Predjedi

Začimbna paradižnikova omaka

(Foto: Diana Anđelić)

Ko obilno obrodijo paradižniki ali jih vsaj obilno kupimo, pripravimo začimbno omako za sprotno ali poznejšo rabo. Za razširitev arome je kot naravna družabnica paradižnika zelo primerna bazilika, vendar poskusimo tudi omako s šetrajem, materino dušico in podobnimi aromatičnimi zelišči. Povsem dovolj bo eno ali dve zelišči naenkrat. Z omako začinjamo solate, kuhane zelenjavne jedi, zelo prav pride tudi za zaokrožitev kuhanega riža.

Priprava

Za sproti: Paradižnike po potrebi operemo, narežemo in zmešamo s paličnim mešalnikom. Na skodelico paradižnikov dodamo žličko morske ali himalajske soli in obilen ščep drobno narezanega zelišča. Premešamo in omako zapremo v steklen kozarec za vlaganje, ki ga lahko nekaj dni hranimo v hladilniku.

Za poznejšo rabo: Paradižnike po potrebi operemo, jih stehtamo, narežemo in damo v posodo. Zavremo in pet minut kuhamo na zmernem ognju. Na vsak kilogram paradižnika dodamo dva do tri velike ščepe drobno narezanega zelišča in štiri žličke morske ali himalajske soli. Kuhamo še nekaj minut, nato napolnimo v kozarce in jih takoj zapremo. Omako lahko hranimo v shrambi do naslednje paradižnikove sezone, vendar jo menda porabimo že prej.


Katarina Čas

Katarina Čas, TV voditeljica

Katarinina zgodba s hrano se začne v osnovni šoli, ko je plesala v plesni šoli …

več
Jan Plestenjak

Jan Plestenjak, pevec

Čeprav je hladilnik Jana Plestenjaka zelo velik in ima zamrzovalnik, ki ga nikoli …

več
Nataša Tič Ralijan

Nataša Tič Ralijan, igralka

Nataša vsako jutro najprej popije pet tablet beljakovin in jih poplakne z oživljeno …

več