Osteoporoza - okrevanje po zlomu

(Foto: Pixabay)

Znate ustrezno skrbeti za kosti?

Z rednim in primernim gibanjem lahko v veliki meri preprečimo nastanek osteoporoze ali vsaj omilimo njene posledice.

Začnimo z jutranjo telovadbo, sestavljeno iz preprostih vaj, ki aktivirajo vse mišice telesa, raztegnejo vezi in pospešijo prekrvljenost vseh organskih sistemov. Nadaljujmo z redno, vsakodnevno hitro hojo, pri kateri naj se bitje srca povzpne do vrednosti, ki jo dobimo, če od 180 odštejemo starost v letih. Hoja naj traja od 30 do 40 minut, hoditi pa je treba vsaj vsak drug dan. Hoja bo poskrbela za dobro osnovno telesno pripravljenost.

Zadnji, a ne nepomemben dejavnik je preprečevanje nesreč. V stanovanju je treba odstraniti vse ovire in predmete, ki predstavljajo nevarnost (pragovi, drseče preproge ...). Posebne blazinice v hlačkah, všite nad kolčni sklep, lahko preprečijo najhujše, saj delujejo kot blažilnik. Dober vid je pomemben za varno gibanje v prostoru, zato je pri težavah z njim potreben okulistični pregled.

Zlom ledvenih vretenc in okrevanje

Zlomi ledvenih vretenc so posledica hitrih, nenadnih in nepravilnih obremenitev pri običajnih dnevnih opravilih. Najpogostejši prelomi hrbtenice so tisti, pri katerih pride do znižanja teles vretenc, nimajo pa znakov draženja živcev. Zanje so značilne nenadne pekoče bolečine, ki so močnejše pri gibanju. Drugi znaki so zmanjšana gibljivost prsno-ledvenega predela, napetost obhrbteničnih mišic in sključena drža z izbočenim trebuhom.

Tak bolnik v prvih dneh potrebuje počitek in zdravila, a mora po fizioterapevtovem navodilu izvaja naj dihalne vaje in vaje z nogami za kroženje krvi. Proti bolečinam je priporočljiva masaža z ledom in uporaba električnega stimulatorja. Pozneje zdravnik predpiše ustrezen steznik za oporo poškodovani hrbtenici.

Zlom kolka in okrevanje


Rehabilitacija se mora začeti že s sprejemom poškodovanca v bolnišnico. Naučiti se mora pravilno izkašljevati, dihalne vaje in vaje za boljše kroženje krvi ter premikanje v postelji s pomočjo trapeza. Če je potrebna operacija, mora bolnik takoj po posegu začeti z omenjenimi vajami, drugi dan pa s tistimi za povečanje moči rok. Pri mirovanju morajo biti kolena in kolki iztegnjeni, stopala pa pritisnjena ob rob postelje.

Zgodnji začetek rehabilitacije je nujen za zmanjšanje zapletov. Če je bil kolčni sklep nadomeščen z umetnim, je obremenjevanje prizadete okončine možno takoj. S povitimi nogami se bolnik začne učiti hoje z berglami ali hoduljo, poleg tega pa krepi stegenske mišice. Vse, kar se je naučil, mora delati tudi doma ali v zdravilišču. Od 6 do 8 tednov po operaciji je nujno povijanje spodnjih okončin, saj preprečuje nastanek krvnih strdkov.

Zlom zapestja in okrevanje


Rehabilitacija je odvisna od vrste zloma. Pri preprostem zlomu, pri katerem kost ni razmaknjena, je potrebna le delna mavčna obloga za nekaj dni, da oteklina splahni, in nato dokomolčni mavec. Pri hudi osteoporozi, pri kateri rado pride do kompliciranega preloma zapestja z razdrobljeno kostjo, zdravniki uporabijo učvrstitev s Schanzovim vijakom, ki omogoča uspešno celjenje in hitrejšo rehabilitacijo. Koristno je redno gibanje prstov, ki pospeši odtok zastale tekočine. Roka mora biti vedno v višini prsi. Po namestitvi mavca lahko bolnik izvaja tudi druge gibe. Obsežnejše ko je gibanje vseh sklepov roke, hitrejša in popolnejša je rehabilitacija.

Vsak zlom ne prinaša le nevarnosti slabega celjenja, invalidnosti in vsaj začasne odvisnosti, temveč tudi druge, usodnejše posledice. Poskrbimo, da do zloma sploh ne pride - poučimo se o stanju kostnine, če je potrebno bolezen zdravimo, hkrati pa bodimo telesno dejavni.
Andrej Repež

asis. dr. Andrej Repež dr. med. spec. plastične, rekonstruktivne in estetske kirurgije

Marjan Berginc

Marjan Berginc dr. med. spec. družinske medicine

Boštjan Kersnič

Boštjan Kersnič dr. med. spec. nefrolog

Vsi Viva strokovnjaki