Revma

(Foto: Dreamstime)

Ko v sklepih trga in boli

Ali poznamo različne vrste revme in kako jih zdravimo, je bilo prvo vprašanje, ki smo ga zastavili mag. Branki Matoič, dr. med., specialistki fiziatrije z Inštituta RS za rehabilitacijo v Ljubljani. "Beseda revma med ljudmi pomeni vsako trgajočo bolečino v sklepih ali mišicah, strokovno pa razlikujemo med obrabo sklepov, ki jo imenujemo degenerativni revmatizem ali artroza, in vnetjem sklepov, torej 'pravo' revmo, ki jo imenujemo artritis. Navodila za življenje so pri obeh vrstah revme podobna, zdravljenje pa je drugačno. Pri obrabi ali degenerativnih spremembah so zdravila manj uspešna in je učinkovitejša fizikalna terapija, pri vnetnem revmatizmu ali artritisu pa je prav nasprotno, pomembnejše je medikamentno zdravljenje," je odgovorila sogovornica.

Vodilni simptom, ki ljudi pripelje do zdravnika, je bolečina v sklepu. Če gre za vnetje, je opazna tudi oteklina, bolečina je huda, sklep je vroč; če so prizadete spodnje okončine bolnik tudi zelo težko hodi, prizadete zgornje okončine pa ovirajo oblačenje in druga vsakodnevna dejanja.

"Naša dolžnost je, da bolnika seznanimo z boleznijo in ga naučimo, kako si lahko sam pomaga, kako naj živi z boleznijo," je nadaljevala. "Pri tem smo pogosto nemočni. Posameznikom že radi povemo, kako naj ravnajo, manjka pa bolj organizirano delo, saj so nekateri bolniki bolj zainteresirani, drugi pa sploh niso pripravljeni poslušati. Oblikovati bi morali posebne programe, šole, izobraževanja, kakršna za nekatera področja že obstajajo (denimo za bolnike z bolečinami v hrbtenici). Srečanja z bolniki, ki imajo isto diagnozo, so zelo koristna; razložimo jim značilnosti bolezni, jih opozorimo na posebnosti, na kaj morajo paziti, kaj in kako delati, da se zaustavi ali omili napredek bolezni. Toda v tako imenovani zeleni knjigi te storitve ni, zato morajo biti novi programi samoplačniški. To pa ni zaživelo, zato na tem področju igrajo pomembno vlogo društva bolnikov."

Otečen sklep prvi znak

V akutni fazi je sklep vroč, zatečen in boleč, zato je najboljša terapija hlajenje (ne gretje!), vendar je treba led zaviti v tkanino; ni prav, da ga bolniki polagajo neposredno na boleče mesto. Priporočajo zmerno hlajenje. Pri kroničnih bolnikih in tistih, pri katerih gre za obrabo sklepov, pa je lahko primerno tudi gretje. To pomaga tudi pri kroničnem artritisu. Gretje namreč vpliva na to, da je lažje telovaditi, sprostijo se mišice, presnova je malce boljša in tako je vse lažje.

"Revmatične bolezni ni mogoče ozdraviti," je povedala Matoičeva, "vendar jih že zelo uspešno zdravimo, zlasti če pravočasno začnemo z ukrepi od zdravil do življenjskega sloga, s čimer lahko preprečimo hudo napredovanje. Nedolgo tega smo lahko videli hude deformacije hrbtenic in sklepov, zdaj je tega veliko manj. Uporabljamo pravilnejše pristope, bolniki bolj sodelujejo. Bolezen je postala bolj obvladljiva, vendar je še vedno dosmrtna."
Do obrabe sklepov ne prihaja samo zaradi starosti, saj se to lahko zgodi tudi otroku; prve hernije so operirali že pri trinajstih letih. In vendar drži, da napreduje, ko se staramo. Za vnetne revmatične bolezni pa veljajo povsem drugačne zakonitosti.

Pomembno je pravilno ravnanje

Kakšne vaje predpisujejo, nas je zanimalo.
"Bolečino lahko bolniki obvladajo s pravilnim položajem sklepa oziroma s tem, da ga razbremenijo. Če so boleče spodnje okončine, naj bolnik manj hodi ali pa pri tem uporablja palico, opornice (bergle), morda voziček. Različne opornice pomagajo pri delni zaščiti sklepov in zmanjšajo akutno bolečino. Ne smejo biti trde, ker sklep, razen v akutni fazi, ne sme mirovati, zato so vse elastične, da se gibanje mišic zaradi imobilizacije ne zavre. Zelo pomembno je, da si človek najde ustrezen ritem. Nekaj časa naj hodi, nato dela, potem počiva in spet telovadi. Nikoli naj ne pretirava, poleg tega je treba dejavnosti primerno menjavati. Bolniki morajo biti pozorni na primerno obutev in na nekatere druge, na prvi pogled morda nepomembne detajle. Fizioterapevt bolnika lahko veliko nauči, nato pa je največ odvisno od njega samega," je poudarila.
Za vsak sklep so značilni drugačni gibi, za vsakršno razgibavanje pa velja, da ga je treba opravljati v razbremenitvi. Vaje za kolk ali koleno, denimo, ne delajte stoje, marveč sede ali leže. Izvajanje vaj tudi krepi mišice in preprečuje njihovo propadanje. Če stanje bolezni to dovoljuje, so za ta namen najboljše vaje proti uporu.

Gibanje je zelo pomembno

Tretje vaje so vaje za vzdržljivost in aerobne vaje, ki pomagajo pri vzdrževanju splošne telesne pripravljenosti. To so lahko hoja, tek, plavanje. Prav plavanje je za sklepe najbolj idealno, ker vaje v topli termalni vodi najbolj koristijo obolelim sklepom. V vodi smo lažji, sklepi so razbremenjeni, možnost gibanja je večja, za krepitev mišic pa izkoriščamo tudi obstoječi vodni upor. Vsak revmatik bi zato moral v zdravilišče.
In za konec. Ali zaradi prepiha lahko pride do vnetnega revmatizma? "Ne, to ni vzrok, to je lahko samo provokativni dejavnik," je odgovorila dr. Matoič.

Vojko Kanič

prim. doc. dr. Vojko Kanič dr. med. spec. kardiologije, vaskularne in interne medicine

Postavi vprašanje

Jurica Ferenčina

Jurica Ferenčina dr. med. spec. družinske medicine

Postavi vprašanje

Vsi Viva strokovnjaki