov, ki so pokazali, da je poljubljanje prispevalo k izboljšanju njihovega imunskega profila. In kdo ve, ali ni prav ta poizkus Japoncem, ki so znani kot narod, ki se zelo malo poljublja, pomagal odkriti lepote te ljubezenske dejavnosti.

Srce ne izgubi ritma?
Kako prav je imel Katul, ki je pred več kot dva tisoč leti ljubljeni Lezbiji napisal: "Daj mi tisoč poljubov in potem še sto, / potem še tisoč in potem še sto, / in potem brez predaha še naslednjih tisoč in naslednjih sto." Pesnik iz Verone tedaj še ni vedel, da spodbuda k temu prijetnemu početju lahko ugodno vpliva na zdravje: uravnava krvni tlak in tako zniža nevarnost srčno-žilnih obolenj. 

Poljub pa blagodejno učinkuje tudi na usta in zobe. Ameriška neprofitna organizacija Academy of General Dentistry, ki združuje 35 tisoč zobozdravnikov, je ugotovila, da se med poljubljanjem poveča izločanje sline, to pa pomaga odstranjevati ostanke hrane in bakterij, ki povzročajo zobno gnilobo. Pod pogojem, seveda, da partnerja ustrezno skrbita za ustno higieno. Če ta ni zadovoljiva, se lahko prenašajo tudi bakterije.

Med poljubom izgori 20 kalorij
Nemara se vam utegne zdeti smešno, toda Američani, ki so pri teh stvareh nepremagljivi, so poljubljanje primerjali s fitnesom. Kadar se prepustimo strastnemu francoskemu poljubu, na minuto pokurimo do 20 kalorij. Tako naj bi po mnenju nekaterih tistim, ki se veliko poljubljajo, to celo pomagalo pri izgubljanju teže.

Koža postane bolj gladka
Med vsakim poljubom se aktivira kakih trideset obraznih in vratnih mišic, ki prispevajo k bolj napetemu in sproščenemu videzu. Hormonski vihar v telesu torej pripomore tudi do bolj gladke in napete kože.
Zatorej pesem iz Casablance, enega od najlepših ljubezenskih filmov vseh časov, ki med drugim pravi, "a kiss is just a kiss", da je poljub samo poljub, še zdaleč ne drži. Poljub namreč skriva v sebi veliko moč. 

To velja tudi za prvi poljub, ki ga mnogi nikoli ne pozabijo. Ni naključje, da so nekateri raziskovalci z univerze v ameriškem Pittsburghu, potem ko so odkrili gen, ki je odgovoren za prehod in otroštva v puberteto (Gpr54), poimenovali Kiss 1. Beljakovino, ki je odgovorna, da se ta gen aktivira, pa so poimenovali kisspeptin, kar bi lahko prevedli kot peptin poljuba. Nemška antropologinja Ingelore Ebberfeld zatrjuje, da ob pomoči poljuba bolje razumemo osebo, ki jo imamo pred seboj. Iz raziskave, v kateri je sodelovalo 514 oseb, izhaja naslednja ugotovitev: dobri dve tretjini žensk menita, da so moški, ki se dobro poljubljajo, tudi dobri ljubimci. Stik dveh jezikov namreč veliko pove o partnerju. Razodeva na primer, ali je nežen, romantičen, strasten, ali misli zgolj na lastno ugodje ali pa tudi na ugodje partnerja …

Mesnate ustnice? Mamljive le za en večer
Poljubi pričajo tudi o tem, v kakšnem stanju je ljubezenska zveza. Ko zveza zaide v krizo, je poljubov vse manj, pa še ti so vse hladnejši in čedalje bolj bežni. Pri tem nikakor ne gre misliti, da se moški radi poljubljajo samo z ženskami, ki imajo mesnate ustnice, kakršne ima, na primer, Angelina Jolie. Britanski psiholog Adrian White je na temelju svoje študije prišel do ugotovitve, da imajo ženske z mesnatimi ustnicami za 28 odstotkov večjo možnost, da postanejo ljubice za eno noč, medtem ko imajo ženske s tanjšimi ustnicami za 57 odstotkov večjo možnost za trajnejše zveze. 

Po mnenju nekaterih žensk je najvznemirljivejši trenutek tisti, ko vidiš, kako se njegov obraz bliža tvojemu in dojameš, da te bo poljubil. Vendar raziskovalci s kolidža Stranmillis v Belfastu pravijo, da se tedaj ni pametno prepustiti silnemu pričakovanju, ampak je bolje nameniti več pozornosti temu, v kakšnem položaju je njegova glava. Kdor med poljubljanjem nagiba glavo v desno (kar 80 odstotkov ljudi), je prisrčna in čustvena oseba. Tisti, ki nagibajo glavo v levo, so običajno bolj hladni. Toda ne glede na osebnost človeka, ki ga poljubljamo, zagotovo drži, da poljubljanje koristi telesu in duši.


Povzeto po reviji OK, december 2006, str. 116−130.

Vesna Kaloh

Vesna Kaloh dr. dent. spec. čeljustne in zobne ortopedije

Postavi vprašanje

Pavle Košorok

prof. dr. Pavle Košorok dr. med. spec. kolorektalne medicine

Postavi vprašanje

Boštjan Kersnič

Boštjan Kersnič dr. med. spec. nefrolog

Vsi Viva strokovnjaki