Revmatske bolezni: Živeti z boleznijo

  • MJS
  • četrtek, 06. maj 2010
(Foto: Dreamstime)

Barbara Cerk, 46 let: Prve težave so nastopile pred enajstimi leti, ko so se pojavile bolečine v stopalih in občutljivost prstov, ki so nenadoma postali boleči in otečeni. To je trajalo približno pol leta.  Po približno pol leta so se težave nenadoma razširile na vse sklepe z izjemo kolkov. Ko sem po velikih težavah prišla do revmatologa, je postavil diagnozo revmatoidni artritis in mi nič kaj nežno in prijazno povedal, da je moja bolezen neozdravljiva.

Način, kako mi je to povedal, me je zelo potrl. Duševno sem bila na tleh. Po tem obisku sem se odpravila v zdravilišče, a se je tam stanje še poslabšalo. Takrat sem bila zaposlena kot profesorica matematike, vendar sem delo opravljala le s težavo. Bila sem nenehno utrujena, in ko sem se vrnila domov, sem kljub trem razmeroma majhnim otrokom preostanek dneva lahko le preležala in prespala.

Zato sem si uredila delo za polovični delovni čas. V tistem času nisem hotela jemati zdravil, raje sem se zatekla k nekaterim alternativnim oblikam zdravljenja, od katerih pa nobena ni imela učinka. Ko sem pozneje začela z medikamentoznim zdravljenjem, sem trpela zaradi dokaj hudih neželenih učinkov - imela sem alergije in bolečine v želodcu. V naslednjih letih se mi je povsem obrabil levi kolk, zato so mi vstavili tako imenovano endoprotezo ali umetni kolk. Zdaj sem invalidsko upokojena in prvič po desetih letih ne čutim več bolečin, saj so mi predpisali novo kombinacijo zdravil, ki je nadvse učinkovita.

Andrej Gregorčič, 56 let:
Moje težave so se začele že leta 1959, ko sem bil športno dejaven fant, poln energije. Bolezen se je začela po preboleli gripi; nenadoma so se pojavile bolečine in otekline v sklepih. Z rokami nisem mogel delati prav ničesar. Zdravnik mi je napovedal, da se bo stanje izboljšalo v desetih dneh, v resnici pa sem v bolnišnici preživel kar osem mesecev. Moja diagnoza se je glasila revmatoidni artritis in ankilozirajoči spondilitis. Ves čas jemljem zdravila, zaradi česar imam povišan krvni tlak.

Bolezen se v vseh teh letih pojavlja v obliki valovanja; imam dobra obdobja, ki jim sledijo slabša. Čutim stalne bolečine v sklepih in pogosto potrebujem pomoč pri najosnovnejših opravilih, denimo pri oblačenju in zavezovanju čevljev. Zlasti težko je zjutraj, ko sta vrat in hrbtenico povsem trda, zaradi česar sem imel težave v službi, saj so sprva vsi menili, da sem zabušant. Moje spanje je zelo nekakovostno, saj zaradi bolečin težko najdem ustrezen položaj za ležanje. Zdaj sem invalidsko upokojen. Imam dva otroka, k sreči pa nobeden nima težav s sklepi in hrbtenico.

Viktor Erjavec, 37 let:
Prve težave sem zaznal pri osemnajstih letih. Po piku komarja v uho je nastopilo vnetje ušesnega hrustanca, po nekaj dneh pa mi je začel otekati prst na nogi. Travmatolog je opravil rentgensko slikanje prsta, a ni bilo videti ničesar. Prst je bil še naprej otečen, postal je modro rdeč, zato me je zdravnik napotil k revmatologu. Naročen sem bil čez leto dni. Takrat sem imel sedimentacijo 140, po vsem telesu sem bil popolnoma trd. Šest mesecev sem preživel v bolnišnici. Po medrolu, ki sem ga dobil intravenozno, se je vnetje deloma izboljšalo, a stanje ni bilo nikoli več enako. Moja diagnoza je ankilozirajoči spondilitis.

Redno sem hodil v toplice, kjer sem si lajšal težave z okorelostjo in bolečinami. Dobil sem tudi službo in študiral ob delu. K sreči so bili moji kolegi zelo razumevajoči; premestili so me na lažje delovno mesto. V zadnjih desetih letih se je bolezen poslabšala. Pred leti sem imel operacijo, ker so se mi prsti povsem zvili. Nekatere prste so mi kirurgi poravnali, nekateri so ostali trdi. Velike težave imam tudi z vratno hrbtenico, saj je ne morem vzravnati, kar mi povzroča vrsto težav pri vsakodnevnih opravilih.
Mirjam Toporiš Božnik

mag. Mirjam Toporiš Božnik certificirana apiterapevtka in NLP praktik hipnoze

Postavi vprašanje

Karin Sernec

asis. dr. Karin Sernec dr. med. psihiatrinja in psihoterapevtka

Postavi vprašanje

Veronika Podgoršek

dr. Veronika Podgoršek psihoterapevtka

Vsi Viva strokovnjaki