Kdo so swingerji

Različni zakonski stili

Swinganje je spolna praksa večinoma poročenih parov, zato se je tem spolnim igricam v preteklosti reklo tudi »izmenjava žena.« Če se torej eden izmed partnerjev sam podaja na lov za novimi posteljnimi radostmi in drugi partner / partnerka o tem nič ne ve, je to navaden skok čez plot, ki s swinganjem nima nič skupnega.

Swinganje je soglasna seksualna poligamija znotraj monogamnih partnerskih odnosov, večinoma zakonskih skupnosti. V nasprotju s "svobodnimi zakoni" iz sedemdesetih let 20. stoletja, ki so zagovarjali neposesivno ljubezen in strpnost do zakonske nezvestobe, ali poliamornosti ljubezni do večjega števila ljudi hkrati je swinganje poligamna seksualna dejavnost, ki jo par obravnava podobno kot vsako drugo družabno dejavnost, ki jo doživi skupaj. Čustvena monogamija ali predanost ljubezenskemu odnosu z zakonskim partnerjem ostaja primarno jedro takšnega para.

Privolitev obeh

Swinganje navadno poteka v navzočnosti zakonskega partnerja/partnerice, pri čemer je pomembna privolitev obeh partnerjev v takšno izkušnjo. Čeprav swingerji pogosto postanejo intimni prijatelji z drugimi sorodnimi pari, med njimi obstajajo pravila, ki omejujejo čustveno navezanost na drugega seksualnega, torej "ne-zakonskega" partnerja.


Zaprto, odprto in mehko

Swinganje je oblika rekreacijskega družabnega seksa, navadno med heteroseksualnimi pari, ki srečujejo druge heteroseksualne pare zaradi seksa in/ali trajnega intimnega prijateljstva. Swinganje ima več oblik; obstajajo različni slogi swinganja. Nekateri ljudje ne želijo biti navzoči, medtem ko ima njihov partner seks z drugo osebo ("zaprto swinganje"), drugi si to želijo ("odprto swinganje"). Obstaja tudi "mehko swinganje" izraz se nanaša na pare, ki se izmenjajo zgolj pri predigri in se nato za dejanski seks vrnejo k primarnemu partnerju.

V nekaterih swingerskih klubih poteka seks med pari na samem mestu, v drugih si pari zgolj izmenjajo podatke, s seksualno dejavnostjo pa se ukvarjajo na drugem, skupno dogovorjenem mestu. Čeprav swinganje vključuje seks z tretjimi osebami (poleg zakonskega partnerja), naj bi po trditvah tistih, ki ga udejanjajo, tako seksualno kot čustveno koristilo odnosu zakonskega para. Z odstranitvijo skrivnostnosti in radovednosti, ki je lastna posameznikovi naravni želji po seksualni pestrosti, naj bi par pri swinganju doživljal svoje fantazije skupaj, brez prevare ali občutka krivde. Z odstranitvijo prevare iz odnosa naj bi se razvila nova stopnja zaupanja in odprtosti, brez uničevalne prtljage ljubosumja.


Od 2 do 3 % zakoncev

Swinganje kot alternativni zakonski slog je znan že nekaj desetletij, vendar smo doslej o tem fenomenu vedeli presenetljivo malo. Ocene deleža parov, ki udejanjajo swinganje, se zelo razlikujejo. Po raziskavi, ki jo je leta 1995 opravila Severnoameriška zveza swingerskih klubov, naj bi v ZDA v svoj zakon do določene mere vključilo swinganje do 15 odstotkov parov. Druge ocene so zmernejše. Tako naj bi se v swinganje vsaj občasno vključevalo od 2 do 3 odstotkov poročenih parov. Večina jih spada v srednji in zgornji srednji razred, njihova povprečna starost je 39 let.

Klubi

Zaradi naraščanja privržencev tega alternativnega življenjskega sloga ne preseneča, da v večini zahodnih držav delujejo dobro organizirani klubi, ki so cvetoč posel. V svoji ponudbi zagotavljajo vse ravni družabnih dejavnosti za swingerje, skupaj s počitniškimi aranžmaji, letnimi konferencami, seminarji...

Rešitev zakonske krize?

Strokovnjaki nimajo prave razlage, zakaj se pari odločijo, da bodo sprejeli takšen življenjski slog, kot tudi ne morejo z gotovostjo trditi, kakšne učinke ima swinganje na zakonske odnose. Nekateri razlagajo swinganje kot rešitev za zakonsko krizo, ki je posledica seksualne rutine. Po treh do sedmih letih zakona je potrebna večja stopnja stimulacije, če naj pride do enake stopnje seksualne vzdraženosti, kot jo je par predhodno dosegel zgolj s pogledom ali preprostim dotikom. Par, ki je dovzeten za nove in drugačne seksualne izkušnje, bo začel odkrivati nove poti skupne seksualne zadovoljitve. Na tej stresni točki se v zakonskih zvezah poveča stopnja nezvestobe in tudi ločitev.

Pari, ki najdejo pot do vnovične duševne in čustvene povezanosti, bodo z večjo verjetnostjo prebrodili to obdobje. Swinganje je tako lahko ena od rešitev za problem navajenosti in seksualne rutine, saj prinaša seksualno raznovrstnost, avanturo in priložnost, da izživijo seksualne fantazije para kot celote, in to brez skrivnosti in prevare. Swinganje dovoljuje raziskovanje seksualnosti, ki sega onkraj monogamne zakonske postelje, pri čemer nista ogrožena zakonski stan in varnost, ki jo ponuja. Pari zagotavljajo, da swinganje krepi njihove zakonske odnose. Tako za moške kot ženske se zdi, da nimajo večjih težav z ljubosumjem. V primerjavi s splošno populacijo swingerji ocenjujejo svoje zakone kot srečnejše, svoje celotno življenjsko zadovoljstvo kot večje in svoje življenje kot zanimivejša.

Ni nujno najboljša možnost

Nemara so swingerji v resnici našli način, kako stabilizirati svoje odnose in krepiti družinske vezi, vendar bi bilo nespametno, če bi njihov življenjski slog in definicijo uspešnega zakona posplošili kot edino možno rešitev za krizo sodobnih zakonskih zvez. Swinganje je zgolj ena od možnosti, ki ni nujno najboljša, niti ni primerna za vsakogar.
Pavle Košorok

prof. dr. Pavle Košorok dr. med. spec. kolorektalne medicine

Postavi vprašanje

Senta Frol

asist. Senta Frol dr. med., spec. nevrologije spec. nevrologije

Vsi Viva strokovnjaki