Portal Viva za optimalno delovanje uporablja piškotke. Ali se strinjate z njihovo uporabo?


Strinjam se     Več o piškotkih »

Skrij
< >
 

 

*** Show Paged

Francoski seksolog Christophe Marx, dr. med., o poželenju, libidu in spolnosti


(stran 2 od 3)Na naše dojemanje seksualnosti pomembno vplivajo mediji, ki nas zasipajo s seksualnimi vsebinami in nam vsiljujejo površinsko dojemanje spolnosti. Kakšen bi bil lahko odgovor na to stanje?
Nekateri si želijo vse več seksa, drugi so si ga prenehali želeti. Pred kakimi desetimi leti je prišlo do tega, da se moški bojijo seksa, saj je biti moški zanje postalo prezahtevno. Ženske so začele zahtevati: »Bodi pravi moški, hočem seks s pravim moškim.« Toda kje je ta pravi moški? Kdo je? Sodobni moški ne ve več, kako je biti pravi moški pred pravo žensko. To je velika skrivnost tega stoletja. Odkrivanje, kako sta lahko moški in ženska skupaj in komplementarna, bo ena od največjih pustolovščin naše človeškosti.

Ali je posledica tega strahu tudi vse večja feminizacija moških?

Ko se moški znajde pred žensko, ki je zelo prepričana vase, podvomi v svoje oporne točke. Ve, da od njega pričakuje, da bo možat, a ne mačo, pa nežen, a ne mehak in neodločen … Ker težko najde pravo ravnotežje in zadovolji žensko, ki tudi sama dobro ne ve, kaj pričakuje, moškega zamika, da bi se približal bolj ženskemu delu sebe, v katerem je bolj pripravljen na iskanje skupnega in na usklajevanje v širših okvirih, tako v sebi kot pri ženski.

Lahko si predstavljamo, da se v soočenju s to težavo moški včasih obrne v smeri homoseksualnosti, ki naj bi bila bolj praktična in preprostejša "rešitev". Ob tem odrine od sebe iz zapletenih in skrivnostnih mehanizmov izhajajoča tveganja, ki jih nosi seboj konfrontacija z žensko, in se izogne težavni nalogi, kako biti sočasno komplementaren in različen.

Je to za moške težje, ker smo ženske bolj zapletene?

Ne strinjam se, da so ženske bolj zapletene. Vsi ljudje smo zapletena bitja, to ni tako zelo povezano s spolom. V resnici je največji izziv to, da sta skupaj človeka na isti ravni. Toda to je zelo težko, kajti ko gre za libido, so ženske čedalje bolj možate, moški pa utrujeni od tega, da morajo biti vedno v vlogi junaka. Želijo si biti samo to, kar so, prosti bremena, da morajo biti superjunaki, zato se pogosto spremenijo v dečke, ki bi radi ugajali.

Ženske pa si ob sebi ne želimo dečkov … Kje je torej pravi moški?
Med tema skrajnostma. Najti pravo mero je umetnost, zato jo je tudi tako težko doseči. Hkrati nas to pripelje do velikega nasprotja današnjega časa. Ko ženska skuša ugajati moškemu, mu reče, nadvladaj me! To je protisloven položaj, saj taka zahteva izraža nadvlado. Vendar to protislovje ni tako očitno. Namesto da bi ji moški rekel, tega ne moreš zahtevati od mene, si misli, da jo mora v resnici nadvladati. Posledica tega je, da moškemu spodleti, tako zaradi pritiska, ker tega preprosto mora narediti, kot tudi zaradi protislovne narave te zahteve.
Na drugi strani lahko to zahtevo razumemo tudi tako, da ženska želi, naj ji moški postavi dobre omejitve. Za moškega je to težava, saj ne razume, kaj je tisto, kar ženska v resnici potrebuje.

Ali to ve ženska?
Težko bi dejal ... Zelo pogosto ne vemo, kaj potrebujemo, zato tudi od drugega toliko težje jasno zahtevamo, kaj pričakujemo od njega. Posledično smo tako daleč od odgovora na pravo vprašanje. Želimo si dobrega seksa, užitka, ki pa se nam izmuzne, ker ne vemo, kaj v resnici potrebujemo.

Ali je torej pravo vprašanje to, kako vnovič vzpostaviti stik s seboj – in spoznati, kaj v resnici hočemo?

Tako je, in to velja za vse, ne samo za spolnost. Veliko žensk, ki ne doživljajo užitka, orgazma, je prepričanih, da se razlog za to skriva v nezadovoljstvu v življenju. S terapijo in z boljšim partnerjem lahko povečajo užitek in odkrijejo čare orgazma. Za to so sicer hvaležne, vendar čez čas spoznajo, da se njihovo življenje v resnici ni spremenilo. Razlika je le v tem, da zdaj doživljajo spolni užitek, v sebi pa so še naprej prazne, tudi z orgazmom.

Zakaj?
Zato, ker pravi problem ni spolne narave, ampak zadeva osebnost, gre torej za človeški problem. Vprašati se morajo, kdo so kot ženske, kdo so kot partnerke in kot hčerke svojih staršev, kaj počnejo v tem svetu, kaj je cilj njihovega življenja. Ta vprašanja so nujna osnova za pozicijo slehernega posameznika – ne samo to, kako doseči orgazem. Kdo sem? Kaj pomeni biti ženska, partnerka, mati? Vse to so vprašanja, ki za mnoge ženske niso tako zelo očitna.
Članek se nadaljuje »


Galerija

Shutterstock

"Želimo si dobrega užitka, ki pa se nam izmuzne, ker ne vemo, kaj v resnici potrebujemo", ugotavlja Christophe Marx. Grega Žunič

Vam je �lanek v�e�?


Povezano

trstsdsd