Portal Viva za optimalno delovanje uporablja piškotke. Ali se strinjate z njihovo uporabo?


Strinjam se     Več o piškotkih »

Skrij
< >
 

 

A- A A+

Glavne jedi

Žepki z gobicami in ajdovo kašo

(Foto: Martina Jurjovec)

Na natečaj, ki je v okviru Društva bolnikov z osteoporozo Ljubljana potekal v septembru, je prispelo lepo število prav nenavadnih in zanimivih receptov. Po odločitvi strokovne komisije so se na drugo mesto so se uvrstili Žepki z gobicami in ajdovo kašo iz kuhinje gospe Martine Jurjovec iz Petrovč. Komisija je proučila prijave z več vidikov. Glede na ustreznost sestavin, kombinacij, upoštevanja elementov zdrave prehrane, pa tudi glede na  samo podobo in vizualno privlačnost hrane.

Potrebujete

  • polnozrnato vlečeno testo 300 g (kupljeno)
  • 500 g gob - blanširanih, zamrznjenih
  • 50 g masla
  • 150 g prekajene hamburške slanine brez kosti
  • 4 jajca
  • kislo smetano
  • dve pesti ajdove kaše, ki jo preje skuhate
  • začimbe: česen, čebula, peteršilj, poper

Priprava

Na maslu pražimo čebulo, dodamo hamburško slanino, jo popražimo in dodamo gobe. Gobe pražimo dokler se ne izsušijo. Dodamo začimbe, na koncu pa vmešamo še jajca in ajdovo kašo. Iz enega lista testa napravimo 4 kvadrate in namažemo s sladko smetano. Na vsakega nanesemo 3 žlice nadeva in jih oblikujemo v kvadratke. Slednje popečemo na maslu v teflonskem pekaču, po dve do tri minute na vsaki strani. Pred serviranjem na vsakega dodamo žlico kisle smetane. Priloga: srednje velik popečen jajčevec in cvetača.

 




Primerno za bolnike z osteoporozo.

Dodajte svoj komentar

Komentiranje člankov je omogočeno le prijavljenim uporabnikom.

Prijavite se v portal ali se brezplačno registrirajte.