Kratka zgodovina samozadovoljevanja

(Foto: Jupiterimages)

Bonobo učitelji

Za bonobo šimpanze, naše najbližje sorodnike, s katerimi imamo skupne kar 98,4 odstotka DNK, je značilna popolna odsotnost seksualnih zavor, spekter njihovih spolnih dejavnosti je širši od tistega, kar prakticirajo številni ljudje, sem pa spada tudi zelo pogosto samozadovoljevanje. Zanimivo je, da je njihova družbena ureditev navdušujoče skladna. Zdi se, da so zaradi rednega spolnega zadovoljevanja konflikti in nasilje omejena na najmanjšo možno mero.

Vedenje teh šimpanzov nam lahko nakaže, kar smo lahko domnevali že sami – do veliko težav v medčloveških odnosih prihaja zaradi spolne frustriranosti. Če naše spolno življenje ne bi bilo obremenjeno s civilizacijskimi normami in sistemi verovanja, bi najbrž živeli v bolj harmoničnem svetu.

Božanska masturbacija

Starodavni ostanki, kot so poslikave na stenah jam, ne kažejo neposredno na samozadovoljevanje, toda stare civilizacije so pogosto omenjale moško masturbacijo.

Sumerci omenjajo boga Enkija in njegovo božansko obilno brizganje semena – od ejakulacije se napolnilo suho korito reke Tigris in vse območje je postalo plodno.

Stari Egipčani so v mnogih mitih povezovali masturbacijo z različnimi božanstvi. Po enem od njih je osamljeni bog Atum masturbiral ter tako ustvaril boga Šuja in boginjo Tefnut, ki sta postala starša vsega na svetu.Po drugem mitu je stvarnik vsega, Ptah, vzdrževal kozmični red z nenehno masturbacijo. Bog Nila, Hapi, je seme, k sreči, izbrizgal samo enkrat na leto, saj je takrat vsakič prišlo do obilnih poplav.Boga moške potence, Mina, so vedno prikazovali z orjaško erekcijo, pogosto tako, da je ud držal v roki. Med letnimi praznovanji v njegovo čast so moški množično masturbirali.

Brez roke?

Toda takšnega obnašanja sicer ne bi prenašali, kajti stališča Egipčanov o samozadovoljevanju so bila nasprotujoča – razumeli so ga kot ustvarjalno dejanje ali pa se nad njim zgražali. Boginja Izis je nekoč zasačila svojega brata Seta in sina Horusa pri skupnem samozadovoljevanju. Od besa je Horusu odsekala roko, vendar mu jo je nemudoma vrnila in sama nadaljevala z "ročnim delom", da bi njegovemu telesu povrnila delovanje.

Tudi ženske

Stari Grki so imeli zdravo stališče do masturbacije, saj so jo pojmovali kot normalen del življenja. Legenda pravi, da je masturbacijo odkril Hermes in nato naučil Pana, kako se to dela, da bog gozda na svojih potepanjih ni bil več tako osamljen, ko pa je srečal izgubljenega popotnika, je o užitkih solo seksa podučil tudi njega. Zanimivo je, da za stare Grke niti ženska masturbacija ni bila tabu tema. Mesto Milet v Mali Aziji je bilo znano po obrtnikih, pri katerih so ženske lahko kupovale umetne penise, umetelno izdelane iz kože, lesa ali kosti.

Obsojanje!

Kljub temu je obsojanje masturbacije staro toliko kot spoštovanje človeške plodnosti – večje ko je bilo pleme, vplivnejše je bilo, a tudi njegovi člani so bili varnejši. Zato je bila vsaka oblika spolnosti, katere cilj ni bilo razmnoževanje, najpogosteje označena za napačno (masturbacija, homoseksualnost, oralni/analni seks).

Coitus interruptus

To je nemara še najbolj razvidno na primeru judovsko-krščanske tradicije in bibličnega "drkača" Onana. Čeprav je onanija po njem dobila ime, so ga cerkvene oblasti še dolgo napačno navajale kot dokaz, da Bog obsoja masturbacijo. Toda Onanov greh v resnici ni bila onanija, marveč coitus interruptus. Za kaj pravzaprav gre? V biblijskih časih je judovski zakon zapovedoval, da mora brat oploditi bratovo vdovo. Onan iz Judeje je to zavrnil in namesto tega "razlival svoje seme" po zemlji.

V obdobjih, ki so sledila, so masturbacijo omenjali le redko, tako v medicinskih priročnikih kot v vsakdanjem življenju krščanskih skupnosti.

Slabo za duševno zdravje?

O tabu temi je leta 1758 spregovoril švicarski zdravnik Tissot, in sicer nadvse nenaklonjeno, saj je trdil, da je samozadovoljevanje eden od glavnih vzrokov za duševne bolezni in da se mu je zato treba v celoti odpovedati. Kljub številnim kritikam sodobnikov so se njegova stališča razširila in bila vse do sredine 20. stoletja standardna referenca v medicinskih izdajah.

12-krat letno

Leta 1834 je dr. Sylvester Graham zapisal, da je izguba semena škodljiva za zdravje. Graham je trdil, da moški ne bi smeli seksati več kot dvanajstkrat na leto. Prepričan je bil, da je masturbacija še posebno škodljiva, in predlagal ustrezno prehrano, ki bi zmanjšala spolni apetit. Saj ste slišali za "graham moko"? Pol stoletja pozneje je neki drug zdravnik sledil njegovim zamislim in prav v ta namen ustvaril kakovosten obrok, namenjen zlasti mlajšim moškim. Zdravniku je bilo ime John Harvey Kellogg.

Krivda in strah

V tem obdobju so mladim ljudem že od najzgodnejšega obdobja življenja poskušali vsaditi občutek krivde in strahu. Samo med letoma 1856 in 1932 so v Ameriki patentirali kar 33 naprav, ki so omejevale ali preprečevale masturbacijo, njihove slike pa so objavljali katalogi medicinske opreme. Večina jih je bila sestavljenih iz ostrih iglic, ki bi zbadale penis, če bi ponoči prišlo do erekcije, obstajale pa so tudi kletke za penise, ki so mladeničem preprečevale, da bi se dotikali.

Niti pasovi nedolžnosti niso samo mit – številne ženske in dekleta so jih bile prisiljene nositi, v skrajnih primerih pa so ženske tudi obrezovali; nekatera afriška in azijska ljudstva še vedno uporabljajo to barbarsko in zelo bolečo prakso.

Liberalizacija

Šele po drugi svetovni vojni je prišlo do sprememb, predvsem po zaslugi postopne liberalizacije, ki je v šestdesetih letih povzročila seksualno revolucijo, ter znanstvenih raziskav, oprtih na Freudove teorije.

Masturbacija je zdaj z medicinskega stališča nenevarna in celo priporočljiva kot naravna oblika olajšanja. Problem nastane le, če masturbiranje postane obsedenost, saj v takšnih primerih utegne priti do škodljivih psiholoških učinkov, kot so pretirano umikanje vase, izguba samozaupanja in naposled nesposobnost za funkcioniranje v običajnih družbenih vlogah.
Pavle Košorok

prof. dr. Pavle Košorok dr. med. spec. kolorektalne medicine

Postavi vprašanje

Vesna Kaloh

Vesna Kaloh dr. dent. spec. čeljustne in zobne ortopedije

Postavi vprašanje

Andrej Repež

asis. dr. Andrej Repež dr. med. spec. plastične, rekonstruktivne in estetske kirurgije

Vsi Viva strokovnjaki