Poletne avanture

Poletne avanture lahko iz vas naredijo zmagovalko ali poraženko, srečno zaljubljenko ali zlomljeno nesrečnico, lahko vam ponudijo stalnega partnerja ali zgolj (še enega) igralca, ki svoje strasti teši pri vsem, kar leze in gre.
Poletne avanture lahko iz vas naredijo zmagovalko ali poraženko, srečno zaljubljenko ali zlomljeno nesrečnico, lahko vam ponudijo stalnega partnerja ali zgolj (še enega) igralca, ki svoje strasti teši pri vsem, kar leze in gre. (Foto: Shutterstock)

Za vse, ki visoke temperature in temu primerno razgrete hormone še vedno prenašate sami, še ni prepozno, da pridete na svoj račun in najdete to, kar vam kot vsakemu navadnemu smrtniku pripada vsaj enkrat v življenju: spodobno poletno avanturo. Dopust je ena od najboljših priložnosti, da se zaljubite in naseksate do sitega, da, skratka, počnete to, za kar preostalih enajst mesecev in pol nimate časa, energije ali priložnosti.

Poletne avanture – na morju, v hribih, na eksotičnih potovanjih ali preprosto (in najbolj varno) doma – lahko iz vas naredijo zmagovalko ali poraženko, srečno zaljubljenko ali zlomljeno nesrečnico, lahko vam ponudijo stalnega partnerja ali zgolj (še enega) igralca, ki svoje strasti teši pri vsem, kar leze in gre. Odločitev, za kaj od tega se boste odločili, je seveda samo vaša.

Razlika med dopustniškimi in drugimi avanturami je očitna. Slednje se zgodijo znatno hitreje, saj se faze spoznavanje, všečnost, zaljubljenost, seks odvijejo v borih nekaj dneh. Značilno je tudi, da na dopustu veliko lažje najdete partnerja. Tistih nekaj tednov na leto pretrga vsakodnevni življenjski vzorec, ki je za večino ljudi kombinacija težav, dela in odgovornosti.

Za tiste, ki radi veliko delate, so počitnice idealen kraj za romantične zveze. Dejstvo je, da je na dopustu več romantike kot doma. Na dopustu ste namreč telesno sproščeni in duhovno obnovljeni, poslovili ste se od dnevne rutine in stresa, ki ga povzročajo služba in gospodinjske obveznosti. Tudi potovanje doda svoje k izzivu in vnovič oživi vašo energijo. Vse to ustvarja idealne okoliščine za izkušanje vrhunskih čustvenih momentov, kot je ljubezen. Seveda to velja predvsem v primeru, da ste se pripravljeni prepustiti toku in živeti za trenutek.

Počitniške romance ustvarjajo močne čustvene vezi, deloma zaradi osebe, s katero se zapletete v avanturo, deloma zaradi same izkušnje. Romance so kot nekakšne mini počitnice, ki jih preživljate stran od sebe in sveta, v katerem sicer živite. Četudi poletno romanco doživite v domačem kraju, se naučite nekaj o sebi in o tem, kako razmišljate o nasprotnem spolu.

Ker poletne avanture že po definiciji nimajo dolge življenjske dobe, ker torej nimajo "odprtega konca", se jim pridruži občutek nujnosti: intimnosti želite pospešiti, saj imate tako malo časa za spoznavanje druge osebe, da se ne greste "običajnih igric". Lahko bi tudi dejali, da celotna poletna avantura spominja na fazo medenih tednov, ki po tradiciji pomenijo začetek resne zveze. Vse to jo naredi čarobno, popolno, idealno. V bistvu ste se pripravljeni zaljubiti.

In le zakaj se ne bi?

Odgovor na to vprašanje ni tako preprost, kot se zdi na prvi pogled. Veliko je namreč odvisno od treh dejavnikov:

  • od vaših družabnih spretnosti: kako hitro se vključite v družbo, v kolikšni meri ste prilagodljivi, sproščeni, priljudni, prikupni, odprti za nova poznanstva itd.;
  • od vaše privlačnosti oziroma "celostne podobe", ki jo sestavljajo telo, nastop, lastnosti, značaj in osebnost, ki je lahko bodisi pozitivna bodisi negativna;
  • od vaše zmožnosti presoje, ki pomeni racionalno odločanje o smiselnosti partnerske zveze, ki se vam obeta na dopustu.
  • Zaljubite se hitreje, če izberete pravi tip počitnic - takšne, na katerih so možne dejavnosti (telesne, umske ...), ki vam ustrezajo, in pravi letni čas tistega, ko se na počitnice, ki so vam pisane na kožo, odpravlja vaš "tip" potencialnih ljubimcev.

Kaj je torej poletna avantura?

Dobra ideja, ali velika napaka? Pravzaprav je lahko oboje: lahko vas naredi kraljico in vam utrdi samozavest, lahko pa se zgodi prav nasprotno zaradi ljubimčeve nezainteresiranosti (ali pa, na drugi strani, pretirane zagretosti in posesivnosti) vam načne samozavest.

Vedite, kaj pričakujete

Ko na dopustu spoznate osebo, s katero bi se želeli zaplesti v razmerje, zanimanje pa je obojestransko, je pomembno, da že na začetku razčistite svoje namene in ugotovite, kaj pričakujete od takšnega razmerja. Če pričakujete resno zvezo in vam ni samo do enkratnega (ali desetkratnega) dobrega seksa, mu to previdno povejte. Enako velja, če želite po koncu dopusta pretrgati zvezo. Povedanega se seveda tudi držite; predvsem v zadnjem primeru bodite taktični, da ne načnete po nepotrebnem ljubimčeve samozavesti. Zadnji dan dopusta mu denimo povejte, kako čudovito ste se imeli z njim in da mu ob vrnitvi domov želite vse najboljše. Če poskuša po koncu dopusta na vsak način navezati stik z vami (po e-pošti, mobilniku ali celo osebno), se na njegove pobude ne odzivajte, saj ste mu že na začetku dali vedeti, da si od te zveze ne obetate poroke. Razen seveda, če si premislite in se resno zaljubite.

Počitniški seks: previdnost ni odveč

Seks z naključnim ljubimcem je prevladujoča fantazija večine žensk, samskih in (bodimo pošteni!) tudi poročenih. Vznemirjenje ob občutku, da ste na dopustu, skupaj s soncem, hormoni, golimi telesi in nekaj pijačami, lahko celo največjemu seksualnemu zadrtežu dvigne libido. Težava je v tem, da lahko dopustniški seks uide nadzoru in vas mesena dejavnost s tujcem popolnoma omreži. Žal na koncu lahko ostanete sami s svojimi občutki krivde in obžalovanja.
Članek se nadaljuje »


Vesna Kaloh

Vesna Kaloh dr. dent. spec. čeljustne in zobne ortopedije

Postavi vprašanje

Denis Baš

Denis Baš dr.med. spec. pediatrije

Postavi vprašanje

Boštjan Kersnič

Boštjan Kersnič dr. med. spec. nefrolog

Vsi Viva strokovnjaki