Poljubljanje v Kamasutri

  • KP
  • torek, 20. april 2010
(Foto: Jupiterimages)

Čutno, nežno in strastno

Vse o poljubih in o tem, kako se poljubljajo nebesna znamenja.

POLJUB NA USTNICE

Poljubi krepijo čute za tip, okus in voh ter vzbujajo močne občutke. Avtor Kamasutre Vatsjajana je imel poljubljanje za umetnost in je podrobno opisal poljube za različne priložnosti od lahnega, skoraj površnega dotika ustnic do globokega, prodornega in dolgega poljuba.

Upognjen poljub

Z dlanjo objemite partnerjev vrat in njegove ustnice usmerite k svojim. To je naraven in nežen začetni poljub, pri katerem sta glavi obeh nagnjeni v prijeten položaj in obraza sproščeno obrnjena drug proti drugemu.

Zanj: Če hočete, da bo poljub učinkovit, mora biti dovolj lahen, da omogoča gibe ustnic. Partnerica morda rada našobi ustnice in jih potem sprosti. Ta gib pomeni, da se ji zdite erotični, in zaneti ogenj strasti  v vas.

Zanjo: Partner naj med poljubom vaš obraz obrne na eno stran, tako da se bo s svojim licem dotikal vašega, in ga nato obrne v prvotni položaj, tako da se njegove ustnice spet dodaktnejo vaših. Ta čutni gib daje občutek intimnosti.

Obrnjen poljub

Ta poljub naj izvede večji partner, to je navadno moški. Partnerico primite za brado, jo nalahno potisnete navzgor in poljubite. Ta poljub uporabite za uvod v spolni odnos ali med počasnim ljubljenjem, med katerim sta s partnerico obrnjena drug proti dugemu.

Zanj: Partnerico nežno poljubite in skušajte ugotoviti njen odziv. Če vas objame, ste na pravi poti in jo lahko začnete poljubljati strastneje in močneje.

Zanjo: Če se tudi vam, tako kot številnim ženskam, ta gib zdi zelo seksi in romantičen, bo v vas prebudil strast. Če vam je tak prijem neprijeten, položite dlan na partnerjev prsni koš in mu s tem pokažite, naj raje naredi kaj drugega.

Poravnan poljub

Pri tem poljubu sta obraza partnerjev poravnana in nagnjena, zato je prodor z jezikom nepraktičen. Tako lahko nežno pokažete naklonjenost in poželenje.

Zanj in zanjo: Ne bojte se nekaj časa zadržati pri tem poljubu. Dal vam bo čas, da se sprostite, preden preidete k čemu intimnejšemu. Takšni nedolžni poljubi lahko preidejo v bolj seksualne in erotične.

Poljub s pritiskom

Ta poljub se na Zahodu uporablja redko, a mora bi se mu morali bolj posvetiti. Partner naj primer partnerico (ali obratno) za spodnjo ustnico, se je dotakne z jezikom, nato pa naj jo začne strastno poljubljati.

Zanj: Ta izjemno erotična in intenzivna vaja je lahko uvod v globoke poljube, je nekakšno strastno poigravanje z ustnicami. Ko partnerici s prstom pritiskate na spodnjo ustnico, jo glejte v oči, da okrepite njeno strast in nakažete sprostitev potlačenega poželenja.

Zanjo: Ta poljub je dovolj lahen, da se lahko odmaknete in pri tem ne vbujate občutka zavračanja. Ta varnost lahko pride prav, ko se s partnerjem šele spoznavata.

POLJUBLJANJE TELESA

Ustnice so dovzetne za poljube, ampak to velja tudi za druge dele telesa, zlasti predele blizu spolovil. Vatsjajana pravi, da »obstajajo štiri vrste poljubov: zmerni in skrajšani poljubi, poljubi s pritiskom in mehki poljubi. Razvrščamo jih po tem, kateri del telesa poljubljamo, saj so za različne dele telesa primerni različni poljubi.«

Poljubljanje prsi

Nalahno poljubljajte izbokline prsi, pri čemer lahko s poljubov preidete na nežno sesanje in grziljanje. Brez strahu se temeljito posvetite bradavičkam in stranskim delom prsi. Med poljubljanjem prsi dražite partnerjeva spolovila, da dosežete kar največji učinek. 

Zanj: Pri nekaterih moških postanejo prsi občutljive šele po draženju spolovila. Drugi imajo drugačne izkušnje. Ne tvegajte; partnerico prosite, naj ljubkuje oba predela.

Zanjo: Uživali boste v partnerjevem nežnem lizanju ali grizljanju, ko se bo z usti pomikal od občutljivega trebuha proti prsim. Partner lahko s prsti boža spodnjo stran prsi, zgornjo stran in bradavičke pa lahko obsuje s poljubčki.


POLJUBLJANJE ALI LIZANJE

Vlaženje z jezikom je prijetno samo ob vročih in blagih večerih ali v zelo topli sobi, saj vlažno telo hitro začuti mraz. Toda poljubljanje in lizanje partnerjevega telesa je lahko za oba erotično.

Zanjo in zanj: Še posebej se posvetite občutljivim predelom, kot so prsi in bradavičke, notranji del stegen in zadnji del kolen. To še okrepi pričakovanje. Dlje ko traja ta navihana predigra, večji je užitek ob spolnem odnosu.


VRSTE POLJUBOV

Zmerni poljubi. Ti poljubi so lahni, ne preveč strastni. Mednje sodijo nežni poljubi na hrbet ali polzenje z ustnicami po hrbtenici.

Skrajšani poljubi. Hitre poljubčke izvajate tako, da pritisnete ustnice na kožo, potem pa jih igrivo in prisrčno na hitro odmaknete. S takšnimi poljubi lahko obsujete partnerjevo zadnjiico in stegna.

Poljubi s pritiskom. Ustnice za hip nežno pritisnite ob partnerjevo telo. Vzbujajte občutek, kot da jih nočete odmakniti.

Mehki poljubi. Mehki poljub je najnežnejši, saj pri njem partnerjevo kožo z ustnicami le oplazite. Takšne poljube uporabite za občutljiva območja, na primer za vrat. Pomikajte se proti prsnemu košu.


ŠE NEKAJ UPORABNIH IDEJ

Med številnimi opisi poljubov v Kamasutri so tudi:

nazorni poljub, s katerim moški »zvečer« v gledališču ali v izbrani družbi moških poljubi žensko na prst na roki, če stoji, oziroma na prst na nogi, če sedi, ali ko ženska med miljenjem partnerja položi glavo na njegovo stegno, kot da je zaspana, da bi v njem prebudila strast, in ga poljubi na stegno ali palec na nogi«,

preneseni poljub, s katerim nekdo »v navzočnosti ljubljenega človeka poljubi otroka, ki sedi v njegovem naročju, sliko, podobo ali kip«; ter

poljub, ki izraža »namero, dejanje, ko nekdo poljubi odsev ljubljenega človeka v zrcalu, v vodi ali na steni«.


KAKO SE POLJUBLJAJO NEBESNA ZNAMENJA

OVEN: že najmanjši namig ga bo spodbudil in preden se boste zavedle, boste ležale v njegovem objemu. Komaj boste prišle do zraka. Le zakaj bi? Pozabile boste na vse. Pri poljubljanju je pravi strokovnjak.

BIK: mirno in sproščeno se bo spustil v flirt. Kadar pa si nekaj vpije v glavo, to tudi doseže. Počasi vas bo omrežil, vendar bo strast v njem narasla v nekaj sekundah.

DVOJČEK: govoril bo, dokler ne boste več vedele, kje se vas glava drži. Potreboval bo jasen znak, da se bo počutil dovolj gotovega za poljub. Skoraj sramežljivo vas bo nežno poljubil kar bo v vas zbudilo noro željo.

RAK: rad razvaja druge in tako bo njegov poljub zelo čuten. Najraje bi se neprekinjeno ljubkoval in objemal. Tudi vi si ne boste želeli konca njegovih poljubov.

LEV: v zapeljevanju je pravi strokovnjak. Samozavestno se bo razkazoval in poudarjal svojo seksapilnost. Poljubljal se bo divje in nebrzdano, zaradi svojega poželenja pa bo še privlačnejši.

DEVICA: prvi poljub se vam bo zdel nekako hladen. Njegov moto je namreč: najprej počakaj, kaj se bo zgodilo. Toda pod hladno fasado se skriva vulkan. Po začetnem preskušanju se bo sprostil.

TEHTNICA: s svojo očarljivostjo vas bo ovil okoli prsta, da ne boste več vedele zase. Tehtnica se poljublja romantično, skoraj filmsko. Srce vam bo neizogibno razbijalo kot ponorelo.

ŠKORPIJON: dinamično bo skočil na svojo »žrtev« ter vas brez zadržkov poljubil odločno in samozavestno. Če ga ne boste zavrnili, se bo pomiril in vam pokazal tudi svojo občutljivo plat.

STRELEC: izredno radoveden in vztrajen strelec bo takoj stopil v akcijo. Njegov poljub je kot Napoleonov osvajalni pohod. Po zmagi se umakne in počaka na rezultat. Zatem pa bo zares divje.

KOZOROG: na začetku bo deloval zelo samokritično in skromno. Poskusil bo vse možnosti, preden bo naredil odločilen korak. Njegovi poljubi so zelo spremenljivi - ravno tako kot on sam. Če mu boste dali priložnost, se bo z vami ljubkoval do belega dne, in še dlje.

VODNAR: zelo je temperamenten in še posebno so mu ljube avanture. Delil bo svoje vroče poljube, ko boste to najmanj pričakovali. In vedno znova se vam bo zazdelo, da vas tako še ni poljubil. Nikoli vam ne bo dolgčas.

RIBI: moški , rojen v znamenju rib, bo precej neodločen. Zanj je romantika na prvem mestu. Kozarec penečega vina, sveče ter globok pogled v oči uresničil bo vaše sanje. Poljublja se zelo čutno.

Vir: Anne Hooper: Kamasutra. Umetnost ljubezni za 21. stoletje, Mladinska knjiga, Ljubljana, 2005

Senta Frol

asist. Senta Frol dr. med., spec. nevrologije spec. nevrologije

Vsi Viva strokovnjaki