Spolna moč

  • MM
  • ponedeljek, 09. november 2009
(Foto: Jupiterimages)

Čokolada, kava in ostrige

Človek je od nekdaj dokazoval, kaj krepi njegovo spolno moč in kaj ji reže krila. Nasičeni smo s knjigami o ljubezenskih prigrizkih, še bolj s tabletkami, ki jih izdajajo že brez recepta. Zakaj se torej ključna ugotovitev najnovejše ameriške raziskave glasi: preveč hrane, pijače, zelišč in tabletk naše spolno življenje in optimistično razpoloženje prej uničuje kot spodbuja? In - kaj je vendarle novega?

Če opažate, da vaš partner zadrema, medtem ko mu lezete v objem, vama utegne pomagati navadna skodelica kave. Raziskava urologa Ananiasa Diokna z Univerze v Michiganu je dokazala, da imajo ljudje, ki redno pijejo do tri skodelice kave na dan, opazno bogatejše spolno življenje. "Seveda ima to več opraviti z golo budnostjo kot s čudežno povečano spolno slo," je opozoril profesor.

ČOKOLADA
Čokolada ne vsebuje le kofeina, temveč tudi feniletilamin, ki mu pravijo tudi molekula ljubezni. Res je, da se feniletilamin tako hitro presnovi, da nekateri seksologi in dietologi menijo, da ne more pomembno vplivati na libido. Toda strokovnjaki se obenem strinjajo, da spolno slo krepi vse, kar je sladko. Feniletilamin vsebujejo tudi umetna sladila, seveda pa jih zato ne smete uživati v večjih količinah.

OSTRIGE
Vsebujejo veliko železa, minerala, ki je usoden za moško spolno zdravje. Moški, ki jim dalj časa primanjkuje železa, tvegajo neplodnost, bolezni prostate in upadanje libida. Veliko železa je tudi v svežem sadju, zelenjavi in polnozrnatih izdelkih.

DIVJI KROMPIR
Sliši se neverjetno, toda raziskave so dokazale, da divji krompir pri ženskah krepi poželenje.

GINKO
Znano zelišče, ki ga uporabljajo predvsem proti možganski kapi oziroma za boljšo prekrvljenost možganov. Nedavna raziskava, ki so jo opravili v Ameriki, je dokazala, da 240 miligramov ekstrakta na dan kar v 78 odstotkih primerov pomaga moškim, ki imajo težave z erekcijo.

HORMONSKA TERAPIJA
Testosteron je primarni moški spolni hormon, zato večina ljudi meni, da moškim bolj kot katerakoli druga terapija pomaga prav terapija s testosteronom. Pomaga že, a le, če ga je ravno dovolj. Če ga moški jemlje nepremišljeno, brez zdravniškega nadzora, ga lahko presenetijo izpadajoči lasje in visok krvni tlak. Testosteron je odločilen hormon tudi pri ženskem libidu. Jajčniki ga proizvajajo v manjših količinah, ki se v menopavzi občutno zmanjšajo. Takrat se izplača jemati njegove nadomestke, seveda pod zdravniškim nadzorom, kajti zlorabljanje se lahko maščuje z agresivnostjo, mastno kožo in motnjami v delovanju ledvic.

KAJ ŠE ŠTEJE?
Seksologi poudarjajo, da z nobenim zeliščem ali hrano ne bomo dosegli nič, če bomo podcenjevali okoliščine, v katerih se ljubimo. Mehko preprogo, prasketajoč ogenj v kaminu in nežno glasbo so zamenjale temne spalnice in grobe rjuhe. Ljudje se ne znamo več (in se nimamo časa) razveseliti s skupnim tuširanjem, toplo kopeljo in s šampanjcem ali vinom s cimetom. Vonj po cimetu je namreč ena od najzapeljivejših in strast vzbujajočih vonjav.
Za spodbudo številni seksologi priporočajo dobre videokasete. Moški so vedno za, ženskam pa se vzburjanje ob takšnih pripomočkih zdi poniževalno. Takšnih občutkov se je treba osvoboditi, zlasti če pomislimo, da je dandanes na voljo veliko kaset, namenjenih prav ženskam. Ne pozabite na dotik in na odkritost o tem, kaj koga najbolj vzburi. In na ljubezen, kajti brez ljubezni in spoštovanja, ki ga čutite do partnerja, ne zaleže prav noben afrodiziak.

KAJ KRATI VAŠE UŽITKE?

ALKOHOL
Drži, da nas kozarec vina ali merica žganja sprostita, pijančevanje pa slabo vpliva na erekcijo in slabi spolno odzivnost pri ženskah.

CIGARETE
Kajenje zožuje žile, zato je pri strastnih kadilcih prekrvljenost spolnih organov občutno slabša. Moški imajo težave z erekcijo, ženske z vlažnostjo nožnice.

ANTIDEPRESIVI
Če opažate, da ste ob jemanju antidepresivov ob zadovoljivo spolno življenje, se pogovorite z zdravnikom, ki vam je zdravila predpisal. Različna zdravila namreč različno vplivajo na različne posameznike.

MAMILA
Amfetamini in kokain sicer krepijo poželenje, vendar zmanjšajo možnost doživetja orgazma. Najbolj nepredvidljiva je marihuana. Nekateri so prepričani, da odnos neverjetno poživi, spet drugi menijo, da te mamilo umakne vase in vrže v depresijo, v kateri je seks zadnje, kar ti pride na misel. Sicer pa - govorimo o ilegalnih drogah. Že misel na igranje z zakonom nam jemlje strast, mar ne?
Roman Paškulin

dr. Roman Paškulin dr. med. terapevt medicinske hipnoze


Postavi vprašanje

Vesna Kaloh

Vesna Kaloh dr. dent. spec. čeljustne in zobne ortopedije

Postavi vprašanje

Vsi Viva strokovnjaki