Močna luč za večjo spolno željo

Pri moških, ki so bili izpostavljeni močni luči, se je spolna želja potrojila, medtem ko je v kontrolni skupini ostala ista.
Pri moških, ki so bili izpostavljeni močni luči, se je spolna želja potrojila, medtem ko je v kontrolni skupini ostala ista. (Foto: Shutterstock)

Izpostavljenost močni svetlobi poveča spolno ugodje pri moških z nizko spolno željo. Italijanski znanstveniki so odkrili, da fototerapija, s katero zdravijo nekatere vrste depresije, povečuje raven testosterona, kar vodi do večjega užitka v spolnosti.

V študiji so moške z zmanjšano spolno željo razdelili v dve skupini ter eno izpostavili močni svetlobi, drugo pa manj intenzivni umetni luči za pol ure zgodaj zjutraj v obdobju dveh tednov. Presenetilo jih je, da se je pri tistih, ki so bili izpostavljeni močni luči, spolna želja potrojila, medtem ko je v kontrolni skupini ostala ista. Prav tako se je v skupini, obravnavani s fototerapijo, povečala tudi raven testosterona, ki se v kontrolni skupini ni spremenila. Pri svetlobni terapiji posebna luč posnema izpostavljenost soncu in je do desetkrat močnejša od hišne razsvetljave.

Vse kaže, da nekateri ljudje potrebujejo veliko več svetlobe kot drugi, da bi jim telo normalno delovalo, sklepajo znanstveniki.
Vojko Kanič

prim. doc. dr. Vojko Kanič dr. med. spec. kardiologije, vaskularne in interne medicine

Postavi vprašanje

Boštjan Kersnič

Boštjan Kersnič dr. med. spec. nefrolog

Gregor Kavčič

dr. Gregor Kavčič dr. med. spec. ortopedije

Postavi vprašanje

Vsi Viva strokovnjaki