Sladice

Pita s skuto in slivami

Pita s skuto in slivami.
Pita s skuto in slivami. (Foto: Jerneja Potočnik Koritnik)

Jeseni je običajno preveč sadja, da bi vsega porabili. Kadar nam ostajajo slive, jih izkoščičimo in posušimo ali zamrznemo. Zamrznjene so pozimi odlične za pito. Slive imajo mnogo zdravilnih učinkov, saj vsebujejo veliko antioksidantov. Med drugim urejajo tudi prebavo in opravljajo napihnjenost. Za suhe slive pa velja, da vsebujejo dvakrat toliko pomembnih vitaminov kot surove. A z uživanjem sliv ne pretiravajmo.

Potrebujete (za 10 srednje velikih kosov pite)



Za krhko testo:

  • 30 dag moke
  • 20 dag margarine
  • 10 dag masla
  • 2 rumenjaka
  • 3 žlice ruma
  • 2 žlici kisle smetane
  • 2 žlici sladkorja
  • ščepec soli
  • ščepec pecilnega praška

Za skutni nadev:

  • 50 dag skute
  • 1 dcl sladke smetane
  • sladkor po okusu
  • 1 vanilin sladkor

Za slivov nadev:

  • 80 dag izkoščičenih sliv (zmrznjenih, svežih ali odcejenih iz kompota)
  • sladkor po okusu
  • mleti cimet in klinčke
  • Za beljakov nadev potrebujete:
  • 2 beljaka
  • 2 žlici sladkorne moke

Priprava

Vse sestavine za krhko testo zmešamo v posodi. Pregnetemo, da dobimo voljno in gladko testo.Po potrebi dodamo še moko, da se testo ne prijemlje rok. Testo najprej zvaljamo, nato ga položimo v pekač. Za navedeno količino sestavin je primeren pekač ovalne velikosti 34 x 24 cm (oz. podobna velikost, poljubne oblike). Testo potlačimo na enako debelino in razporedimo po pekaču kar s prsti. Rob obrežemo in odvečno testo potlačimo na dno. Vse sestavine za skutni nadev zmešamo skupaj. Sladkorja dodamo po želji (lahko tudi nič). Skutni nadev enakomerno razporedimo po testu.

Slive pričnemo zlagati na skutni nadev od zunanjega roba proti notranjosti. Zlagamo jih čim bolj pokončno in z lupino navzgor. Če smo imeli slive v skrinji, jih prej odmrznemo in odtečemo na cedilu. Ko zložimo vse slive in če kakšna ostane, jo na koncu vrinemo med ostale. Slive posujemo s sladkorjem ter z zmletim cimetom in klinčki (količine sladkorja in posipa so po želji).

Pito pečemo v pečici  pri 180 do 200 stopinj (vsaka sama pozna svojo pečico). Pečemo na spodnjem stadiju, da se testo zagotovo zapeče. Ko je pita pečena (vidimo, da je testo pri robu rjavkasto), preko slivovega nadeva z žlico zložimo sneg, ki smo ga stepli iz dveh beljakov in sladkorne moke. Pito damo v pečico še za toliko minut, da beljakov nadev lepo porjavi. Tokrat pekač damo na najvišji stadij, da se beljakov nadev hitreje zapeče. Naj vas ne skrbi, če je na piti sadna tekočina od sliv. Ko se bo shladila, bo tekočina "izginila" v pito. Pito serviramo, ko se ohladi in strdi, saj je topla prevlažna in bi se sesedla.

Nasvet
Za pito uporabimo sveže ali zmrznjene slive oziroma slive iz kompota. Če se bojimo, da bodo slive oddale preveč tekoče, po skutnem nadevu posujemo piškotne ali krušne drobtine, ki bodo vpile odvečni sok sliv. V skuto lahko zmešamo smetano, ki jo poberemo iz kuhanega domačega mleka.

Dober tek!



Galerija

Pita s skuto in slivami. Jerneja Potočnik Koritnik

Testo v pekaču. Jerneja Potočnik Koritnik

Skutni nadev. Jerneja Potočnik Koritnik

Zložene slive. Jerneja Potočnik Koritnik

Beljakov nadev. Jerneja Potočnik Koritnik

Katarina Čas

Katarina Čas, TV voditeljica

Katarinina zgodba s hrano se začne v osnovni šoli, ko je plesala v plesni šoli …

več
Jan Plestenjak

Jan Plestenjak, pevec

Čeprav je hladilnik Jana Plestenjaka zelo velik in ima zamrzovalnik, ki ga nikoli …

več
Nataša Tič Ralijan

Nataša Tič Ralijan, igralka

Nataša vsako jutro najprej popije pet tablet beljakovin in jih poplakne z oživljeno …

več