Revmatoidni artritis – Zgodbe, ki jih piše bolezen

(Foto: Dreamstime)

S pravo pomočjo je lažje

Iz pretežno zdrave osebe, ki je zdravnika videla le na obveznih pregledih za službo, se je gospa Marija skorajda čez noč prelevila v hudo bolnico. Začelo se je na videz povsem nedolžno, z rahlo jutranjo okorelostjo in “trdimi sklepi”. Čeprav se je redno gibala, je bila prepričana, da je slabša gibljivost posledica starosti. Takrat je bila stara 52 let, okusila je že vse “radosti” menopavze, zato se ni pretirano vznemirjala.

A okorelost je postajala vse očitnejša, pridružile pa so se ji tudi bolečine v sklepih prstov, dlani in zapestja. Ker nikakor niso hotele preiti, se je gospa Marija le odločila za obisk zdravnika, ki je takoj posumil na revmatoidni artritis. Napotil jo je k revmatologu. Pregled je dočakala v hudih bolečinah, ki si jih je lajšala z različnimi domačimi pripravki in mazili. Revmatolog je potrdil sume družinskega zdravnika in ji predpisal nesteroidne antirevmatike proti bolečinam.

Težave so se stopnjevale

Zdravila so učinkovala le na začetku, nato so bolečine postajale vse hujše. Zdravnik je posegel po injekcijah zlata, ki so bolezen za daljši čas držale na vajetih. Ko je gospa Marija mislila, da je najhujše že za njo, je bolezen dobila nov zagon. V drugo je bilo še veliko huje. Če je prvič le malo teže vstajala iz postelje, je zdaj zjutraj komaj premikala telo, bolečine pa ji je povzročal že stik rjuhe s kožo. Proces jutranjega vstajanja je trajal skoraj pol ure. Seveda s tem težav še ni bilo konec, temveč so se, nasprotno, šele dobro začele.

Dobrodošla pomoč moža …

Umivanje, česanje, opravljanje potrebe, natikanje nogavic in oblačenje so opravila, ki jih zdrav človek opravi skorajda mimogrede, vsekakor pa brez razmišljanja. Razmislek ni potreben, ker so gibi lahkotni in samodejni. Za gospo Marijo je bilo povsem drugače; vsak posamezen gib je zahteval skrajen napor, saj je bila zaradi hudega vnetja sklepov tako rekoč po vsem telesu gibalno hudo ovirana. Otečeni so bili vsi sklepi, najhuje pa so bili prizadeti rame, kolena in dlani. Sprva ji je pri jutranjih opravilih pomagal mož, zato sta vstajala uro prej kot sicer, da je lahko pravočasno prišel v službo. Gospa Marija je čez dan skušala poskrbeti vsaj za osnovna opravila po stanovanju, delno zaradi potrebe in delno zato, da se je zamotila, saj so jo ves čas mučile zares hude bolečine.
Članek se nadaljuje »


Pavle Košorok

prof. dr. Pavle Košorok dr. med. spec. kolorektalne medicine

Postavi vprašanje

Gorazd Kalan

mag. Gorazd Kalan dr. med. spec. pediatrije

Karin Sernec

asis. dr. Karin Sernec dr. med. psihiatrinja in psihoterapevtka

Postavi vprašanje

Vsi Viva strokovnjaki