Spondiloartritisi

prof. dr. Sonja Praprotnik, revmatologinja s Kliničnega oddelka za revmatologijo UKC Ljubljana
prof. dr. Sonja Praprotnik, revmatologinja s Kliničnega oddelka za revmatologijo UKC Ljubljana

Spondiloartritisi so skupina vnetnih revmatskih bolezni, ki prizadenejo hrbtenična vretenca in periferne sklepe. Kot pravi prof. dr. Sonja Praprotnik, revmatologinja s Kliničnega oddelka za revmatologijo UKC Ljubljana, mednje uvrščamo ankilozirajoči spondilitis, psoriatični spondiloartritis, enteropatski spondiloartritis, reaktivni spondiloartritis, juvenilni spondiloartritis, akutni anteriorniuveitis in nediferencirani spondiloartritis.

Prvi znak spondiloartritisov je vnetna bolečina v hrbtu, ki jo spremlja jutranja okorelost, ki se zmanjša ob razgibavanju. Bolečina traja vsaj tri mesece. Pogosto je prisotno vnetje kitnih pripenjališč, t.i. entezitis (vnetje dela sklepa, na katerem se mišične vezi pripenjajo na kost). Sklepno vnetje običajno prizadene le nekaj sklepov zlasti na spodnjih okončinah, navadno asimetrično. Spondiloartrtitis se neredko razvije tudi pri bolnikih z luskavico ali kronično črevesno boleznijo, vso pozornost pa zahteva tudi uveitis ali vnetje očesa. 

Diagnoza: Leta 2010 so zdravniki postavili nova diagnostična merila, po katerih bolezen lahko hitro prepoznajo, tako periferni kot aksialni spondiloartritis. Ta merila ne vključujejo več omejene pregibnosti hrbtenice, kot so jo včasih. Na periferni spondiloartritis je potrebno pomisliti pri bolniku, ki ima recimo entezitis ali v družinski anamnezi spondiloarrtritis, aksialni spondiloartritis pa je možen pri bolniku, ki ima vnetno bolečino v hrbtu, ki je mlajši od 45 let, je nosilec antigena HLA-B27 in pri katerem ugotovijo denimo entezitis ali uveitis, tudi če na rtg ali magnetni resonanci ni vidnega vnetja medeničnih sklepov. 

Zdravljenje: psoriatični spondiloartritis se zdravi malo drugače in se v določenih primerih zdravi enako kot revmatoidni artritis, kadar gre za aksialno prizadetost, pa ga zdravijo kot ostale aksialne spondiloartritise. Temelj zdravljenja so nesteroidni antirevmatiki, v zadnjih letih pa so po besedah sogovornice bistven kakovostni preskok prinesli inhibitorji TNF alfa, ki so bistveno spremenili življenja ljudi s spondiloartritisom. V vsakem primeru je pomembno, da se zdravljenje začne čim prej, saj lahko to prepreči nadaljnje slabšanje zdravstvenega stanja, umiri vnetno bolečino ter artritis in omogoči, da lahko bolniki čim dlje normalno opravljajo svoje delo.

Tina Fabjan

Tina Fabjan dr. dentalne medicine

Roman Paškulin

dr. Roman Paškulin dr. med. terapevt medicinske hipnoze


Postavi vprašanje

Svetlana Novak

Svetlana Novak diplomirana medicinska sestra

Postavi vprašanje

Vsi Viva strokovnjaki